Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki obiektyw do lustrzanki ?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 11.11.2010 21:06

Witajcie!.
Ja znowu z problemem.
Chciałabym kupić do swojej a700-setki nowy obiektyw.
Mam dylemat taki sam jak przysłowiowy osiołek, który nie wiedział co wybrać.
1. Sony 70 - 300 G SSM ( SAL 70300 G) f 4,5 - 5.6
2. Tamron SP AF 70 - 200 f 2,8 Di LD Macro.

Przeczytałam dostępne w necie opinie dot. obu obiektywów.
I tak : Sony lepsza jakość wykonania
Lżejszy , ogniskowa większa,
Dore szkła i celny w miarę AF
ale brak tego światełka....
Tamron ma f 2,8 ale cięższy , wykonanie trochę gorsze ( tu się ugina,
tam trochę skrzypi , a najbardziej się boję, że kupię egzemplarz
który ma takie Bf czy coś takiego...
Czy ktoś z was ma może Sala ? Skłaniam się bowiem trochę bardziej w
stronę Sony. Zdecydowana jestem na taki zakres ogniskowych, więc jak ktoś może coś mi podpowiedzieć to będę zobowiązana.

Pozdrawiam Agniecha.
pipeman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pipeman » 13.11.2010 11:59

Co do Tamrona.
Jako jego użytkownik nie zauważyłem tandetności w jego wykonaniu.
Chyba że sony to jakiś super wykonany wyrób ...

Po jakom cholerę wielkie ogniskowe przy świetle f/5.6 skoro wszystko co będziesz chciał ustrzelić będzie się ruszało, a tu potrzebna jak najszybsza migawka, a co za tym idzie jak najjaśniejszy obiektyw.

Mój ma czasami schizę z AF na dolnym zakresie ogniskowych, gdy cel jest gorzej oświetlony od tła. W tym przypadku starczy przełączyć na manual i doostrzyć ręcznie ( w tym momencie aparat przestawiam na LF i po kilkukrotnym zbliżeniu ostrzenie jest banalne ) Zapraszam do przeglądnięcia moich fotek. Wiele z nich tym tamronem było popełnione. Dla zwiększenia ogniskowej proponuję zakup TC. Z x2,0 mamy 140-400mm przy f/4.0 a to cieszy.

Dla mnie porównanie go do 55-300 ( taki jest w moim systemie ) nie ma większego sensu.

Obrazek
Obrazek

http://a.imageshack.us/img534/545/sg206387.jpg

Obrazek
Obrazek
Obrazek

http://a.imageshack.us/img440/4987/tolmezzo4.jpg
http://a.imageshack.us/img821/5678/kacza1.jpg
http://a.imageshack.us/img34/3838/sex3y.jpg

Obrazek

Tu masz sample... przepraszam za rozmiar niektórych.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.11.2010 13:12

pipeman napisał(a):Co do Tamrona.
Jako jego użytkownik nie zauważyłem tandetności w jego wykonaniu.
Chyba że sony to jakiś super wykonany wyrób ...

Szanowny kolego. Ile zoomów o tym samym zakresie i jasności miałeś możliwość konkretnie używać ( nie jednorazowo pobawić się), że masz skalę porównawczą w kwestii budowy i jakości wykonania?
Jeśli Tamron to Twój pierwszy taki obiektyw, to się nie dziwię, ale jak sobie weźmiesz i uczciwie porównasz z innymi, to.... (zakładając, że wiesz co porównywać i jak).
Tamron od zawsze ma mniej solidną konstrukcję niż firmowa optyka.
Od lat niewiele się tu nie zmieniło. Tamron w zakresach porównywalnych czy takich samych jak optyka firmowa konkuruje ceną i ew. ostrością ale nigdy trwałością i solidnością konstrukcji!
Jest to po prostu tańsza opcja dla innych obiektywów.
(Wyjątek jest jeden i nazywa się Tamron- obiektywy macro, zwłaszcza 180mm).
Ten model (70-200) ma swoje zalety- światło (ale o tym za chwilę), a przede wszystkim jest faktycznie ostry. Ale czy to rzeczywiście wszystko?

