KrzysTurbo napisał(a):Chciał bym tylko zaznaczyć że do latania w Cro potrzeba zezwolenia. Trzeba mieć także ubezpieczenie pokrywajace szkody wyrządzone dronem.Innaczej pozwolenia się nie otrzyma.
czesiu1976 napisał(a):To jakaś bzdura proszę o przepis lub link rok temu nic takiego nikt nie żądał latałem przy policji i tylko patrzyli i nic więcej nikt nic nie chciał a OC to mam z Polski na całą UE na latanie rekreacyjne nic nie potrzeba Turbo nie rób zamieszania
czesiu1976 napisał(a):Widzę że rozmawiam z ludźmi nie w temacie i nie mającym pojęcia o dronach więc zakończę temat
coolibeer napisał(a):To jak już temat się rozwinął to i Ja coś dopiszę
Jeśli chcemy latać dronem zarobkowo to musimy posiadać licencję oraz pozwolenia lokalnych władz i Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Obowiązkowe OC.
Jesli robimy to dla siebie i na własne potrzeby to musimy przestrzegać kilku zasad:
- latamy w zasięgu wzroku
- nie latamy po zmroku
- zakaz lotów w parkach krajobrazowych i narodowych
- posiadamy ubezpieczenie OC operatora drona
- latamy minimum 150 metrów od ludzi
- waga drona nie może przekraczać 25 kilogramów
- nie latamy w strefach kontrolowanych i zakazanych ( do tego jest specjalna apka na androida)
- zakaz lotów bez zezwolenia w terenie zabudowanym
- dron powinien posiadać tabliczkę z imieniem i nazwiskiem operatora
Jak by ktoś coś chciał dodać to proszę o dopisanie. To tak na początek
czesiu1976 napisał(a):Widzę że rozmawiam z ludźmi nie w temacie i nie mającym pojęcia o dronach więc zakończę temat
czesiu1976 napisał(a):Ale nie rozumiem w czym się nie zgadzamy te przepisy to ja znam używam droneradar mam OC więc co jest nie tak a z tym bananem to nie przesadzaj
Lechoo napisał(a):Licencja dotyczy użytkowana drona w celach zarobkowych. Trzeba mieć za to OC na drona.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne