Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki namiot nadaje się do klimatu Chorwackego

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz nowak
Croentuzjasta
parawan i namiot

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 22.04.2008 08:16

witam.
dobrą rzeczą jest pawilon/parawan,widziałem namioty pod pawilonami
ogrodowymi.problem jest w czasie silnego wiatru.
mój sposób aby pawilon nie odleciał w czasie wiatru jest prosty ale skuteczny-stosuje mocną taśmę klejącą na łączeniach rurek.
do ziemi wbijam 30 cm gwoździe i owijam rurki razem z gwoździami
taśmą.polecam ten prosty zabieg.
mariusz
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 22.04.2008 14:34

Namiot powinien mieć spory przedsionek aby w razie deszczu (jeszcze w Chorwacji na całe szczęście w ciągu dnia nie spotkałam) mozna było spędzić czas, karty, gry albo jedzonko. Nasz namiot kupiony w "składnicy harcerskiej" 8 lat temu jak dotąd się sprawdza. Nienawidze ubierania się na leżąco więc musi być wyższy przynajmniej w przedsionku od najwyższego uczestnika wyprawy. Nie ma znaczenia marka namiotu, musi być po prostu wygodny. W zeszłym roku powiekszyłam nasz ekwipunek o dach ze stelażem i linkami 4x4m, znakomicie robi to czego brakuje czyli cień. W tym roku chyba kupię półki stojące ( widziałam w jakimś sklepie sportowym), jako szafę do namioty. Mieściły się w torbie o wymiarach 40x40x8 cm. Półki sztywne, że garnki mozna kłaść. Cena niestety 175 zł i dlatego nie kupiłam od razu. Nie wolno żałować kasy na porządne krzesełka z oparciem, bo na taborecie długo sie nie posiedzi, znajomi kupili tanie krzesełka i pod koniec wyjazdu siedzieli na lodówkach turystycznych. Widziałam też (podpatrzone na kampingu) fajny stolik 70x70cm, który mieścił się w torbie 70x4x8 cm. Blat się zwijał jak roleta.
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 22.04.2008 14:49

A propo wbijania gwożdzi w hmmm skalisty i twardy tereny kempingów w Chorwacji. Znajomy który bywał tam kilkakrotnie brał ze soba akumulatorową wkretarkę Bosch (niebieski) i zanim wbił ten gwóżdz to nawiercał miejsce.Jak skała była za twarda to wwiercał sie na kilka cm i gwóżdz się klinował. Nie wiem czy to dobry patent. Może ktoś juz to stosował? :roll:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.04.2008 15:35

j_w napisał(a):A propo wbijania gwożdzi w hmmm skalisty i twardy tereny kempingów w Chorwacji. Znajomy który bywał tam kilkakrotnie brał ze soba akumulatorową wkretarkę Bosch (niebieski) i zanim wbił ten gwóżdz to nawiercał miejsce.Jak skała była za twarda to wwiercał sie na kilka cm i gwóżdz się klinował. Nie wiem czy to dobry patent. Może ktoś juz to stosował? :roll:

A tego jeszcze tam :arrow: Campingowe patenty i caravaning nie było :lol:
caja2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) caja2 » 22.04.2008 16:34

było i to dużo wcześniej, ja tak jak sie przyznałem, ten patent poznałem na forum przed 4 laty.
patriks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) patriks » 22.04.2008 19:06

Zgodnie za polecanymi linkami, zamówiłem dzisiaj:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

przyszło dzisiaj pocztą:

Obrazek

Obrazek

Ten drugi już przeczytałem :twisted:

:D :D :D :D :D :D

Nadal pogłębiam wiedzę :lol:
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 12.05.2008 18:12

patriks napisał(a):Zgodnie za polecanymi linkami, zamówiłem dzisiaj:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

przyszło dzisiaj pocztą:

Obrazek

Obrazek

Ten drugi już przeczytałem :twisted:

:D :D :D :D :D :D

Nadal pogłębiam wiedzę :lol:

no i jak ? czy pasuje ten sprzęt do Twoich wyobrażeń ? nie chciałbym być wyklinany ,że fajans ... moim zdaniem za te pieniążki nic lepszego się nie kupi a sprzęt wykonany bardzo w porządku ... ! odpisz co sądzisz ! Pozdrawiam !!!
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.05.2008 09:37

Namiot dla przemieszczających się, taka mała namiastka campera.
Obrazek
Obrazek

Namiot występuje w trzech szerokościach, w różnych kolorach, może mieć jedno, dwa lub trzy wejścia, ew szyby. Mocowany jest na bagażniku samochodowym (niedawno widziałem na Skodzie Octavii combi, Passacie).
Cena--
:( --niestety wysoka, od ok 3200 zł w zależności od konfiguracji.
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 13.05.2008 16:02

My na chorwackie wyjazdy posiadamy taki:
http://www.decathlon.com.pl/PL/product_ ... -33690484/
orka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) orka » 18.05.2008 04:21

Co do namiotów nauczony doświadczeniem zdecydowanie polecam namioty z prawdziwym tropikiem, a nie jego atrapą. Mnie też się kiedys wydawało że w Chorwacji nie pada. Aż któregos roku / chyba 5 lat temu/ co trzy dni były burze. Ciekaw jestem jak sprawdzają się w takich warunkach super namioty za 150- 300 zł.
Namiot to nasz dom więc warto zainwestować, aby potem nie suszyć wszystkiego.
Co do wielkość, są różne szkoły, tak naprawdę zależy, jaki rodzaj wypoczynku się preferuje. Jeżeli zmieniamy campingi co dwa , trzy dni, to raczej mniejsze igloo, oczywiście z przedsionkiem. Można go rozłożyć w 10 minut, a poza tym zajmuje mniej miejsca. W czerwcu z miejscem na camingach jest dobrze, ale w lipcu i sierpniu jest znacznie gorzej. Duże namioty są fajne na stacjonarny wypoczynek, dwa- trzy tygodnie.
Ważna jest wysokość, najlepiej jak w najwyzszym punkcie da się stanąć, albo prawie stanąć. Nie polecam namiotów o wysokości 130 - tam nawet przebrać się nie da.
Kolor jasny- będzie bardziej odbijał slońce. Co do sprzetu do nurkowania, z maskami bywa różnie, zanim się kupi lepiej sprawdzić czy dobrze przylegają, tzn. czy lekko się przysysają do twarzy, inaczej będą przepuszczać wodęi zamiast przyjemności będziemy mieli kolejny kłopot.
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 19.05.2008 07:23

Namiot zakupiłem. Taki sam jaki podałem w linku na początku postu. Jest to mój pierwszy w życiu namiot. Otrzymałem go w paczce kurierskiej z firmy e-horyzont. Pierwszy raz rozkładałem namioty. Ten po przeczytaniu instrukcji obsługi zajął mi ok 5 minut. Następnym razem będzie szybciej. Składa się go rewelacyjni. Ma kilka zalet takie jak okno które wspomaga wentylacje w nocy, krótkie naciągi i wysoką wodoszczelność. Ja i moja żona jesteśmy zachwyceni tym namiotem . Dla niej jest bardzo przestrzenny ale mógłby być troszke wyższy.
Pozostał nam jeszcze zakup materacy oraz śpiworów letnich. Może mała podpowiedz z waszej strony.

Co do wspomnianych akcesoriów nurkowych podanych w poście zalecał bym zakup markowych masek. Te które są podane na zdjęciach mają dobrą cenę ale szkło maski jest wykonane z pleksy. Jeden sezon i porysowane od piasku lub małych kamieni nie wspominając że potrafi się odbarwiać i matowieć po nagrzaniu na słońcu. Szkło hartowane - "tempred" taki napis muszą mieć na szkle maski.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 18.06.2008 23:23

A ja zakupiłem takie cudo
http://www.sportbiene.com/high-peak-fam ... eisroboter
Tylko się teraz zastanawiam czy mi miejsca wystarczy żeby to rozbić na parceli :D
W jakiś weekend pojadę go rozbić gdzieś na łące to zobaczę jak się go składa i jak on w rzeczywistości wygląda.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.06.2008 23:44

Seavolv napisał(a):A ja zakupiłem takie cudo
http://www.sportbiene.com/high-peak-fam ... eisroboter
Tylko się teraz zastanawiam czy mi miejsca wystarczy żeby to rozbić na parceli :D

Nema problema :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.06.2008 08:08

caja2 napisał(a):było i to dużo wcześniej, ja tak jak sie przyznałem, ten patent poznałem na forum przed 4 laty.

Dawno tu nie zaglądałem, ale chodziło mi o to, żeby nasze patenty zebrać w jedną całość do jednego wątku ;)

Pozdrav :papa:
Poprzednia strona

Powrót do Kempingi

Jaki namiot nadaje się do klimatu Chorwackego - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone