napisał(a) Bea.ta » 25.03.2015 19:05
yooshky napisał(a):No i już jestem głupi z tego wszystkiego. Im bardziej się w to zagłębiam, tym bardziej nie wiem co mam robić
Teraz myślę o lustrze Nikona - D5300 z obiektywem 18-105. Rezygnuję z dużych zoomów. Trochę pooglądałem próbnych fotek, zapoznałem się bliżej z parametrami i opcjami różnego sprzętu. Doszedłem do wniosku, że wezmę coś z większą matrycą ze względu na jakość zdjęć. Ten obiektyw powinien mi w 85% sytuacji wystarczyć. Jest to jednak obiektyw kitowy i nie wiem jak z jego jakością. Na forach foto nie ma szans pogadać, tam ciągłe wojny Nikon vs Canon vs Pentax vs reszta.
Zastanawiam się jeszcze nad Lumix DMC-FZ1000 z matrycą 1", podobają mi się próbki i ma ciut większy zoom. Podobnie Sony Sony DSC-RX10. Chyba coś z tej trójki wybiorę. A budżet miał być 2k PLN i chyba rośnie do 3,5k
jeżeli dobrze Ci w ręce leży ten Nikon - bierz go
(
matkozłota co ja piszę
)
ja jestem canonowa, ale mieszać Ci nie będę.
Poczujesz sprzęt, dokupisz kolejny obiektyw - który wcale nie jest wrzodem na tyłku na wakacyjnych wyjazdach, spokojnie dasz radę, chyba - ze masz 150cm wzrostu i ważysz 45kg - to możesz pilnować wagi sprzętu, żeby Cię to nie przewróciło
Osobiście focę sprzętem, który waży średnio 1,8kg i nie miałam nigdy problemów z jego wagą.
Kupisz
pizdruta małego i wygodnego - to za chwilę będzie Ci czegoś brakowało, chyba ze chcesz robić zdjęcia na plaży tylko