Sam zakup Tamrona to swoista loteria. Tak wynika z praktyki. Skoro zaawansowani userzy lustrzanke kupujący Tamrony musza często wybierać spośród kilku sztuk, żeby było jak trzeba, to chyba oczywiste, że po prostu odsetek egzemplarzy niedokładnie wyprodukowanych jest po prostu większy niż w przypadku innych firm, prawda?
I nie zmieni tego nawet to, ze Twój akurat od początku był ok.

Kolejna rzecz. Na dłuższe i intensywne używanie taki obiektyw nie był projektowany pod kątem solidności, więc nie zdziw się, jeśli od samego pośpiesznego lekkiego wrzucania do torby zrobią się luzy- już nie mówię o szturchnięciach w tłumie. (to była jedna z okoliczności, dla których tego obiektywu na pewno nigdy nie kupię).
Sprawa kolejna- praca AF, bardzo dużo głosów mówi o nieznośnym hałasie, no cóż- to sprzęgło do cichych nie należy. (Wystarczy, że wybierzesz sie z tym na zwierzynę, a zobaczysz jaki "efekt" ten głośny AF daje...).
Szkło SONY nie darmo nosi oznaczenie G- to seria solidnie zbudowana, wytrzymalsza, natomiast że ten jest ciemny, to wynik konstrukcji- zakres 300mm przy jasności 2.8 jest zarezerwowany dla najlepszej i najdroższej optyki...
Napęd AF typu SSM jest o niebo lepszy niż w Tamronie jak idzie o jakość pracy i "miękkość" oraz ciszę. Róznica jest widoczna i słyszalna od razu.

Po jakom cholerę wielkie ogniskowe przy świetle f/5.6...
8O :D
Czyli sugerujesz, że taki jasny zoom będzie używany tylko przy f2.8- f4???
Skąd ta pewność? A co z małą głębią ostrości uzyskiwaną przy wyższych przysłonach? Przecież logiczne, że pracuje się takimi obiektywami przy różnych warunkach światła, nie tylko w pochmurne dni... Inaczej- po co by były przysłony do f22/32???
skoro wszystko co będziesz chciała ustrzelić będzie się ruszało, a tu potrzebna jak najszybsza migawka, a co za tym idzie jak najjaśniejszy obiektyw.

Ponownie zapytam: skąd ta pewność???
Pytałeś co będzie fotografowała?
Obiektywy dobiera się pod kątem tematów i naszych fotograficznych potrzeb. Jeśli ktoś sam nie wie co będzie fotografował, to znaczy, że jeszcze nie dojrzał w tej dziedzinie a więc najpierw powinien się zdecydować a potem dobrać odpowiedni sprzęt.

Dla zwiększenia ogniskowej proponuję zakup TC. Z x2,0 mamy 140-400mm przy f/4.0 a to cieszy.

Taaa... natomiast martwi to, że nie wiesz, że dwukrotny konwerter powoduje przyciemnienie o 2X czyli daje minimum f5.6 a nie f4. :) :wink: :? :roll:

Chyba wypadałoby się podszkolić lub upewnić zanim zaczniesz udzielać publicznych porad. Wprowadzić w błąd kogoś jest bardzo łatwo.
Internet jest dzisiaj pełen podpowiadaczy, którym się wydaje, że jak mają jakiś obiektyw i nim robią zdjęcia, to już są w stanie mówić innym co warto kupić a czego nie.
Nie jest to niestety ani takie proste ani oczywiste...
Pozdrawiam. :)

Agnieszka, wybierz się w końcu na plener SONY. Akurat trwa taki w Ostrowcu Św.
Dotkniesz, pomacasz, różne szkła, więc łatwiej będzie Ci się przekonać, jak co się sprawdzi w Twych rękach.
Więcej wiadomości o tym Tamronie/Sony masz na forum SONY.
Tam kilku ludzi ma oba te szkła.
Róznica między 200 a 300mm nie jest tak wielka, ale jeśli już wiesz, że zależy Ci na 300mm, to wyboru większego nie masz poza SONY 70-300, Sigmą 100-300 f4 (jest świetna optycznie i solidna a cenowo porównywalna z G), ew. Gienkiem SONY 70-400 (ale na końcu jest ciemny). Jest jeszcze używana Minolta 100-300 APO f 4.5-5.6, mała i lekka, wygodna i niezła.

Moja rada- określ czy ważniejsza jest dla Ciebie jasność szkła (będziesz focić raczej w ciemniejszych warunkach), czy solidność, cicha praca AF i trwałość. Chociaż dzisiaj wymiana szkieł to norma i nie problem kupić inne- byle z dobrej ręki.
Pozdrawiam. :)
[/quote]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.11.2010 13:37

Agniecha - szkła 2.8 (takie i owakie) kupuje się... dla tego właśnie światła. Ty decydujesz, czy będzie Ci ono potrzebne. No a jak uznasz, że potrzebne, to na tym otworze powinno być ostre no i fajnie jakby trafiało z AF :wink: .

Ale to ostatnie to już temat rzeka 8) Tylko test obiektywu z Twoją puszką prawdę Ci powie :lol:

Poza tym zumik 70-200/2.8 będzie swoje ważył - weź to sobie najpierw do łapki, czy będzie leżało :wink:

PZDR
pipeman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pipeman » 13.11.2010 15:00

Co do telekonwertera to się wygłupiłem f/4.0 mamy przy x1.4.

Porównanie przy tego typu zoomach mam jedynie do Sigmy o tym samym zakresie, jak i 70-300. Tutaj różnica nie jest wielka .... ale Tamron wygrywa optyką.

Co do jasności, to chyba lepiej mieć możliwość posiadania f/2.8 niż jej nie mieć, poza tym Tamron przy f/3.5 już ma bardzo dobrą rozdzielczość.

Sprzętu Sony nie znam, przyznaję się bez bicia.

Co do zakupu tego obiektywu to także mój był wybrany z 3, które miałem do wyboru.

Szybkość i głośność niestety taka jak napisano powyżej. Za tę cenę nic lepszego nie ma ( przy takim światełku )

Dla mnie ważne jest użytkowanie tego typu ogniskowych do f/4.0
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 13.11.2010 15:03

Witajcie.
Ja mieszkam w małym zapyziałym miasteczku, gdzie nie ma porządnego sklepu, żeby pójść i poprzymierzać kilka obiektywów, więc trochę boję się kupować przez internet, ( chodzi mi o tamrona- tak jak pisałam kilka osób miało problem z doborem szkła , testowali kilka egzemplaży ) myślę sobie więc, że SONY jaki by nie był nie będzie stwarzał takich problemów.
Różnica w cenie między tamronem a sony to mniej więcej ok. 500 zł.
więc nie tak znowu dużo, a ja kupując chcę mieć pewność że pieniądze będą dobrze wydane.
Fatamorgana - dzięki za podpowiedż o tym szkoleniu .
Rafał K - dzięki za porady.
Pewnie jeszcze nie raz odwołam się do was.
Pozdrawiam serdecznie - Agniecha. :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.11.2010 17:46

Miałem Sigmę 100-300/4 z telekonwerterem x2. Bardzo dobry egzemplarz, ostry od pełnej dziury, przyzwoite światło i ... sprzedałem w cholerę. Szkoda kręgosłupa :D Kupiłem se flintę 70-210/4 za 1/10 ceny Sigmy i jestem bardzo zadowolony z wyboru :wink:
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 17.11.2010 20:53

Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy swoje obiektywy kupowaliście przez internet ( np. allegro lub sklep
internetowy ) czy lepiej w jakimś sklepie ,że tak powiem na żywo?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.11.2010 08:27

Wszystkie przez neta od sprawdzonych sprzedawców. Te używane też :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 18.11.2010 08:40

agniecha0103 napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy swoje obiektywy kupowaliście przez internet ( np. allegro lub sklep
internetowy ) czy lepiej w jakimś sklepie ,że tak powiem na żywo?

Agniecha - na żywo, czy w studio :wink:, jasny obiektyw (od 2.8 wzwyż) trzeba sprawdzić przed zakupem ze swoją puszką. Takie to czasy nastały - nie ma sensu rozwijać dlaczego :wink:

W wypadku "ciemnych" nowych obiektywów, to już mz nie koniecznie, ale też by można gościa przestrzelać "przed" dla świętego spokoju 8)
Poczta i kurierzy oferują teraz taki wariant dostawy - płatne przy odbiorze z opcją sprawdzenia przesyłki - jak bierzesz nowego sal'a to zastrzeż sobie tę możliwość i luz.

PZDR
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 18.11.2010 10:39

Dzięki za podpowiedż. Nie wiedziałam ,że można tak zrobić. tzn rozpakować przesyłkę i sprawdzić zawartość
Pzdrawiam i dzięki wszystkim za rady.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 19.11.2010 15:37

Ja kupowałam nówki w sklepach zwykłych. Stałkę testowałam z 3 ale nie było widocznej różnicy, Tokina była jedna więc nie miałam jak porównać, ale IMO ostrzyła ok, więc wzięłam ;) Używke na allegro - moje ryzyko rzecz jasna. ALe widziałam u kogoś na allegro taką możliwość, że można odesłać... tylko nie pamiętam u kogo. No ale to zawsze można przejrzeć oferty.
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 21.11.2010 18:19

Poprosilam znajomych, którzy mieszkają w Angli ,żeby sprawdzili ceny tych obiektywów które mnie intersują w ichniejszych sklepach, może uda się kupić taniej niż u nas, a wiem ,że zaraz po świętach są tam duże przeceny...

A tak przy okazji, czy mógłby mnie ktoś osiwecić w kwestii statywów, bo doczytałam się w instrukcji, że śruba mocująca mie może być dłuższa niż
5,5 mm oraz co to jest głowica 3D i z czym się to je.
Z góry dziękuję za odpoiedzi na moje pytania.
Pozdrawiam cieplutko.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.11.2010 11:27

Średnicą śruby bym się nie przejmowała, bo są zestandaryzowane, aczkolwiek lepiej nie żenić głowicy ze statywem innej marki.

Głowica 3D to głowica, którą można regulować w 3 płaszczyznach, dla każdej jest osobne pokrętło... Jest bardzo precyzyjna.

Przykład:

Obrazek

Obrazek

Dla mnie akurat bardzo nieporęczna :) Wolę głowicę kulową - jeden zacisk i gotowe.

Przykład:

Obrazek

Obrazek
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.11.2010 11:28

Plumek napisał(a):Średnicą śruby bym się nie przejmowała, bo są zestandaryzowane, aczkolwiek lepiej nie żenić głowicy ze statywem innej marki.

Głowica 3D to głowica, którą można regulować w 3 płaszczyznach, dla każdej jest osobne pokrętło... Jest bardzo precyzyjna.

Przykład:

Obrazek

Obrazek

Dla mnie akurat bardzo nieporęczna :) Wolę głowicę kulową - jeden zacisk i gotowe.

Przykład:

Obrazek

Obrazek

Co do obiektywu: jeśli zamierzasz robić zwierzątka o świcie - brałabym jasny :) Czyli ten ze światłem 2.8.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jaki obiektyw do lustrzanki ? - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone