figusek napisał(a):birkin napisał(a):Odświeżę temat. W tym roku wybieram się pierwszy raz do Chorwacji i mój wybór padł raczej na Riwierę Makarską i tutaj nie wiem co dalej wybrać. Jedziemy na dwie rodziny, 4 dorosłych i 4 dzieci. Szukamy miejscowości, która spełni nasze kryteria:
- nie za tłoczno ale też żeby nie było to jakieś odludzie, najważniejsze aby na plaży nie było tłoczno tak, że trzeba zajmować miejsce z samego rana
- żeby było też co pozwiedzać a wieczorami gdzieś pospacerować po jakiejś ciekawej okolicy, promenadzie
- bez żadnych większych schodów przy dojściu (a raczej powrocie) do plaży
- plaża żwirowa bez dużych kamieni
- żeby ceny w restauracjach i sklepach nie były duże
Z tego co czytałem to w Omis jest troszkę zimniejsza i brudniejsza woda z uwagi na wpadającą do morza rzekę więc jesli to prawda to Omis raczej odpada. No i oczywiście Makarska również z uwagi na tłumy ludzi.
Tak więc proszę o poradę jaką miejscowość wybrać od Mimice po maksymalnie Tucepi. Chyba, że jest jakaś inna miejscowość godna polecenia, która spełnia powyższe warunki i może jest bliżej. Będę jechał spod Białegostoku więc odległość też ma dla mnie znaczenie.
Do opisu pasuje Podgora, jednak punkt ze schodami powinieneś nieco zmodyfikować, bo Riwiera leży u stóp gór chyba, że chodziło Ci o nocleg, to wtedy uwaga jest trafna polecam Podgore, ewentualnie Tučepi mogłoby Wam pasować do opisu
Ja oczywiście zgodna z Figuskiem, bo też byłam w zeszłym roku w Podgorze i jestem zachwycona
Obie pisałyśmy relacje z podróży, więc możesz zerknąć, poczytać i pooglądać zdjęcia Do Tucepi tylko poszliśmy na spacer ale uznaliśmy, że to też dobra miejscowość na wakacje
relacja Figuska tutaj (nawet pakiet 2 lata w 1 )
moja relacja tutaj
W jakim terminie jedziecie?