napisał(a) F-uncia » 05.02.2009 13:15
Hmm, ja podkreślam nie jestem znawcą w kwestii sprzętu - to znaczy interesuję się dopiero jak czegoś dla siebie szukam i wtedy podczytuje różne opinie - ale podobno Tamrony są bardzo nierówne. Sigma nie wiem, mam po prostu uraz, choć sama poleciłam Sigmę znajomej
, A Tokina była jedna na stanie. Facet powiedział, że następna dostawa będzie po nowym kursie jena, więc dużo drożej, no to przymierzyłam, stwierdziłam że mnie zadawala ta ostrość (zresztą powiedział, że jak by coś to przynieść do nich) i już nie kombinowałam. Jakoś mnie to Made in Japan zachęciło
Bo 50tke mam oczywiście China a aparat już sama nie wiem skąd, ale nie Japan
W każdym razie czytając te różne opinie o "trafianiu" w egzemplarz, postanowiłam, że szkieł nie będę kupować przez internet.
Acha, a podobno szkła Nikonowe są bardzo równe, od "Canoniarza" słyszałam tez, że kity robią lepszy do Nikona niż do Canona, więc chyba obiektywna opinia?
BTW: Jakie filtry polecacie do zoomu szerokatnego? Tzn o polar konkretnie mi chodzi. Muszę jeszcze UV nabyć, bo podatne na uszkodzenia to szkiełko...
W ogóle jak wam się polar sprawdza na takim szerokim kącie? Widziałam jakieś takie śmieszne zdjęcia z polarem, gdzie na niebie była granatowa smuga...