Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki obiektyw do lustrzanki ?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pipeman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pipeman » 14.07.2010 09:04

Nie mogę się nie zgodzić, skoro ostatnio okazało się że 20mm było u mnie najczęściej wykożystywane do widoczków.

Co do stałej 50mm miałęm na myśli portrety wakacyjne, czyli takie gdzie i człowiek focony i trochę tłą widać z subtelnym rozmyciem. Takie pamiątkowe zdjęcia z charakterystycznych miejsc ....

Co do ceny tamrona to jest ona rzeczywiście rewelacyjna, tym bardziej, że szkiełko o tych samych parametrach sigmy to wydatek około 2k ( podobno łądniejszy bokeh, ale tu powtarzam co słyszałem )
gloriosa1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gloriosa1 » 14.07.2010 10:28

witam serdecznie mam pytanie bo widzę że jest sporo osób które znają się na aparatach fotograficznych i fotografi.Posiadam sony alfa 350 DT 3.5-5.6/18-70 0.38m/1.3ft i chciałabym kupić do niego lepszy obiektyw.Potrzebuję go do robienia zdjęć w dużych pomieszczeniach.Wiem tylko że ten aparat posiada stabilizację więc obiektyw nie musi być w to wyposażony.Dowiedziałam też się troszkę że ma być szerokokątny i jasny ale nie wiem dokładnie co to znaczy.Więc mam gorącą prośbę może ktoś by mi pomógł i doradził jaki bym mogła kupić ten obiektyw.Będę ogromnie wdzięczna.A pewnie zapytacie po co mi taki aparat jak się nie znam a więc uczę się a tak poza tym pomaga mi w pracy.Robię zdjęcia moich prac a teraz chcę fotografować duże pomieszczenia.Pozdrawiam :D
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 14.07.2010 10:37

gloriosa1 napisał(a):Posiadam sony alfa 350 DT 3.5-5.6/18-70 0.38m/1.3ft i chciałabym kupić do niego lepszy obiektyw.Potrzebuję go do robienia zdjęć w dużych pomieszczeniach.

Wszystkiego praktycznie dowiesz się przeglądając portal www.optyczne.pl .
Lekko Cię "naprowadzając" wspomnę, że najprawdopodobniej potrzebujesz obiektywu o jak najmniejszej ogniskowej - szerokokątny (Twój obecny zakres to 18-70, więc rozejrzyj się za obiektywami poniżej 17) oraz jak najmniejszym otworze względnym przesłony (masz 3,5-5,6 więc raczej powinnaś poszukać czegoś co ma około 2,8 lub mniej)
Pozdrawiam
Tomek
P.S.
Też jestem na etapie zakupu nowego "szkiełka" :wink:
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 14.07.2010 10:55

mottom napisał(a):przeglądając portal www.optyczne.pl

np ten poradnik Sony :
http://www.optyczne.pl/30.1-poradnik-Pa ... y_obiektywów.html
pipeman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pipeman » 14.07.2010 10:55

Sigma 10-20 f/3.5 EX DC HSM Sony

Coś takiego mi do głowy przyszło. cena około 2.500,00 zł

Sigma 14 f/2.8 EX HSM ASP chyba też jest pod Sony. Cena to już 5.500,00 zł

Nic innego nie przychodzi mi do głowy
gloriosa1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gloriosa1 » 14.07.2010 11:07

bardzo dziękuję za pomoc i informacje napewno dużo mi pomogą ale powiem szczerze że mam ograniczone fundusze na to tak w 2000zł chciałabym się zamknąć mam nadzieję że będzie to realne pozdrawiam
gloriosa1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gloriosa1 » 14.07.2010 11:12

znalazłam coś takiego co o tym sądzisz a i tak jeszcze się zastanawiam czy ma jakieś znaczenie zmiennoogniskowa a stała
http://allegro.pl/item1102808304_sigma_ ... estaw.html
Ostatnio edytowano 14.07.2010 11:25 przez gloriosa1, łącznie edytowano 1 raz
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 14.07.2010 11:24

gloriosa1 napisał(a):a jeszcze mam małe pytanko bo nie wiem czy to ma znaczenie chodzi mi o te zmiennoogniskowe i stałe jaki lepiej

Generalnie - kup stałoogniskowy jak wiesz co dokładnie będziesz fotografować (i na jaką odległość możesz zbliżyć się / oddalić od fotografowanego obiektu) lub potrzebujesz baaaaaardzo szerokiego kąta (czyli stojąc pod jedną ścianą małego pokoju chcesz na zdjęciu widzieć praktycznie wszystkie trzy pozostałe ściany 8O ) - obiektyw raczej o małej wartości ogniskowej np 14, 10, lub nawet 8 (dość drogie "zabawki").
Zmiennoogniskowy (zakres ogniskowych np 17-50, 10-20 itp) jest bardziej uniwersalny (ale często gorszy optycznie - np. ciemniejszy od "stałki" przygotowanej specjalnie na daną ogniskową).
gloriosa1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gloriosa1 » 14.07.2010 11:30

moim celem fotografowania będą sale i kościoły które będę dekorować.Właśnie chciałabym aby zdjęcia były dobre aby w ten sposób zachęcić potencjalnych klientów do złożenia zamówienia na dekorację,wydaje mi się w takim razie że ten ze zmienną ogniskową będzie przydatniejszy jak sądzisz :?:
pipeman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pipeman » 14.07.2010 11:34

Cena za tę sigmę jest taka sama wszędzie. Poszukaj w jakimś sklepie w ratalnym systemie na 0%.

Co do ceny to nie znajdziesz tańszego lepszego szerokiego konta niż to szkiełko. Problem z nim jest tylko taki że trzeba go troszkę przymknąć dla dobrego efektu. Za jasne ono nie jest i mogą się zacząć rodzić problemy. Zastanów się nad dokładką 500 zł do nowszej jaśniejszej wersji, choć IMO nie warto.

Stałki z zakresy 14mm tanie też nie będą.

Cze kitowy obiektyw 16mm nie wystarcza ?
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 14.07.2010 11:56

gloriosa1 napisał(a):moim celem fotografowania będą sale i kościoły które będę dekorować.Właśnie chciałabym aby zdjęcia były dobre aby w ten sposób zachęcić potencjalnych klientów do złożenia zamówienia na dekorację,wydaje mi się w takim razie że ten ze zmienną ogniskową będzie przydatniejszy jak sądzisz :?:

Jeżeli możesz pozwolić sobie na używanie dodatkowego oświetlenia w danej sali lub kościele (lampy, a nawet zestawu lamp) to wydaje mi się, że możesz zrezygnować z dobrego światła obiektywu na rzecz mniejszej ogniskowej (np poczytaj test Tamron 10-24 f3,5-4,5 http://www.optyczne.pl/158.1-Test_obiek ... erical_(IF)-Wstęp.html )

- kup sobie np. kilka "halogenów na statywie" w jakimś markecie budowlanym 8) :oops: :idea:
gloriosa1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gloriosa1 » 14.07.2010 12:14

dziękuję wam bardzo za pomoc i porady przemyślę sobie to wszystko,trochę poczytam,przedyskutuję z mężem.Jeszcze raz dziękuję właściwie to kawę wam wiszę za porady tylko problem będzie z jej wypiciem :D a może w Chorwacji się spotkamy :D my jedziemy we wrześniu :D
gloriosa1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gloriosa1 » 14.07.2010 12:16

mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 14.07.2010 12:22

gloriosa1 napisał(a):a paczyliście na to co sądzicie
http://allegro.pl/item1102808304_sigma_ ... estaw.html

test tego obiektywu:
http://www.optyczne.pl/33.1-Test_obiekt ... DC_HSM-Wstęp.html

P.S.
Według mnie - OK
pipeman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pipeman » 14.07.2010 13:01

Patrz ostatnia moja odpowiedź.

Użytkownicy są z niego zadowoleni.
Jeżeli nie ma 500 zł na jaśniejszą wersję, to kupij to.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jaki obiektyw do lustrzanki ? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone