Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki aparat - proszę o radę.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 08.06.2015 10:18

A co sądzicie o Nikonie D 7100? Oczywiście nie chodzi mi tylko o pamiątkowe zdjęcia z wakacji... ;)
Planuję różnego rodzaju sesje, więc myślę o czymś w ten deseń ;)
Rzucicie jakąś radą? ;)
Dzięki.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 08.06.2015 13:46

To bardzo dobra, zaawansowana amatorska lustrzanka, niepełnoklatkowa. Nie wiem o jakie sesje ci chodzi, ale jeśli takie bardziej zabawowe (a nie zawodowe), to może lepiej zainwestować w tańsze body i lepszy obiektyw lub obiektywy.
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 08.06.2015 15:10

Zawodowe, zawodowe. Czyli mówisz, że do pracy się nada? A jakie tańsze body być zaproponował?
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 08.06.2015 15:13

D7100 czytałam, że jest pełnoklatkowa :roll:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 08.06.2015 15:23

Eunike1984 napisał(a):D7100 czytałam, że jest pełnoklatkowa :roll:

udźwigniesz
spokojnie

:)

nie jstem nikonowa, ale patrząc na cenę obawiam się, że nie bardzo ta klatka jest pełna :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.06.2015 15:39

Matryca DX. Nie FX.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 08.06.2015 20:07

Dokładnie tak, jak napisał weldon. Jeśli myślisz o robieniu profesjonalnych sesji, to bez odpowiednich obiektywów, oświetlenia itd. się nie obejdzie. Za bardzo ci w tym nie pomogę, ponieważ choć uczestniczyłem w różnych sesjach, to nigdy sam zdjęć nie robiłem, co najwyżej blendę trzymałem :) Nikonami się interesuję, ale czysto amatorsko, jestem posiadaczem prapraprzodka d7100, czyli d80. I na razie na nic innego się nie przesiadam, ten mi wystarcza całkowicie. Inna sprawa z obiektywami, ale to zupełnie inna bajka. Jeśli interesuje cię konkretnie ten model i robienie sesji, to polecam lekturę forum nikoniarzy.
Felipes
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Felipes » 08.06.2015 20:25

zdaje się, że pełnoklatkowce zaczynają się od 5k +
W Nikonie to d600 , Canon 6d (sam takiego używam, polecam z czystym sumieniem ;) )

Jak zawsze wszystko rozbija się o kasę, nie masz ok 6 k na początek nie kupujesz pełnej klatki.

Teraz Canon ma fajną promocję, "rozdają" tablety Wacoma i 12 miesięczne licencje CC do niektórych puszek
fotopolis.pl/n/20819/prezenty-przy-zakupie-lustrzanek-canon/
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 09.06.2015 07:11

Faktycznie to niepełna klatka... Czytałam jeszcze o D5100 i pomyliły mi się modele ;)
Oczywiście bez dodatkowych obiektywów się nie obejdzie - to bez 2 zdań ;)
Dzięki za pomoc :)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 09.06.2015 09:34

5100 to też dx. Pełna klatka zaczyna się od modelu 610.
totylkoja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) totylkoja » 09.06.2015 10:58

Felipes napisał(a):Jak zawsze wszystko rozbija się o kasę, nie masz ok 6 k na początek nie kupujesz pełnej klatki.

chyba mówisz o samym body, ale dobrze byłoby mieć jeszcze jakiś obiektyw pod FX, więc dodaj trochę
Felipes
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Felipes » 10.06.2015 00:34

jeżeli za d600 trzeba dać 5k to 1k za 50mm 1,4 i można startować
totylkoja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) totylkoja » 12.06.2015 09:55

teoretycznie masz rację i się zmieścisz, ale w praktyce z samą "pięćdziesiątką"?
Eunike pisała coś o sesjach, w sumie nie wiadomo, jakiego rodzaju zdjęcia będzie robić, ale jak na wykorzystanie "zawodowe" to naprawdę trochę mało
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 20.06.2015 11:12

grzesiek-swidnica napisał(a):Według mnie to Nikon i tylko Nikon. Pracuję w lombardzie więc mam często okazje potestowac aparaty, od najtańszych cyfrówek po drogie lustrzanki. Sony - piksele przy powiększeniu zdjęcia po prostu zabijają. To chyba najczęściej spotykana wada. Nikon - miodzio, jakość zdjęć zrobionych kompaktem Nikona powala na kolana niektóre lustrzanki. No ale to moja ocena, sam mam Nikona L830, spory zoom, filmy full HD 60kl/s i wiele innych bajerów :-) Mógłbym się tu jeszcze rozpisywać :-) W razie pytań służę pomocą.

Wziąłem .... Sonego ..i co na własnej skórze się przekonałem że mówiłeś prawdę i za dwa dni zamieniłem na Nikona -S 7000 :oczko_usmiech:
...małpeczka robi świetne zdjęcia ...jet mały poręczny z 20-krotnym zumem i nie drogi
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 10.07.2015 12:32

Mam pytanie.
Tym razem nie chodzi o zakup tylko o sprzedaż. Mam kilka aparatów fotograficznych - takie tam : analogowy Nikon + dwa obiektywy ( robi bardzo ładne zdjęcia, ale koszt zdjęć wysoki- jeden pstryk i jak coś nie tak - zdjęcie do kosza), cyfrowy Nikon, mała cyfrówka Canon i jeszcze trzy małe aparaty na kliszę- jakiej firmy nie pamiętam. O parametry techniczne proszę nie pytać, bo się nie znam - ja po prostu lubię robić zdjęcia, ale sprawy techniczne mnie meczą.
Chciałabym je wszystkie sprzedaż, dołożyć kasę i kupić jeden a konkretny. Wystawiać na aukcjach nie ma sensu - znalazłam coś takiego :
http://www.skupaparatow.pl/pl/jak-sprze ... ograficzny
Co o tym sądzicie, może ktoś z Was korzystał z takiego rozwiązania, a może inny pomysł ..... :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jaki aparat - proszę o radę. - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies