Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki namiot kupić?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 25.01.2021 15:05

Jeżdżąc pod namiot na kempingi dobrze jest kupić przynajmniej o jedną "osobę" większy. My w trójkę, mamy szybko rozkładającą się czwórkę i dbam o nią, bo już nie jest dostępna, a jestem zadowolony. Dla mnie szybkość rozkładania i składania to ważna cecha i jeżeli przyjdzie mi kupić coś nowego, to będzie to również 2sec. ewentualnie namiot pompowany.

Ten który kupił Inde, ma w opiniach to na co narzekał, więc warto było poczytać przed zakupem.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 26.01.2021 09:03

SingSing74 napisał(a):Jeżdżąc pod namiot na kempingi dobrze jest kupić przynajmniej o jedną "osobę" większy. My w trójkę, mamy szybko rozkładającą się czwórkę i dbam o nią, bo już nie jest dostępna, a jestem zadowolony. Dla mnie szybkość rozkładania i składania to ważna cecha i jeżeli przyjdzie mi kupić coś nowego, to będzie to również 2sec. ewentualnie namiot pompowany.

Ten który kupił Inde, ma w opiniach to na co narzekał, więc warto było poczytać przed zakupem.

Ten konkretny namiot kompletnie nie był brane pod uwagę do Chorwacji, a na ewentualne biwaki w kraju. Tym bardziej, że dookoła świetne pola namiotowe. W tym roku mamy już zarezerwowane mieszkanie w Makarskiej ale żeby przełamać rutynę to na pewno któryś z przyszłych wyjazdów wybierzemy camping. Rodzinka 2+1 to może taki by wystarczył? https://www.decathlon.pl/p/namiot-kempi ... e%C5%BCowy
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 26.01.2021 09:31

Inde napisał(a):
SingSing74 napisał(a):Jeżdżąc pod namiot na kempingi dobrze jest kupić przynajmniej o jedną "osobę" większy. My w trójkę, mamy szybko rozkładającą się czwórkę i dbam o nią, bo już nie jest dostępna, a jestem zadowolony. Dla mnie szybkość rozkładania i składania to ważna cecha i jeżeli przyjdzie mi kupić coś nowego, to będzie to również 2sec. ewentualnie namiot pompowany.

Ten konkretny namiot kompletnie nie był brane pod uwagę do Chorwacji, a na ewentualne biwaki w kraju. Tym bardziej, że dookoła świetne pola namiotowe. W tym roku mamy już zarezerwowane mieszkanie w Makarskiej ale żeby przełamać rutynę to na pewno któryś z przyszłych wyjazdów wybierzemy camping. Rodzinka 2+1 to może taki by wystarczył? https://www.decathlon.pl/p/namiot-kempi ... e%C5%BCowy

Teraz mamy chyba coś takiego:

https://www.decathlon.pl/p/namiot-kempi ... mc=8322425

i jesteśmy zadowoleni. Do spania idealnie, a w dzień i tak w nim nie siedzimy. Mając przedsionek jakoś tak bezpieczniej się czujemy jak śpimy w nocy przy otwartym namiocie

Wcześniej coś podobnego co linkowałeś wcześniej, wydaje mi się tylko, że to było opisane jako 4 osobowe. Brakowało nam troszkę tego przedsionka

Jeszcze wcześniej jak córka nam się urodziła to kupiliśmy jakiegoś sporego Campusa z 2 sypialniami i przedsionkiem po środku. To było tak z zamysłem, aby małe dziecko przez 2 tygodnie nie przyzwyczaiło się spać z nami. Obawy okazały się bezpodstawne, namiot zajmował za dużo miejsca, trochę długo się go rozkładało no i podczas mocniejszych wiatrów nieco większy był stres

Każdy ma inne oczekiwania i co innego jest dla niego ważne, trudno doradzić coś uniwersalnego
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 26.01.2021 11:10

piotrulex napisał(a):
Każdy ma inne oczekiwania i co innego jest dla niego ważne, trudno doradzić coś uniwersalnego

Pełna zgoda. Tu jednak kolega napisał, co mu doskwierało. Wyjściem jest więc większy namiot z lepszą wentylacją.
Przed zakupem warto czytać opinie użytkowników. Jeżeli w polskim sklepie jest ich mało, można wejść np. na stronę francuską i przetłumaczyć sobie opinie. Sam w ten sposób uniknąłem kupna dość drogiego zestawu naczyń kempingowych GSI.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 26.01.2021 11:30

krzemien7 napisał(a):Witam,
Zastanawiamy się nad namiotem z dwoma sypialniami coś w stylu Coleman Ridgelin 4 Plus. Czy ktoś używał tego "mieszkania" i może napisać po krótce wady i zalety?
Pozdrawiam

