Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jaki sprzet do nurkowania?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jasiek32
Globtroter
jaki sprzet do nurkowania?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jasiek32 » 10.06.2006 17:51

Wyjeżdżam w lipcu do Chorwacji i chcę sobie kupić w tym roku coś do ponurkowania , czyli maskę , płetwy i fajkę . Proszę o poradę fachowców na co zwracać uwagę przy wyborze , ponieważ patrząc na oferty z allegro jest duża różnica cenowa,i nie wiem czy warto przepłacać?
evcia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evcia » 10.06.2006 18:33

Witam
Rozumiem ze szukasz ABC czegos do ponurania w tzw freedivingu.
Ploecam generalnie profesjonalny sprzęcik jak kupisz taki to starczy na lata i
dużo lepszy komforcik zabawy.
Wybierz sobie coś mares lub technisuba polecmam maskę mares opera, płetwy raczej kaloszowe jak na takie nuraski, fajeczka dobrze żeby miała zaworek ulatwiający usuwanie wody dla poczatkujacyh bardzo przydatny :)

Zajrzyj tutaj może znajdziesz coś cos dla siebie, spory wybór :)
http://www.nurkowanie.pl/start/index.php dalej zakupy on-line

Miłego oglądania świat podwodnego :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2006 19:36

Witam,dobra rada doswiadczonego nurasa,przy zakupie maseczki przyłuż ją do twarzy(bez zakładania paska) i spróbuj wciągnąć nosem powietrze,jak się nie da to maska będzie pasować, gdy pociągniesz powietrze( maska nie na twoją twarz)spróbuj innej.Przed wejsciem do wody napluj do środka i rozetrzyj po szybce,następnie wypłucz,zapobiega to parowaniu.Miłego nurania.
ArekOpole@30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArekOpole@30 » 11.06.2006 08:32

szaki17 napisał(a):Przed wejsciem do wody napluj do środka i rozetrzyj po szybce,następnie wypłucz,zapobiega to parowaniu.Miłego nurania.

He he he he nie obraź się Szaki ale brzmi to jak czarodziejskie zaklęcia (jak ten kominiarz he he he). Ale z pewnościa spróbuję tego w cro, też jestem adeptem tej pasji (śledziłem już wcześniejszy dłuuuugi wątek o nurkowaniu w cro )tak na marginesie warto przeglądac archiv ;)
Jasiek32
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jasiek32 » 11.06.2006 11:41

Dzięki za podpowiedzi , co do plucia to gdzieś już słyszłem o takim sposobie na zaparowane okulary , wiec pewnie to prawda.
Jeszcze jedna kwestia,znalazłem na allegro fajki z zaworem dolnym i górnym , czy warto taką fajkę kupować ,czy wystarczy z zaworem górnym?

Witam
Rozumiem ze szukasz ABC czegos do ponurania w tzw freedivingu.

Mam pytanie jeszcze odnośnie tzw.freedivingu , czy to oznacza ,że można się zanużać całkowicie pod wodę i oddychać przez taką fajkę z zaworkami?Nigdy się tym nie interesowałem ,wiec proszę o wyrozumiałość.

I jeszcze jak wygląda sprawa zakupu,lepiej u nas kupić ,czy tam na miejscu?
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 11.06.2006 12:16

Polecam Firmy: Scubapro , Cressi Sub , Beuchat , mam swój sprzet z tych firm juz kilka lat i jestem bardzo zadowolony , warto zebys kupil; sobie jakias siateczke zeby wkladac tam rozne znaleziska :D
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 12.06.2006 07:15

evcia napisała:

Prawda - dużo więcej nie zapłacisz, a przy złapaniu CRObakcyla pewnie nie raz jeszzce się przyda.

szaki17 napisał:
Witam,dobra rada doswiadczonego nurasa,przy zakupie maseczki przyłuż ją do twarzy(bez zakładania paska) i spróbuj wciągnąć nosem powietrze,jak się nie da to maska będzie pasować, gdy pociągniesz powietrze( maska nie na twoją twarz)spróbuj innej.Przed wejsciem do wody napluj do środka i rozetrzyj po szybce,następnie wypłucz,zapobiega to parowaniu.

Prawda i jeszcze raz prawda. Ja przed każdym z moich już niemal 70 nurków plułem (i będę pluł :D )do maseczki i do tej pory nic mi na buźce nie wyskoczyło. Oczywiście należy wziąć pod uwagę dni kiedy dopadnie nas katar - z wiadomych względów :D :D :D

Jasiek32 napisał:
Mam pytanie jeszcze odnośnie tzw.freedivingu , czy to oznacza ,że można się zanużać całkowicie pod wodę i oddychać przez taką fajkę z zaworkami?Nigdy się tym nie interesowałem ,wiec proszę o wyrozumiałość.

I jeszcze jak wygląda sprawa zakupu,lepiej u nas kupić ,czy tam na miejscu?

W sprzęcie ABC możesz uprawiać tzw. Snorkeling (chyba tak się to pisze)
freediving to trochę co innego.
Zaworek dolny pomaga opróżniać fajkę z wody - mniej siły należy wkładać w wydech wypychający wodę z fajki, zaworek górny ma zapobiegać dostaniu się wody do fajki gdy całkowicie zanurzysz się pod wodę.
Kup u nas zawsze masz gdzie iść jeśli coś będzie nie tak - gwarancja. Nie zapomnij o zapasowym pasku do maski - żeby potem nie było płaczu. Bezpośrednio po zakupie dokładnie przemyj maskę (niektórzy używają do tego pasty do zębów najlepiej zwykłej ) szkła maski są fabrycznie konserwowane co zwiększa jej parowanie.
Pamiętaj również o przymierzeniu płetw - musisz kupić "kaloszówki" - za luźne będą spadać, za ciasne będą cię "piły" w stopy i przyjemności z nurania żadnej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2006 07:44

brzmi to jak czarodziejskie zaklęcia
Arekopole-jak w trakcie pływania szkła ci zaparują i będziesz sie bardzo wściekal,dlaczego,wtedy wypróbuj to "czarodziejskie zaklęcie".(tak na marginesie nurkuje już 16 lat i od początku korzystam,i wszyscy znani mi nurasy,z tego zaklecia więc się nie obrażam).
_Leszek_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Leszek_ » 12.06.2006 07:58

I jeszcze 3 grosze z mojej strony.
Przy zakupie płetw zwróć uwagę żeby nie były zbyt twarde - początkujący narzekają, że bolą ich potem kostki i ci chwilę łapią skurcze w łydkach.
Chyba że masz wytrenowane nogi to polecam Technisub Stratos FP - chyba najtwardsze kaloszowe płetwy, ale za to rewelacyjne wyniki w wodzie.
pozdr.
Jasiek32
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jasiek32 » 12.06.2006 08:33

Dziękuję za rady,napewno skorzystam,pozdrawiam wszystkich
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 21.06.2006 21:42

ArekOpole@30 napisał(a):
szaki17 napisał(a):Przed wejsciem do wody napluj do środka i rozetrzyj po szybce,następnie wypłucz,zapobiega to parowaniu.Miłego nurania.

He he he he nie obraź się Szaki ale brzmi to jak czarodziejskie zaklęcia (jak ten kominiarz he he he). Ale z pewnościa spróbuję tego w cro, też jestem adeptem tej pasji (śledziłem już wcześniejszy dłuuuugi wątek o nurkowaniu w cro )tak na marginesie warto przeglądac archiv ;)

podaj link do tego wątka o nurkowaniu,też chętnie przeczytam.

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone