napisał(a) Alek70 » 31.05.2006 11:21
Witam! Jestem zwolennikiem spędzania wakacji pod namiotem ale w namiocie wygodnym tzn. wysokim i przestronnym, ale po kolei najpierw trzeba zadać sobie pytanie czy ma to być jednorazowy wyjazd czy inwestycja na lata (nie warto oszczędzać), druga sprawa to czy "zakotwiczymy" w jednym miejscu na dwa tygodnie czy raczej będziemy podróżować i codziennie bądź co pare dni będziemy w innym miejscu( wówczas można wybrać np. mniejszy namiot dla wygody i szybkości rozkładania).Kolejna sprawa to dla ilu osób ma on być z tego co widziałem to patrzyłaś na namioty 3 osobowe, ja nawet jadąc w dwójkę staram się mieć dwie sypialnie, jedna do spania a drugą można wykorzystać np. na ciuchy itp. z kolei jak jest przedsionek w razie niepogody zawsze można tam usiąść a przynajmniej schować stolik, krzesła itd. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na materiał, z którego namiot został uszyty, czy jest to nylon, ripstop, gore-tex, czy zwykły brezent, czy ma laminowane szwy, czy posiada warstwę izolacyjną (w niektórych namiotach natryskuje się od wewnątrz cienką warstwę aluminium) i na ile jest wodoszczelny. Gorsze namioty uszyte są z materiałów wytrzymujących do 1500 mm słupa wody, podczas gdy lepsze wytrzymują 3000 mm. Nawet w CRO czasem zdarzają się solidne ulewy np. w zeszłym roku w jedną noc przeszła taka ulewa z burzą że nasz namiot troszkę w niektórych miejscach (dwóch-trzech) zaczął się poddawać, ale inni rano to przeprowadzali gruntowne remonty
i osuszania namiotu. Wiele zależy jednak od kwoty jaką chcecie przeznaczyć na zakup namiotu, jedni kupują tanie za 300zł inni max. za 1000 a jeszcze inni szukają w przedziale 2000zł i więcej np.
http://www.ehoryzont.pl/site/?p=produkty&prodid=12 . Firmy produkujące dobre namioty to np. Marabut,HiMountain, Jack Wolfskin, Coleman,ale są i inne. To tyle w skrócie. Pozdrawiam i udanych wakacji.