Jak napisałem parę stron wcześniej, mam dokładnie ten model Colemana od kilku lat. I nie narzekam. Rozkłada się go tak mniej więcej w pół godziny (we dwie osoby, jak pomagają dzieci to jest trochę szybciej). Dla czterech osób się sprawdza, choć teraz wziąłbym pewnie wersję sześcioosobową. Z tym namiotem nie byliśmy jeszcze w Chorwacji, tylko po sąsiedzku przez Adriatyk - w północnych Włoszech. Silne wiatry bez trudu przetrwał. Co do wysokich temperatur, to robi się w nim trochę gorąco nad ranem, choć wentylację ma nie najgorszą.
Namiot służy nam już z 5 lat i myślę, że spokojnie drugie tyle, jeśli nie więcej, będziemy z niego korzystać.
never.ever
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) never.ever » 01.07.2021 14:25

Jaki możecie polecić namiot 6-osobowy, rodzinny?
Fajnie byłoby się zmieścić w cenie do 1000zł, ale szukam ogólnie poleceń też.
- tak, żeby można było stanąć w przedsionku (nie jesteśmy mega wysocy więc nawet 1,9m nam wystarczy, no chyba, że dzieci urosną wyższe, ale zanim to zrobią to jeszcze daleka droga)
- jedziemy do Chorwacji, ale przydałby się też taki na bardziej polskie warunki typu więcej deszczu,
- na tyle łatwo rozkładany na ile się da
- mimo że będzie wożony samochodem, to jednak aby waga nie zabijała.

Czy warto szukać namiotu z dużym przedsionkiem czy może lepiej mniejszy namiot (w sensie przedsionka), ale dokupić jakiś tani pawilon?
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 01.07.2021 15:39

do 1000zł , szukałbym coś z Obelinka lub High Peak ...
Lloris
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lloris » 02.02.2022 09:55

Witam,
proszę o polecenie namiotu 6 osobowego z dwoma oddzielnymi sypialniami. Zależy nam na przyciemnionym wnętrzu sypialni oraz zintegrowanej podłodze. Znalazłam namiot High Peak Tauris 6 i właściwie ma wszystko na czym zależy ale występuje jedynie w czarnym kolorze i trochę się tego obawiam. namiot będzie wykorzystywany głównie w ciepłych rejonach Europy i w ciepłe krótkie wypady w Polsce. Czy znajdzie się ktoś kto pomoże w tym temacie? Pozdrawiam :papa:
zablo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 03.02.2022 12:33

Czarnego bym się jednak wystrzegał... ciemne klapki stojące na słońcu nie dają się założyć na nogę, wiec tutaj w namiocie może być podobna masakra. Oczywiście w ciągu dnia w każdym namiocie wewnątrz będzie gorąco. Zacieniające 100% sprawdzą się tylko, po nocy do pierwszego rozsunięcia - jeśli chodzi o temperaturę.

Patrzyłaś na Colemana?
Lloris
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lloris » 03.02.2022 17:42

Właśnie nie mogę zrozumieć jak ktoś mógł wpaść na pomysł wykonania namiotu turystycznego w kolorze czarnym...

Na Colemana patrzyłam i model MacKenzie 6 najbardziej mi odpowiada, ale cena trochę wysoka. Choć zobaczę na wiosnę jak nie wyjdzie nic nowego to chyba na tego Colemana postawię.
Odnośnie czarnych sypialni to nie chodzi mi o niższą temperaturę a o to aby nas dzieci o 6 rano nie budziły
Mirizag
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirizag » 03.02.2022 22:37

Lloris
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lloris » 05.02.2022 18:14

Też je brałam pod uwagę, ale chcę zintegrowaną podłogę, a mąż nie chce pompowanego Chociaż może w nowym sezonie pojawi się w Decathlonie tradycyjny z zintegrowaną podłogą
Mirizag
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirizag » 05.02.2022 22:50

Lloris napisał(a):Też je brałam pod uwagę, ale chcę zintegrowaną podłogę, a mąż nie chce pompowanego Chociaż może w nowym sezonie pojawi się w Decathlonie tradycyjny z zintegrowaną podłogą

A można wiedzieć czemu nie chcesz dmuchańca. Ale ten pierwszy nie jest dmuchany. Podłogę ma zintegrowaną po całości tam gdzie są sypialnie, a w przedsionku jest przypinana co kawałek.
zablo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 06.02.2022 19:53

Zdecydowanie do "ciepłych" krajów pełna integralność namiotu/podłogi! Wszystko co ma nogi pacha się do namiotu, tak w dzień jak i w nocy :-)

Dla mnie dmuchańce mają jedną podstawową wadę - w przypadku awarii, a takie się zdarzają, nie da się ich postawić awaryjnie. Stelażowe, jeśli coś ci się złamie lub uszkodzi z konstrukcji, masz możliwość alternatywy (kij, drut lub cokolwiek sztywnego) co może zastąpić brakujący element.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 07.02.2022 13:56

ja używam Trespass go further 8 i jestem bardzo zadowolony. Wiele przeszedł, ulewy także (dużym plusem jest zintegrowana podłoga). W cro nie byłem pod namiotem ale po Polsce dużo jeździłem.
trespass.jpg

Załącznik trespass2.jpg nie jest już dostępny
Załączniki:
trespass2.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Jaki namiot kupić? - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies