Witam
Ja po licznych eksperymentach z obiektywami i czyszczeniem matrycy z pyłków na urlopy zabieram tylko spacerzooma 18-250 . Wystarcza
Pozdrawiam
Jest mały wybór obiektywów, siedemsetka szumi przy wyższych iso nie ma LV
agniecha0103 napisał(a):Proszę o podpowiedż:
Chciałabym kupić Sony a 700, która jest w zestawie z obiektywem
16-105 f3,5-5,6 i teraz sedno pytania, jak się domyślam jest to obiektyw kitowy a jak rozpoznać kita od lepszego? Wiem, że do sony inne są firmowane
nazwą Karl Zaiss, te są pewnie dużo lepsze? inne nazywają się np; SAL 16-80 .
Proszę o poradę. Pozdrawiam
agniecha0103 napisał(a):Kolego Fatamorgana - wyszło szydło z worka!
To kolega jest fanem Sony.!!!!
Bardzo się cieszę, ja dopiero raczkuję w cyfrówkach, więc mam wiele
pytań , a teraz wiem min. do kogo się zwrócić o poradę.
To odrazu zapytam;
chciałabym kupić filtr UV (żeby pasował do a 700 średnica 62 mm) widziałam Hoyę UV HMC czy ona pasuje, czy muszę kupić coś z Sony?
Polara VF 62 CPAM już mam.
agniecha0103 napisał(a):Proszę o podpowiedż:
Chciałabym kupić Sony a 700, która jest w zestawie z obiektywem
16-105 f3,5-5,6 i teraz sedno pytania, jak się domyślam jest to obiektyw kitowy a jak rozpoznać kita od lepszego? Wiem, że do sony inne są firmowane
nazwą Karl Zaiss, te są pewnie dużo lepsze? inne nazywają się np; SAL 16-80 .
Proszę o poradę. Pozdrawiam
Owain napisał(a):.... moja narzeczona robi namiętnie, choć od półtora roku dopiero więcej niż amatorsko.
... myslę że dla początkujących - jak moja narzeczona ...
...Z czystym sumieniem moge polecić obiektyw Tamrona 17-50. Do widoczków super, chyba że ktoś woli spacerzoomy...
Zanim nabyłem ten obiektyw dziewczyna upierała się że zoom robi ostrzejsze foty i chwilę zajęło mi wyjaśnienie że to wrażenie krótszej głębi, rozmazanego tła itd. Choć do widoczków głębia ostrości to sie i tak nie przyda.
pipeman napisał(a):
Głównie to mowa tu o widoczkach ... czy nie lepiej kupić coś o jak najszerszym kącie na krótkim końcu z zakresem kończącym się na okolicach 50mm, lub nawet pokusić się o szerokokątną zabawkę ?
pipeman napisał(a):W zakresie zooma jeszcze jest jeszcze sigma 17-70mm. Ale to już ciemniejszy koniec ale za to na 70mm. Ewenualnie nowszy model kończy się na F/4,0 więc nawet fajnie. Cały czas mam na myśli kwoty okolo 1500 zł.
pipeman napisał(a):A jeżeli walczymy o światło ( cel portret, jak dla mnie ) to czy nie lepiej za te same pieniądze 50mm F/1,4 stałke.
Powrót do FotoCroClub - dyskusja