Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki jest przeciętny koszt obiadu w restauracji?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarinka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 30.05.2010 08:33

Nie podoba mi się wyśmiewanie z biedoty. Bieda może dotknąć każdego w najmniej oczekiwanym momencie. I jeśli w trudnej sytuacji ktoś decyduje się na wyjazd, to niech robi co chce. Także ma prawo wypocząć. Choćby miał ciągnąć z PL worek ziemniaków.
Ostatnio z Portugalii przywiozłam masło. Niektórzy śmiali się z zakupu... ale ten smak... niebo w gębie :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.05.2010 10:23

AndrzejJ. napisał(a):To się klasyfikuje do niedobrych obiadów woki,ale czyich talerzy się on czepiał nie wiadomo na razie. :wink:

Myślę, że "ameryki" nie odkrywam, że zostało to zauważone ale ...

Popatrzymy na fakty:
Ja (27.05.2001 godz. 15.14), napisałem tak:
Kupisz coś innego, tańszego.

AndrzejJ ( 29.05.2001 godz.07.35) odpowiadając dla "Z", podzielił obiad na dobry i niedobry.
AndrzejJ. napisał(a):
Z napisał(a): przeciętnego obiadu :?: :?: :?:

Ma być dobry czy niedobry? :wink:

Teraz, dzień później, okazuje się że to "woka" jest zdania, że jak tani to niedobry. ( ktoś niezorientowany pomyśli, że tak)

Sytuacja jest na tyle dziwna i zarazem śmieszna, że taniej nie oznacza gorzej, że tańszy obiad nie oznacza niesmacznego a moim zdaniem ...często lepszy w sensie jego strawności.

Jednak AndrzejJ ..... ma swoje teorie. Upolował sobie "wokę" ... zapewne ten temat to jego czuły punkt. Zapewne .... :lol: :wink:
Ja napisze swoje zdanie, zaraz AndrzejJ, śpieszy z komentarzem ze swoją przewrotną złośliwą teorią.
Dokłada złośliwe treści - sugerując tok myślenia czytających.

Mam swoje zdanie na temat tej "osobowości". Oryginalna osoba.

Jest takie powiedzenie: " nie duskutuj z d .... ponieważ najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu ......).
Nie mam nic do roboty, mogę sobie przynajmniej popisać. :wink: Choć przyznam, wolałbym odpowiadać komuś innemu. Teraz "przeciwnik", trąci mi "menelem". Taki to urok internetu. :D :wink:
zadie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadie » 30.05.2010 11:31

Joart napisał(a):Ile może, przeciętnie kosztować obiad- bez napojów- dla dwóch dorosłych osób z dzieckiem (7lat). Na wakacjach nie zawsze chce się gotować....

ceny obiadów są różne w zależności od tego co chciecie zjeść i tak np.
:arrow: gnochi czyli takie włoskie kluski to 40kun/ osoba porcja tak duża że z dzieckiem jedno z was się może podzielić, podobnie lasagnese czy inne makarony to są chyba jedne z tańszych obiadków w restauracji

:arrow: "rybna plata" dla dwóch osób od 120 - 270 kun zależy od restauracji a na talerzu nic więcej nic mniej (ceny z Rovinj i Porec 2009)
:arrow: "mięsna plata" ok 200kun porcja naprawdę duża 4 osoby mogą się najeść
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 30.05.2010 20:59

znalazłam paragony z Żivogosce Blato(2008), restauracja Adrianna- jedzenie naprawdę doskonałe (chyba lepiej jeszcze w CRO nie jadłam) Cevapcici 45 KN, Lignije (kalmary) 65 KN, Prażeni Krompir(frytki) 14KN, pomidorówka 15 KN, Riblja Plata 75 KN, Musule(małże) 50 KN,

tam nie było tanio, ale było warto, jeden obiad 200 KN, ostatni(na pożegnanie ;) ) 332 KN ( ilość osób 2+2, do picia tylko mineralna)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.05.2010 21:33

woka napisał(a):
kaeres napisał(a):2+1 obiad 300kuna * 12 dni
Nie żebym narzekał ale chciałem tańsze wakacje metodą - jadę w ciemno to będzie tanio :)
A tu wychodzi, że przejemy z 2100zł :) (tylko obiad wliczam).
No nic, chciało się Chorwacji to jedziemy się zabawić.

Nie będzie aż tak źle. Codziennie przecież nie będziesz jadł dobrego obiadu. Po prostu nie będzie apetytu na typowy obiad. Kupisz coś innego, tańszego. :wink:
Z drugiej strony .... 300 kn na 3 osoby, na dobę, to naprawdę nie jest dużo. Dacie sobie radę. :wink: (Niektórzy za połowę tej ceny przeżyli,... przynajmniej tak pisali )

a woka swoje :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.05.2010 10:29

AndrzejJ. napisał(a): a woka swoje :D

:lol: :lol: :lol: ... wiedziałem, że odpowiesz.

AndrzejJ ..... podtrzymywałem z Tobą korespondencję jak zauważyłem że Twoje odpowiedzi są złośliwe ( obojętnie dla kogo pisane).
Myślałem, że "niech sobie popisze, złość wyładuje" ale już nie mam czasu i cierpliwości brak.
Może innym razem ale wątpię, żałośnie to wygląda .... może ktoś inny dotrzyma Ci towarzystwa.
Moja rada - zmień nastawienie do życia, teraz sprawiasz wrażenie .... dziwne.
:papa:
Mijus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mijus » 31.05.2010 11:20

Nic tylko zostało jechać do CRO i na własne oczy przekonać się ile kosztuje jedzenie w knajpach
mawe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawe » 31.05.2010 17:02

No właśnie weszłam na ten wątek, aby się przekonac, ile te restauracje mogą mnie kosztować. Byłam w Chorwacji 4 lata temu - na Murterze - mieliśmy obiadokolacje, ale mi nie smakowały, teraz mam tylko śniadanie - resztę w tzw. "mieście". Na wakacjach nie lubię gotować :D - jadać będę więc w restauracjach/ konobach itp - wybieram się na Brać - czyli ok. 200 kun na dwie dorosłe sztuki muszę liczyć ?
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 31.05.2010 18:33

Mijus napisał(a):Nic tylko zostało jechać do CRO i na własne oczy przekonać się ile kosztuje jedzenie w knajpach

Przecież na pierwszej stronie Kasia i jorgus przekazali chyba wystarczające informacje?
Smacznego!
chitua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chitua » 07.06.2010 07:36

No to i ja raz jeszcze. Jadłem w Makarskiej i Jelsie, różne restauracje, zeszły tydzień: nigdzie nie przekroczyłem 75kn na osobę, średnio 60kn na osobę
(cena nie zwiera napojów).

Nie wiem czy to chorwacki zwyczaj czy nie, nigdy frytki i surówki nie widniały na rachunku - z menu wskazywałem rybę (ewentualnie kalmary itp.), prosiłem o frytki i surówki. Do tego kelner zawsze podawał jeszcze chleb.

Cena na rachunku to była cena ryby z menu. Dla wyjaśnienia - frytki i surówki też oczywiście widniały odrębnie w menu ze swoimi cenami (15-20kn).

Pozdrawiam!
leonwwa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leonwwa » 07.06.2010 21:58

U widzę że ceny dość spore :/
Ja na szczęście ryb nie lubię, za to uwielbiam kebaby/hamburgery i inne kebaby i nimi mam zamiar się "napychać", a jest tak dla tego że w PL staram się nie jadać ww jedzenia więc na wakacjach odbijam za cały rok :)
Aha a gotować nie cierpię więc jadąc na wakacje to ew. kanapki na śniadanie sobie robię :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2010 06:52

leonwwa napisał(a):Ja na szczęście ryb nie lubię, za to uwielbiam kebaby/hamburgery i inne kebaby i nimi mam zamiar się "napychać",

A to fatalny wybrałes kraj na urlop ;)
leonwwa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leonwwa » 08.06.2010 21:38

Ale pizza na pewno jest :)
chitua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chitua » 09.06.2010 08:04

leonwwa napisał(a):Ale pizza na pewno jest :)

Oczywiście, że jest.
Ja sam skusiłem sie raz, dla odpoczynku od owoców morza.
Jadłem w Dubrowniku, max. 300 metrów przed bramą Pile - pyszna, inna niż w ojczyźnie, koszt około 50 kun (35-75 w zależności od rodzaju).
kubap1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubap1 » 09.06.2010 14:54

chitua napisał(a):
leonwwa napisał(a):Ale pizza na pewno jest :)

Oczywiście, że jest.
Ja sam skusiłem sie raz, dla odpoczynku od owoców morza.
Jadłem w Dubrowniku, max. 300 metrów przed bramą Pile - pyszna, inna niż w ojczyźnie, koszt około 50 kun (35-75 w zależności od rodzaju).

W całej Chorwacji ceny Pizzy podobne: od 40 do 50 kun. W Zagrzebiu fajna pizzeria to Karijola (internet gratis i dobra pizza). Ale muszę powiedzieć że w Krakowie pizza ciut lepsza.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Jaki jest przeciętny koszt obiadu w restauracji? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone