Witam.
W Tučepi za obiad dla dwóch osób a była to peka i dwa karlovačko płaciłem 270 kun . Porcja ogromna spokojnie można się najeść .
Lednice napisał(a):No, ale spokojnie da się zjeść za DUŻO mniej niż 100 kun na osobę, wliczając w to piwo, wino, czy inny napój
Jest drożej niż w Polsce, ale tragedii nie ma
Bocian napisał(a):Lednice napisał(a):No, ale spokojnie da się zjeść za DUŻO mniej niż 100 kun na osobę, wliczając w to piwo, wino, czy inny napój
Jest drożej niż w Polsce, ale tragedii nie ma
DUŻO mniej to ile? Dla mnie to powiedzmy 40% mniej. A za 60 kun na osobę w konobie czy restauracji to raczej sie nie zje wliczając w to napój, piwo czy kieliszek wina... Mięso to ok 55-70 kun, makarony to ok 50 kun, owoce morza to ok 40-60 kun... Do tego piwo nie mniej niż 12 kun, kieliszek wina podobnie. Sałatka (jako sałatka a nie danie osobne) to 12-15 kun. O pizzy nie wspominam bo jadłem teraz raz i do dziś żałuję
Lednice napisał(a):Nie napisałem powyżej o pizzy
Zresztą nie rozumiem tego lekceważącego tonu wobec pizzy, zwykle są w Chorwacji bardzo dobre, nie gorsze niż we Włoszech.
A co do Włoch, to jest tam znacznie drożej niż w Chorwacji jeśli chodzi o knajpy
Lednice napisał(a):Nie napisałem powyżej o pizzy
Zresztą nie rozumiem tego lekceważącego tonu wobec pizzy, zwykle są w Chorwacji bardzo dobre, nie gorsze niż we Włoszech.
A co do Włoch, to jest tam znacznie drożej niż w Chorwacji jeśli chodzi o knajpy
Lednice napisał(a):9 euro to około 70 kun,
czyli drożej niż w Chorwacji, gdzie dobre pizze są za 50-60 kun.
Za 7 euro jest najtańsza margerita, czyli za przeszło 50 kun. W Chorwacji kosztuje przeważnie około 40 kun.
Za 4,5 euro jest pizza w kawałku, im większy kawałek tym cena jest bardziej zbliżona do całej pizzy
6 osób mogło dobrze zjeść, ale nie wiem, co zjedli.
Skoro najtańsze danie mięsne we Włoszech kosztuje kilkanaście euro.
Najtańsze we Włoszech w knajpach są pizze i makarony i tu jest najmniejsza różnica w porównaniu do Chorwacji
No i jeszcze napoje, w Chorwacji piwo kosztuje przeważnie 17 kun, czyli 2,25 euro.
We Włoszech piwo w knajpie kosztuje z 4 euro
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne