Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki "dron" na wakacje w Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablos77
Cromaniak
Jaki "dron" na wakacje w Cro?

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 23.02.2016 12:26

Ponieważ nikt takiego wątku nie założył postanowiłem, że będę to ja :mrgreen: Proszę o propozycje i recenzję modeli które warto zabrać na wakacje w Cro. Mam kilka kandydatów , ale chciałbym to zweryfikować z doświadczeniami croforumowiczów.

Oczywiście nie myślę o dronach typowo fotograficznych, które kosztują bardzo dużo. Mam namyśli urządzenia latające "dron do zabawy" dla syna i taty, zwłaszcza dla taty :hut: którym można by też coś nakręcić.
Ostatnio edytowano 23.02.2016 15:53 przez pablos77, łącznie edytowano 1 raz
klerjeser
zbanowany
Re: Jaki "dron: na wakacje w Cro?

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 23.02.2016 13:07

Taki

Obrazek
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 23.02.2016 13:36

pablos77 napisał(a):Mam na myśli urządzenia latające "dron do zabawy" dla syna i taty, zwłaszcza dla taty :hut: którym można by też coś nakręcić.

Zatem taka zabawka nie będzie dawała zadowalających wyników jaki platforma do filmowania.
No chyba, że kupisz DUUUUŻŻŻŻĄ zabawkę z możliwością podczepienia pod nią budżetowej, ale jednocześnie taniej kamery SJCAM.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.02.2016 13:43

pablos77 napisał(a):Ponieważ nikt takiego wątku nie założył postanowiłem, że będę to ja :mrgreen: Proszę o propozycje i recenzję modeli które warto zabrać na wakacje w Cro. Mam kilka kandydatów , ale chciałbym to zweryfikować z doświadczeniami croforumowiczów.

Oczywiście nie myślę o dronach typowo fotograficznych, które kosztują bardzo dużo. Mam namyśli urządzenia latające "dron do zabawy" dla syna i taty, zwłaszcza dla taty :hut: którym można by też coś nakręcić.

Może coś więcej znajdziesz poniżej

http://www.swiatdronow.pl/aktualnosci

http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=23023

http://dji-dron.pl/index.php/pl/faqs/54 ... e-co-i-jak
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 23.02.2016 14:48

el_guapo napisał(a):
pablos77 napisał(a):Mam na myśli urządzenia latające "dron do zabawy" dla syna i taty, zwłaszcza dla taty :hut: którym można by też coś nakręcić.

Zatem taka zabawka nie będzie dawała zadowalających wyników jaki platforma do filmowania.
No chyba, że kupisz DUUUUŻŻŻŻĄ zabawkę z możliwością podczepienia pod nią budżetowej, ale jednocześnie taniej kamery SJCAM.

Kamerę już mam SJCAM SJ4000 wi-fi :mrgreen: Nie jestem profesjonalnym fotografem anie takiego sprzętu nie mam. Wystarczy mi Sjcam i mój Elephone P5000 z którego juz photy wrzucałem na forum.

@Janusz

Znam te strony. Nie o takie poważne zabawki mi chodzi jak na swiatdronow. Raczej coś tańszego tzn. budżetowego, a nie premium :) Jak poniżej:

Yizhan Tarantula X6 - 1 2.4G 4CH RC Quadcopter Hyper IOC UFO with 1080p 5.0MP Camera - EU Plug

JXD 509G 5.8G 2.0MP Camera RC Quadcopter - BLACK

WLtoys V686G 4CH 5.8G FPV Real Time Transmission 2.4G RC Quadcopter with 2.0MP

SYMA X8G Headless Mode 2.4G 4.5 Channel Remote Control Quadcopter with HD 8.0MP Camera 6 Axis Gyro 3D Roll Stumbling UFO
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.02.2016 18:59

Skoro znasz strony to OK.

Więcej nie potrafię pomóc, bo jakoś te "zabawki" mnie nie interesują.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.02.2016 19:36

pablos77 napisał(a):Ponieważ nikt takiego wątku nie założył postanowiłem, że będę to ja :mrgreen: Proszę o propozycje i recenzję modeli które warto zabrać na wakacje w Cro. Mam kilka kandydatów , ale chciałbym to zweryfikować z doświadczeniami croforumowiczów.

Zapytaj kolegi JackDaniels :arrow: member24784/
dzien-dobry-t26502-68925.html#p1620768

:papa:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 24.02.2016 20:10

Jeżeli chodzi o małe zabawki to nie mam pojęcia jak to działa.. może poszukaj w necie tematów o dronach z lidla i biedronki, były takowe zabawki w tych sieciówkach jakoś przed świętami (jakoś kolo 200zł kosztowały) więc pewnie coś znajdziesz.
Pierwszy lepszy link z YT.

Jedyne o co mógłbym się martwić to zachowanie takiego urządzenia na zewnątrz ze względu na wiatr, tak naprawdę zawsze mniejszy lub większy występuje a to dla tych tańszych dronów pewnie spore utrudnienie. Jest też jeszcze na rynku bardzo ciekawe urządzenie marki Parrot AR drone, można na allegro dosyć tanio wyhaczyć używkę, steruje się tym z telefonu/tableta po sieci wifi, bardzo fajna zabawka.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.02.2016 21:19

Warto też najpierw dowiedzieć się co mówią przepisy w danym kraju, zanim się takiego drona wystartuje.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 24.02.2016 21:43

boboo napisał(a):Warto też najpierw dowiedzieć się co mówią przepisy w danym kraju, zanim się takiego drona wystartuje.

Na pewno warto, jednak najważniejszy zdrowy rozsądek. W zatłoczonych miejscach, plażach nie polecałbym sprawdzać funkcjonowania tych przepisów. W tym roku w Cro w sumie zrobiłem 2 loty w tym jeden na plaży (wszystko przez silny wiatr i strach przed wodowaniem), plaża była pusta 2-3 osoby w sporej odległości tak więc nakręciłem widok z góry okolicy, panoramę itp.
Ogólnie dron budził pozytywne zainteresowanie np. naszych właścicieli (nasz były właściciel to policjant kryminalny). Ważne aby nie być upierdliwym i uciążliwym dla innych, w tym roku też go biorę może uda się zrobić ciekawe ujęcia do jakiś rodzinnych filmików.
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 25.02.2016 10:53

yzedef napisał(a):
boboo napisał(a):Warto też najpierw dowiedzieć się co mówią przepisy w danym kraju, zanim się takiego drona wystartuje.

Na pewno warto, jednak najważniejszy zdrowy rozsądek. W zatłoczonych miejscach, plażach nie polecałbym sprawdzać funkcjonowania tych przepisów. W tym roku w Cro w sumie zrobiłem 2 loty w tym jeden na plaży (wszystko przez silny wiatr i strach przed wodowaniem), plaża była pusta 2-3 osoby w sporej odległości tak więc nakręciłem widok z góry okolicy, panoramę itp.
Ogólnie dron budził pozytywne zainteresowanie np. naszych właścicieli (nasz były właściciel to policjant kryminalny). Ważne aby nie być upierdliwym i uciążliwym dla innych, w tym roku też go biorę może uda się zrobić ciekawe ujęcia do jakiś rodzinnych filmików.

yzedef nie kupuje takich sprzętów w Biedzie. Jak już coś to na Gearbest z magazynu w Europie lub Aliexpress.
Tylko sprawdzone firmy. Poczytałem to tu to tam i myślę o dwóch pozycjach do których dałem linki w wątku.

Oczywiście latanie ma być rekreacyjne, jak bym nagrał fajny filmik z okolicy lub ciekawy krajobraz byłoby super. Czytałem i nie widziałem jakiś zakaz zakazów latania w Cro. Tak jak powiedziałeś zdrowy rozsadek najważniejszy + zapytanie gospodarza ( :mrgreen: prawa autorskie).

Widziałem parę filmików naszych rodaków którzy cos tam kręcili będąć na wakacjach i bardzo fajne filmiki im wyszły. Po prostu w Dalmacji kamera sama łapie ostrość :papa:

boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.02.2016 11:09

Nie wiem czy są w Chorwacji zakazy, czy ich nie ma.
Wiem, że w Niemczech latanie dronami jest obwarowane przepisami.
Wysokości, odległości itp. itd.
Jako takiego zakazu też nie ma, ale jak będziesz łamać owe przepisy, to cię "pociągną".
A "najgłówniejszy" przepis to posiadanie ubezpieczenia OC. Bez tego kary idą w grube tysiące.
Podobnie jest w Austrii. OC musi być. I to OC wyraźnie obejmujące drony, czy jak tam zwał latające zabawki.

Dlatego wcześniej napisałem, że warto się najpierw rozejrzeć w lokalnych przepisach, czy nie ma jakiejś "pułapki".
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 29.02.2016 00:00

boboo napisał(a):Nie wiem czy są w Chorwacji zakazy, czy ich nie ma.
Wiem, że w Niemczech latanie dronami jest obwarowane przepisami.
Wysokości, odległości itp. itd.
Jako takiego zakazu też nie ma, ale jak będziesz łamać owe przepisy, to cię "pociągną".
A "najgłówniejszy" przepis to posiadanie ubezpieczenia OC. Bez tego kary idą w grube tysiące.
Podobnie jest w Austrii. OC musi być. I to OC wyraźnie obejmujące drony, czy jak tam zwał latające zabawki.

Dlatego wcześniej napisałem, że warto się najpierw rozejrzeć w lokalnych przepisach, czy nie ma jakiejś "pułapki".

Dzięki za wskazówkę. Sprawdzi sie :idea:
Damian78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Damian78 » 29.02.2016 00:45

Podstawowe pytanie, czy latałeś jakimikolwiek modelami rc, jeżeli nie to model nie przeżyje nawet 10s po wystartowaniu. Jak zaczynasz przygodę to najlepiej kupić coś w rozsądnej cenie, ale nie za taniego bo takie modele zazwyczaj sprawiają więcej problemów i z funkcjonowaniem i z kiepskimi własnościami lotnymi. Najważniejsza rzecz to by były dostępne części zamienne. Nauka latania w odludnym miejscu i najlepiej na łące z wysoką trawą przynajmniej lądowanie będzie w miarę miękkie :D
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 29.02.2016 09:45

Laikiem nie jestem :) Nie przesadzaj z tymi 10 sekundami. Oczywiście latało się helikopterkami jeden malutki (pokojowy) i jeden duży. Mam nadzieję, że przy pojazdach dronowatych części tak się szybko nie kończą jak w modelach na których wcześniej latałem. :boss: Najgorzej jest z baterią bo tylko zabawa max 7-10 minut, ale zawsze można kupić zapasowe.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne