Re: winiety
napisał(a) MorskiPas » 30.04.2009 15:43
mottom napisał(a):jeżeli masz sprzęt z Polski to obowiązują Cię przepisy kraju bandery - w Polsce do 10kW nie trzeba patentu
W Chorwacji
na wszystko co ma silnik trzeba mieć patent. Inna sprawa, że drobnoustrojów z małymi silnikami nikt nie kontroluje, ale jak ponton będzie na tyle długi, że będzie trzeba kupić winietę to i z kontrolą patentu trzeba się liczyć.
Chorwackie przepisy dość często się zmieniają i o ile kilka lat temu uznawali brak patentu u obywateli krajów gdzie patentów nie ma, to teraz każą uzyskać ichni patent Voditelj Brodice, albo dowolny patent z
tej listy (co ciekawe są na niej patenty PZŻ a nie ma PZMiNW).
http://www.mmpi.hr/userdocsimages/2005/ ... te-new.pdf"4. evidence that the master or skipper of the craft holds the required certificate of competency, in accordance with the regulations of the flag state, other national regulation or in accordance with the relevant regulation of the Republic of Croatia."
Zauważcie, że w tym zdaniu piszą o
posiadaniu patentu, a o
niemaniu patentu jest następne zdanie:
"Persons which under their national regulations do not need to hold certificate of competency to operate the craft shall obtain appropriate certificate of competency in accordance with the relevant regulations of the Republic of Croatia not later than 01 January 2006".
Te informacje pochodzą z oficjalnej strony
Ministarstva mora, prometa i infrastruktury".
FUX napisał(a):Po co zakładałeś kolejny watek o tym samym?
Nie lepiej było zadać pytanie w wątku już istniejącym?
Tamten wątek śledziło/śledzi sporo osob, a ten polegnie w powodzi innych. Ja np. trafiłem na niego przez przypadek.
Rozważ przeniesienie wszystkich postów właśnie tam...
Dobrze, że założył bo z tamtego już się taki tasiemiec zrobił, że nawet ja nie mogę tam nic znaleźć. A na pytanie czy lepiej jest mieć więcej wątków tematycznych, czy jeden w mnóstwem offtopów każdy z nas ma inną odpowiedź.
pozdrav K