coolibeer napisał(a):Tayla napisał(a):Sterowanie z kontrolera, dron w posiadaniu kilka tygodni wiec dużej wprawy nie mam... nie miałem czy sterowanie opanowane?...hmmm z analizy powypadkowej zrobił bym inne manewry ale zadziałała chyba panika no i jednak małe doświadczenie.
Kilka filmów jeszcze w PL nakręciłem i jakość jak dla amatora bardzo poprawna, osobiście jeżeli nie uda się go naprawić to kupie ponownie ten model.
Nie przejmuj się. Ja pierwszego swojego drona dostałem pod opiekę od firmy w której pracuję. To był Inspire 1 i po 4 zleceniu pracowaliśmy w trudnych warunkach pogodowych ale trzeba było lecieć. Chwila nie uwagi i dron wylądował na środku jeziora. Wtedy doświadczony kolega powiedział. Jeśli latasz na GPS to przełączaj drona w momencie jak tracisz z nim kontakt w Tryb ATTI a nie żadne RTH.
Teraz mam Phantoma 3ADV i latam tylko na ATTI nie ufam GPS.
Inspire przeleżał w ryżu 3 dni i dzięki temu naprawa nie kosztowała tyle co dron
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trochę tego nie rozumiem że latasz tylko na ATTI w trybie ATTI dron 'pływa', utrzymuje wysokość, natomiast jest podatny na podmuchy powietrza jest to tryb który sprawdza się w pomieszczeniach zamknietych - brak GPSu , na zewnątrz w trybie ATTI cały czas musisz korygować jego stan - zamiast skupić się nad fotografią lub filmowaniem z powietrza cały czas walczysz z dronem
GPS, żyroskop, stabilizacja, wszystko to jest Ci potrzebne do płynnych lotów i stabilnych zwisach w powietrzu
Nie rozumiem także twojej wypowiedzi : Jeśli latasz na GPS to przełączaj drona w momencie jak tracisz z nim kontakt w Tryb ATTI a nie żadne RTH
- przecież to jest bzdura jeśli tracisz kontrolę nad dronem lub sam dron zaczyna tracić zasięg radiowy – w tym pierwszym przypadku naciskasz guzik i uruchamiasz procedurę RTH i czakasz jak dron spokojnie wróci do punktu startu, a w tym drugim przypadku procedura RTH jest wywoływana automatyczne po utracie sygnału pomiędzy aparaturą a odbiornikiem w dronie.
Jedynie że faktycznie utraci sygnał GPS - nie widzi satelit to jak najbardziej można włączyć ATTI ale tak nie widzę sensu sobie komplikować lub w przypadku takim jak kolega opisywał można użyć ATTI przerywając Return-to-Home.
I jeszcz napiszę że nie rozumiem jak ktoś piszę że pracuje z dronami a w innym poście nie umie zmniejszyć rozmiaru zdjęcia
i pisze takie posty :
coolibeer napisał(a):
Kurcze problem mam ze zdjęciami. Za dużo zajmują. Nie ma jakiejś optymalizacji zdjęć przy wklejaniu na forum? Muszę pomyśleć o jakimś serwerku na zdjęcia
A jeszcze bardziej mnie zastanawia jak ktos co pracuje z dronami i wykonuje zlecenia pisze takie coś :
coolibeer napisał(a):
Dlatego ja latam minutę tu minutę tam i nagrywamy co mam nagrać. Cykor zawsze jest
Bez urazy ale to się trochę kupy nie trzyma