napisał(a) piter83pl » 12.08.2009 17:04
Zacznę od aparatów który używam/używałem:
Nikon 8700 - kupiony w 2004 roku gdy był jedną z pierwszych zaawansowanych hybryd. Zapłaciłem za niego ok. 1000$ z kartą 1 GB.
Doskonała optyka. Zdjęcia mają fajne kolory i przy małym iso nawet przy małym świetle są nie zaziarnione - trzeba używać statywu. Pełne manualne ustawienie.
Minusy to przede wszystkim wolne działanie, tu widać wiek konstrukcji. Skomplikowane menu i dość słaba bateria.
Jednymi słowy fajny aparat i w obecnym czasie oferuje doskonałą optykę za niewielką cenę. Teraz mało używany ze względu na lustrzankę - jeżeli ktoś ma ochotę na takie coś (mało używany) to możemy porozmawiać.
Canon SX110 IS - budżetowy mega zoom - mam do od ciut ponad roku i uważam że jest to b.fajny aparat. Stabilizacja czyni zoom użytecznym nawet przy dużych ogniskowych, wyraźne LCD, tryb manualny i priorytety. W dobrym świetle doskonale oddaje kolory i zdjęcia są b.ostre. Atrakcyjny cenowo - ja zapłaciłem jakieś 250$ z tego co pamiętam.
Minusy to lampa - raz że trzeba ją otwierać, dwa że się długo ładuje. Brak wizjera - czasem jednak się przydaje.
Sony P200 - rewelacyjny kompakt - niestety obecne kompakty sony są bardzo okrojone jeżeli chodzi o funkcje manualne - ten ma możliwość manualnego ustawienia czasu i do tego dwóch przesłon, z reguły wystarczy i daje możliwość zrobienia fajnej fotki aparatem który mieści się w kieszeni. Do tego solidna obudowa, wyraźny wyświetlacz, dobra bateria - naprawdę polecam. Jeżeli ktoś chce taki aparat sprzedać kupię od zaraz.
Sony Alpha 300 - to jest lustrzanka, moim zdaniem nadszedł czas gdy dorosłem do takiego rozwiązania. Samo body jest b.przyjazne, ma np. liveview który mimo że nie uznawany przez wielu purystów daje możliwość fajnych ujęć. Lustrzanka jednak jest tym czym na nią nakręcisz - czyli obiektywem. Za sony stoi b.bogaty i dobry system minolty więc wybór ciekawych i doskonałych obiektywów w rozsądnej cenie jest naprawdę duży. Polecam. W dniach bez vatu w sklepie nie dla idiotów był do kupienia za naprawdę niewielką kwotę - z kitem kosztował mniej niż zaawansowany kompakt.
Pozdrawiam