napisał(a) yooshky » 25.03.2015 19:58
Bea.ta, Weldon. Małe kompakciki "pizdruty" (fajne słówko
) odpadają, jak na początku pisałem. To postanowione - albo hybryda albo lustro. Noszenie tego nie jest aż tak dużym problemem i tak od 10 lat noszę niedużą i nie za ciężką co prawda torbę z Z6, która kompletnie mi nie przeszkadza. Akumulatorki też mam zapasowe w torbie + ładowarka sieciowa + ładowarka samochodowa (nie wiem nawet po co skoro ten aparat prawie nie zużywa prądu, jeśli się nie używa za często zoom'u i lampy). Miałem "pizdruta" Casio (2000 rok, magiczne 1,3Mpx; nawet nie pamiętam modelu), taniego "pizdruta" Benq, fociłem służbowym Nikonem (2003 rok, nie pamiętam modelu, takim co się w połowie skręcał z wymienną optyką albo tylko z nakładką szerokokątną). Dopiero Minolta Dimage Z20 (2005r.) i Z6 (2006r.) mi na prawdę odpowiadała, choć jak dziś patrzę na foty w pomieszczeniach to widzę jeden szum.
W lustrach przeraża mnie koszt obiektywów (szczególnie, że puszka nie ma śrubokręta i obiektywy muszą być AF-S - z silniczkiem lub ostrzenie ręczne) i żonglerka nimi. Ale chyba jednak się skuszę na D5300. Doszedłem też do wniosku, że lepiej wziąć 2 obiektywy: 18-55 i 55-200 (18-200 kosztuje więcej niż aparat) zamknę się wtedy w 3,5k PLN, ewentualnie na razie 18-140 (3k PLN z puszką) a później dokupię drugi jak już się przekonam co mi jest najbardziej potrzebne. Kiedyś znacznie więcej fotografowałem, ale od kilku lat (~5-6) spasowałem, może wrócę jednak to tego co kiedyś lubiłem bo znów mnie to zaczyna ciągnąć.
Pobawiłem się D5300 troszkę i mi się spodobał. Nie jest za ciężki (body + szkło 18-200) dla faceta 180 cm, 100kg
. "Podnieca" mnie też GPS ponieważ taguję zdjęcia i kataloguję wg lokalizacji (mniej roboty nawet jak będzie nieprecyzyjny tuż po złapaniu fixa).
Napalałem się na mega zoom'y ale trochę pooglądałem i zmieniłem zdanie - przeciętna optyka, słabiutka matryca (szum i akwarela). Jedyne co mógłbym zaakceptować to Lumix DMC-FZ1000 (matryca 1"), który dość fajnie mi leży w dłoni).
Ostatnio edytowano 25.03.2015 20:07 przez
yooshky, łącznie edytowano 1 raz