Oczywiście nie myślę o dronach typowo fotograficznych, które kosztują bardzo dużo. Mam namyśli urządzenia latające "dron do zabawy" dla syna i taty, zwłaszcza dla taty

pablos77 napisał(a):Mam na myśli urządzenia latające "dron do zabawy" dla syna i taty, zwłaszcza dla tatyktórym można by też coś nakręcić.
pablos77 napisał(a):Ponieważ nikt takiego wątku nie założył postanowiłem, że będę to jaProszę o propozycje i recenzję modeli które warto zabrać na wakacje w Cro. Mam kilka kandydatów , ale chciałbym to zweryfikować z doświadczeniami croforumowiczów.
Oczywiście nie myślę o dronach typowo fotograficznych, które kosztują bardzo dużo. Mam namyśli urządzenia latające "dron do zabawy" dla syna i taty, zwłaszcza dla tatyktórym można by też coś nakręcić.
el_guapo napisał(a):pablos77 napisał(a):Mam na myśli urządzenia latające "dron do zabawy" dla syna i taty, zwłaszcza dla tatyktórym można by też coś nakręcić.
Zatem taka zabawka nie będzie dawała zadowalających wyników jaki platforma do filmowania.
No chyba, że kupisz DUUUUŻŻŻŻĄ zabawkę z możliwością podczepienia pod nią budżetowej, ale jednocześnie taniej kamery SJCAM.
pablos77 napisał(a):Ponieważ nikt takiego wątku nie założył postanowiłem, że będę to jaProszę o propozycje i recenzję modeli które warto zabrać na wakacje w Cro. Mam kilka kandydatów , ale chciałbym to zweryfikować z doświadczeniami croforumowiczów.
Oczywiście nie myślę o dronach typowo fotograficznych, które kosztują bardzo dużo. Mam namyśli urządzenia latające "dron do zabawy" dla syna i taty, zwłaszcza dla tatyktórym można by też coś nakręcić.
boboo napisał(a):Warto też najpierw dowiedzieć się co mówią przepisy w danym kraju, zanim się takiego drona wystartuje.
yzedef napisał(a):boboo napisał(a):Warto też najpierw dowiedzieć się co mówią przepisy w danym kraju, zanim się takiego drona wystartuje.
Na pewno warto, jednak najważniejszy zdrowy rozsądek. W zatłoczonych miejscach, plażach nie polecałbym sprawdzać funkcjonowania tych przepisów. W tym roku w Cro w sumie zrobiłem 2 loty w tym jeden na plaży (wszystko przez silny wiatr i strach przed wodowaniem), plaża była pusta 2-3 osoby w sporej odległości tak więc nakręciłem widok z góry okolicy, panoramę itp.
Ogólnie dron budził pozytywne zainteresowanie np. naszych właścicieli (nasz były właściciel to policjant kryminalny). Ważne aby nie być upierdliwym i uciążliwym dla innych, w tym roku też go biorę może uda się zrobić ciekawe ujęcia do jakiś rodzinnych filmików.
boboo napisał(a):Nie wiem czy są w Chorwacji zakazy, czy ich nie ma.
Wiem, że w Niemczech latanie dronami jest obwarowane przepisami.
Wysokości, odległości itp. itd.
Jako takiego zakazu też nie ma, ale jak będziesz łamać owe przepisy, to cię "pociągną".
A "najgłówniejszy" przepis to posiadanie ubezpieczenia OC. Bez tego kary idą w grube tysiące.
Podobnie jest w Austrii. OC musi być. I to OC wyraźnie obejmujące drony, czy jak tam zwał latające zabawki.
Dlatego wcześniej napisałem, że warto się najpierw rozejrzeć w lokalnych przepisach, czy nie ma jakiejś "pułapki".
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne