pablos77 napisał(a):Ponieważ nikt takiego wątku nie założył postanowiłem, że będę to ja Proszę o propozycje i recenzję modeli które warto zabrać na wakacje w Cro. Mam kilka kandydatów , ale chciałbym to zweryfikować z doświadczeniami croforumowiczów.
Oczywiście nie myślę o dronach typowo fotograficznych, które kosztują bardzo dużo. Mam namyśli urządzenia latające "dron do zabawy" dla syna i taty, zwłaszcza dla taty którym można by też coś nakręcić.
clawis napisał(a):Jak wspomniał poprzednio kolega nie ma drona do zabawy.Jeśli chcesz mieć dobre fotki i filmy i sterować dronem bez problemów ze spadnie komuś na głowe albo zniszczy czyjeś mienie bo zabawka utraciła kontrole.To lepiej sobie odpuśćić zakup.Osobiście mam Mavica Air 2S .Niestety to już technicznie stary 1,5 roczny.Jeśli miałbym polecić zakup to Mavic mini 3 pro.Ma czujniki zderzeniowe.I nie wymaga dodatkowych licencji tylko podstawową.Waga poniżej 250 gram i mozesz go spokojnie wozić za granicę.
Inde napisał(a): My na dobrą sprawę z synem dopiero zaczynamy latanie i kupiliśmy na start Dji Mini 2 SE. Po rejestracji jako operator zrobiłem egzamin A1 i A3 oraz szkolenie A2, ale na egzamin A2 trzeba się udać do wyznaczonych placówek. Macie może doświadczenie jak to wygląda?
clawis napisał(a):Gdzie w mObywatel jest rejestracja uprawnień?
StaryMarek napisał(a):clawis napisał(a):Gdzie w mObywatel jest rejestracja uprawnień?
Nie ma w mObywatel rejestracji drona.
Jedynie tylko korzystając z mObywatel możesz skorzystać z podpisu elektronicznego i dzięki temu możesz wysłać oświadczenie do ULC pismo podpisane podpisem kwalifikowanym.
Ale śpiesz się, bo tylko do końca roku. A nie bardzo wiem czy decyduje data wysłania czy data załatwienia.
Ps. Dwie różne rzeczy pomyliłeś. mObywatel z podpisem i ULC do którego trzeba wysłać podpisane. Mając podpis kwalifikowany w mObywatel załatwisz nie wychodząc z domu.
Niebieski2008 napisał(a):
W M.Obywatelu jest wysyłanie dokumentu rejestracji drona przez wysłanie do Urzędu podpisanego i potwierdzonego elektronicznie dokumentu np. PDF.
Pozdrawiam.
Informujemy, że ważność kompetencji pilotów uprawniających do wykonywania operacji zgodnie z krajowymi scenariuszami (NSTS) została automatycznie przedłużona do 31 grudnia 2025 roku.
Przypominamy także, że aby wykonywać operacje zgodnie z krajowymi scenariuszami należy złożyć oświadczenie NSTS. Można to zrobić najpóźniej do 31 grudnia 2023 roku.
Szczegółowe informacje znajdują się tutaj.
StaryMarek napisał(a):Niebieski2008 napisał(a):
W M.Obywatelu jest wysyłanie dokumentu rejestracji drona przez wysłanie do Urzędu podpisanego i potwierdzonego elektronicznie dokumentu np. PDF.
Pozdrawiam.
Nie w eObywatel tylko EPUA (Elektroniczna Platforma Usług Administracji)
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne