Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki aparat - proszę o radę.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dr.kokos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr.kokos » 12.03.2015 12:17

witia napisał(a):
yooshky napisał(a):Nie chcę zakładać nowego wątku (choć może powinienem?).
Podepnę się pod ten, najwyżej moderator przeniesie.

Chcę zmienić aparat głównie z myślą o tegorocznym wyjeździe do Cro.
Nie chcę klasycznej cyfrowej lustrzanki ze względu na ceny body i optyki której raczej zmieniać nie będę.
Aparat będzie używany raczej sporadycznie więc nie ma co inwestować za bardzo.
Nie potrzebna mi lustrzanka z megaoptyką po to by fotografować przysłowiową "ciotkę zjadającą kotleta".
Myślałem raczej o hybrydzie. Jako, że troszkę wypadłem z fotograficznego obiegu proszę o radę.
Zainteresował mnie Canon PowerShot SX60 HS. Warto za niego zapłacić 1,7k PLN?
Zależy mi na jasnym obiektywie z dużym zoomem do robienia głównie zdjęć krajobrazowych.
A może coś innego w cenie do 2k PLN?

A ja bym jednak polecił to:
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon ... aw.ds#opis
Wiem, nie chcesz lustrzanki. Musze jednak napisać, że w ubiegłym roku przesiadłem się z dobrego kompaktu na tego Nikona i już za nic bym do kompaktów nie wrócił. To prosty model, ale frajda z robienia i oglądania zdjęć naprawdę duża. I nadmienię, że to jest moja pierwsza lustrzanka. Oczywiście nie jestem żadnym zawodowcem. Trochę poczytałem, popytałem, popatrzyłem i efekty są naprawdę fajne :) . Dokupiłem tylko pokrowiec i filtr UV (na razie) :)

Potwierdzam, mam ten zestaw trzeci miesiąc i jestem mega zadowolony... zdjecia na forum
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.03.2015 12:22

yooshky napisał(a):Canon PowerShot SX60 HS.

Fajny. Standardowy na wakacje, aczkolwiek mz na krótkiej ogniskowej trochę za szeroki.
Wolałbym przy tej matrycy coś z krótszą ogniskową, za to w zakresie od 24 mm.
No i nie jest taki jasny. Lepsze byłoby coś od 2.8.

Nie wiem, czym do tej pory fotografowałeś, ale jeszcze ważnym jest, żeby ci w ręku leżał.
650 gram to nie tragedia, ale jak to się trochę ponosi w upale, to zaczyna ciążyć.
No i akumulator. 340 zdjęć to bardzo mało, jak na wyjazdy wakacyjne, a biorąc pod uwagę, że to pewnie ilość przy wyłączonym wyświetlaczu, to robi się z tego poważny problem. Sprawdź od razu ile cię będzie kosztował dodatkowy akumulator i czy są zamienniki.
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 12.03.2015 12:50

Fotografowałem leciwą Minoltą Z6.
Obiektyw nie jest super jasny, to fakt, ale chyba ujdzie.
Chyba nada się do fotografowania krajobrazu, przyrody, samolotów na przelotówkach...
Najlepiej byłoby mieć lustrzankę i 2-3 obiektywy... Ale cena...
Zamienniki akumulatorów są.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.03.2015 13:11

yooshky napisał(a):Najlepiej byłoby mieć lustrzankę i 2-3 obiektywy...
Na wakacje? A po co? :roll:
To tak, jakby pod namiot do gotowania herbaty wziąć kuchenkę, czajnik i butlę gazową zamiast prymusa ;)

Z6 nadal używam :)
Trochę mały wyświetlacz, ale matryca ma świetną rozpiętość tonalną - ciężko ci będzie znaleźć coś, co ci go zastąpi, bo teraz matryce są CMOS-owskie, nastawione na kręcenie filmów.

Przejrzyj UZ-ety pod względem parametrów o których wspominałem - szeroki kąt w Cro bardziej się przydaje, niż długa ogniskowa - i przede wszystkim weź w rękę taki lub podobny aparat, jaki ci się spodoba. Musi się w ręku ułożyć.
Gdyby nie wielkość i waga to poleciłbym X-S1, w zasadzie wymiata wszystkie lustra entry level, zachowując zalety kompaktu, ale na wakacje to on się nie nadaje.
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 12.03.2015 13:29

Może troszkę zwiększyć budżet (~2,5k PLN) i zakupić COOLPIX P900?
f/2,8 do 6,5; 24-2000 mm; 83x zoom; Wi-Fi, NFC, odbiornik GPS/GLONASS/QZS
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 12.03.2015 13:54

yooshky napisał(a):zakupić COOLPIX P900?

Ja mam 600 :wink:
Zoom w nim w zupełności mi wystarcza :wink:

Wcześniej miałam przez 3 m-ce bodajże :wink: Canon PowerShot SX50 HS. Sprzedałam :wink:
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 12.03.2015 14:30

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.03.2015 14:44

ASIULA HK napisał(a):Zoom w nim w zupełności mi wystarcza :wink:

Zoom zoom to system składania tylnych siedzeń w Mazdach ;)

Ważniejszy jest zakres ogniskowy niż te "zoom X razy" :)
Ten Coolpix jest jasny i ma zakres ogniskowych od 24 mm do 2000 mm, ale na długim końcu to już trzeba statyw, żeby to odczuć.
Jak ktoś nie fotografuje ptaszków, to po co mu to? Zawsze można dokupić Raynoxa :)

W dodatku tam jest chyba elektroniczna zmiana ogniskowych? Ja wolę manual. Raz, że precyzyjniej i szybciej, dwa - nie żre energii.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2015 14:55

yooshky napisał(a):Może troszkę zwiększyć budżet (~2,5k PLN) i zakupić COOLPIX P900?
f/2,8 do 6,5; 24-2000 mm; 83x zoom; Wi-Fi, NFC, odbiornik GPS/GLONASS/QZS

Aparat będzie używany raczej sporadycznie więc nie ma co inwestować za bardzo.

To Twoje słowa , więc ok. 2,5k PLN za aparat wykorzystywany sporadycznie to jednak wg mnie spora inwestycja.
No ale decyzja co do wyboru aparatu należy do Ciebie.
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 12.03.2015 14:58

weldon napisał(a):Jak ktoś nie fotografuje ptaszków, to po co mu to?

A co jak się ma fajną sąsiadkę?

Mam czas do lipca, żeby się rozejrzeć na spokojnie.
Janusz Bajcer napisał(a):To Twoje słowa , więc ok. 2,5k PLN za aparat wykorzystywany sporadycznie to jednak wg mnie spora inwestycja.
No ale decyzja co do wyboru aparatu należy do Ciebie.

No na tyle jeszcze się mogę zgodzić.
Pisząc o dużych inwestycjach miałem na myśli body 3-4k PLN + obiektyw 3-4kPLN
Chciałem przeznaczyć na całość jakieś 2k PLN. Ostatecznie te 500 zł mogę dołożyć jeśli warto.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.03.2015 18:38

yooshky napisał(a):A co jak się ma fajną sąsiadkę?

Kub sobie subskrypcję Red Tune ;)
yooshky napisał(a):Chciałem przeznaczyć na całość jakieś 2k PLN. Ostatecznie te 500 zł mogę dołożyć jeśli warto.

Jeśli rajcują cię mała GO, syfy na matrycy, dwa obiektywy, bajerancki wygląd, noszenie dwóch obiektywów (na aparacie zazwyczaj nie tego, który ci jest potrzebny ;)) to kup sobie tego Olka.
Znajomy się przesiadł na to nie z jakichś turystycznych zabawek, ale z porządnego Dynaxa w systemie.
Początkowo narzekał na brak wizjera, ale pomału przyzwyczaił się do wielkości i dotykowego ekranu i już planuje dokupić naleśnik.
Rysuje ładnie, mały, prosty w obsłudze, więc z kitem spokojnie zastąpi kompakt, jeśli małżonka by potrzebowała czasami zabrać na jakieś spotkanie czy wyjazd i nie zrujnuje ci budżetu.
Minusem jest energia, którą wyświetlacz mocne zżera, ale to jest wada większości dzisiejszego sprzętu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2015 18:55

yooshky napisał(a):Mam czas do lipca, żeby się rozejrzeć na spokojnie.

No to za wcześnie zapytałeś :wink:
Do lipca będziesz miał tyle podanych aparatów, że głowa Cię rozboli, który wybrać :oczko_usmiech:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 12.03.2015 19:24

weldon napisał(a):
ASIULA HK napisał(a):Zoom w nim w zupełności mi wystarcza :wink:

Zoom zoom to system składania tylnych siedzeń w Mazdach ;)

Ważniejszy jest zakres ogniskowy niż te "zoom X razy" :)
Ten Coolpix jest jasny i ma zakres ogniskowych od 24 mm do 2000 mm, ale na długim końcu to już trzeba statyw, żeby to odczuć.
Jak ktoś nie fotografuje ptaszków, to po co mu to? Zawsze można dokupić Raynoxa :)

W dodatku tam jest chyba elektroniczna zmiana ogniskowych? Ja wolę manual. Raz, że precyzyjniej i szybciej, dwa - nie żre energii.

Odniosłam się do parametru 2000 :wink:
Generalnie, już przy moim, na maksie, najlepiej mieć statyw :lol:
Z tym żarciem energii, na razie styka, ale i tak mam zamiar dokupić aku :wink:
Nikony chyba maja tę cechę, że są jasne :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.03.2015 19:45

ASIULA HK napisał(a):Nikony chyba maja tę cechę, że są jasne :wink:

To nie zależy od firmy, tylko od obiektywu ;)

Może ja jestem rozpieszczony, ale 3,3 przy moim starym kompakcie nie prezentuje się za dobrze :)
Dlatego pisałem, że wolę krótsze ogniskowe, szerszy kąt na wejściu, nawet kosztem utraty jakości na obrzeżach kadru i jaśniejszy obiektyw. Długą ogniskową można zrekompensować wielkością matrycy i kropem, natomiast ściany w Trogirze nie odepchniesz, więc jak ci żadne drzwi nie mieszczą się w kadrze to już większa strata :)

Tu jest test zeszłorocznych UZetów - http://www.optyczne.pl/29.1-Test-Test_m ... 4%99p.html
Coolpix wypadł najgorzej, ale ogólnie to gance gal, który z nich by się wybrało.
Trzeba w rękę wziąć i porównać, bo tak to ... wszystkie czarne ;)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 12.03.2015 19:55

weldon napisał(a):To nie zależy od firmy, tylko od obiektywu

No tyle, to ja wiem :wink:
Znajomy ma lustro Nikona z obiektywami Nikkor, też jasne :wink:

weldon napisał(a):Tu jest test zeszłorocznych UZetów - http://www.optyczne.pl/29.1-Test-Test_m ... 4%99p.html
Coolpix wypadł najgorzej, ale ogólnie to gance gal, który z nich by się wybrało.
Trzeba w rękę wziąć i porównać, bo tak to ... wszystkie czarne

Ja się naczytałam wystarczająco, jak wiesz :wink: , ale decyzja padła akurat na P600 :wink:
Masz rację, trzeba organoleptycznie się do nich przymierzyć :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jaki aparat - proszę o radę. - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone