Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki aparat - proszę o radę.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grzeslaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzeslaw » 29.11.2009 21:09

mab napisał(a):Canon EOS 1000D i PANASONIC LUMIX DMC-G1 to juz inna półka cenowa zwłaszcza gdy zależy Ci na zoomie i macro....tu okupione jest to tylko wyobrażnia i zasobnością portfela przy zakupie dodatkowych obiektywów.
Panasonic Lumix DMC-FZ28,FZ50,Canona G11 czy też Sony
DSC-HX1...niezłe i kompletne rozwiązanie(jeśli chodzi o koszty) dla czysto amatorskiego focenia.
FZ50 jest dobry lecz praktycznie niedostepny...
przyjrzałbym się raczej temy Soniakowi ma dosc ciekawe funkcje fotek nocnych i panoram...i niezła matryce CMOS

Chciałem podziękować koledze Mab, za cenne sugestie w wyborze aparatu. Długo się zastanawiałem, ale od prawie tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Sony HX1. To naprawdę super sprzęt, godny polecenia. Po prostu cyfrówka z najwyższej półki.
Pomógł mi także poniższy test porównawczy dwóch aparatów o bardzo podobnych parametrach.

http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-pow ... zy-36.html
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 03.12.2009 16:05

Grucha zdziałała cuda, ALE mam jeszcze kilka plamek widocznie od wody. Jak to usunąć?

Jeśli już raz Wasza rada okazała się słuszna; czekam na powtórkę...
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.12.2009 16:42

MWN napisał(a):Grucha zdziałała cuda, ALE mam jeszcze kilka plamek...

Jeżeli możesz to wrzuć jakąś fotkę (taką z nieba, białej ściany na F8-wzwyż :wink:) - na 99% to jednak trzeba jeszcze pogruchać...

PZDR
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.12.2009 16:52

piotr68 napisał(a):Co do izopropanolu ostatnio zakupilem taki właśnie środek w spraju do czyszczeni optyki i niestety na matrycy zrobiło się jescze gorzej niż było (tłuste mazie). Ponieważ nie miałem już nic do stracenia użyłem gazików LEKO nasączanych (też izopropanolem) i niezły efekt przy F 22 ledwie widoczne plamki.

Dlatego napisałem by używać izopropanolu a nie chińskich wynalazków z allegro, bo już kilka osób na forach fotograficznych zgłaszało że zapaskudzili sobie "jakimś środkiem" matrycę :)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 03.12.2009 17:05

myślę, że widać:

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.12.2009 17:07

Normalne syfy - gruchać :mrgreen:
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 03.12.2009 17:08

grzeslaw napisał(a):
mab napisał(a):Canon EOS 1000D i PANASONIC LUMIX DMC-G1 to juz inna półka cenowa zwłaszcza gdy zależy Ci na zoomie i macro....tu okupione jest to tylko wyobrażnia i zasobnością portfela przy zakupie dodatkowych obiektywów.
Panasonic Lumix DMC-FZ28,FZ50,Canona G11 czy też Sony
DSC-HX1...niezłe i kompletne rozwiązanie(jeśli chodzi o koszty) dla czysto amatorskiego focenia.
FZ50 jest dobry lecz praktycznie niedostepny...
przyjrzałbym się raczej temy Soniakowi ma dosc ciekawe funkcje fotek nocnych i panoram...i niezła matryce CMOS

Chciałem podziękować koledze Mab, za cenne sugestie w wyborze aparatu. Długo się zastanawiałem, ale od prawie tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Sony HX1. To naprawdę super sprzęt, godny polecenia. Po prostu cyfrówka z najwyższej półki.
Pomógł mi także poniższy test porównawczy dwóch aparatów o bardzo podobnych parametrach.

http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-pow ... zy-36.html

Milo mi ,że pomogłem...:) Ciekaw jestem wlasnie tych dodatkowych funkcji zdjec nocnych i panoram...jak cos "wypstrykasz" pochwal sie...:)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 03.12.2009 18:09

Rafale, po gruszeniu wyszły wszystkie paprochy i włosiwie.Poprawa obrazu jest bardzo wysoka. Tych plam wiatrem nie mogę usunąć. Więc coś na mokro? I czym?
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 03.12.2009 18:33

MWN napisał(a):Rafale, po gruszeniu wyszły wszystkie paprochy i włosiwie.Poprawa obrazu jest bardzo wysoka. Tych plam wiatrem nie mogę usunąć. Więc coś na mokro? I czym?

jesli chodzi o optyke..jak swiat swiatem wszystkie obiektywy maja powloki obiektywow utwardzane ...w czasach slusznie minonych oddalem aparat do czyszczenia. Była to o ile pamietam Praktica . Na moje pytanie czym sie czysci obiektywy odpowiedziano czystym spirytusem nie skazonym i zademonstrowano to... efekt swietny od tamtego czasu minelo ...dziesiąt lat zmienily technologie a co za tym idzie jakosc powłok gdy przytrafi mi sie cos takiego w ruch idzie wacik i spirytus. Po takich operacjach nie stwierdzilem zadnych pogorszen w jakosci fotek a i obiektywy ogladane w roznym swietle nie wykazywaly przebarwien itp. Oczywiscie nie zadne perfumy, wody kolonskie ,denarurat itp bo zostanie osad.
ps.Uzywalem innych netowych wynalazkow jak i kupowanych w sklepach foto.... zawsze zostawaly smugi, odblaski po spirytusie znikaly problemy.
Nie wiem czy to pomoze zwlaszcza gdy sprzet czasem miewa "niezbyt szklane" soczewki lub jest malo szczelny...
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.12.2009 18:45

MWN napisał(a):Rafale, po gruszeniu wyszły wszystkie paprochy i włosiwie.Poprawa obrazu jest bardzo wysoka. Tych plam wiatrem nie mogę usunąć. Więc coś na mokro? I czym?

No dobra - wiele razy czyściłem matrycę mojej kasetki taką szmatką do okularów - b. dobrej jakości - miękką, czyściutką, pachnącą :wink:

Wiem, że tak można ją porysować - ale... ja nie porysowałem :mrgreen:

Parę razy użyłem też odkurzacza :twisted: - migawka nie odleciała.

Te sposoby to już jednak na własne ryzyko stosujemy - w sumie to te trzy plamki zawsze można wystemplować.

Od jakiegoś czasu ja nie zwracam za bardzo na to uwagi. Na mokro bym tak czy inaczej nie maział...

PZDR
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 03.12.2009 19:50

Spróbuję;

mab - chodzi o matrycę.
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 12.03.2015 11:25

Nie chcę zakładać nowego wątku (choć może powinienem?).
Podepnę się pod ten, najwyżej moderator przeniesie.

Chcę zmienić aparat głównie z myślą o tegorocznym wyjeździe do Cro.
Nie chcę klasycznej cyfrowej lustrzanki ze względu na ceny body i optyki której raczej zmieniać nie będę.
Aparat będzie używany raczej sporadycznie więc nie ma co inwestować za bardzo.
Nie potrzebna mi lustrzanka z megaoptyką po to by fotografować przysłowiową "ciotkę zjadającą kotleta".
Myślałem raczej o hybrydzie. Jako, że troszkę wypadłem z fotograficznego obiegu proszę o radę.
Zainteresował mnie Canon PowerShot SX60 HS. Warto za niego zapłacić 1,7k PLN?
Zależy mi na jasnym obiektywie z dużym zoomem do robienia głównie zdjęć krajobrazowych.
A może coś innego w cenie do 2k PLN?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2015 11:39

yooshky napisał(a):Nie chcę zakładać nowego wątku (choć może powinienem?).

Nowy wątek zbędny :idea:
A do poczytania:
potrzebna-pomoc-przy-zakupie-dla-fotoamatora-t44804.html
jaka-cyfrowke-wybrac-t26659.html
kompakt-z-full-hd-jaki-t42442.html
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 12.03.2015 11:57

yooshky napisał(a):Nie chcę zakładać nowego wątku (choć może powinienem?).
Podepnę się pod ten, najwyżej moderator przeniesie.

Chcę zmienić aparat głównie z myślą o tegorocznym wyjeździe do Cro.
Nie chcę klasycznej cyfrowej lustrzanki ze względu na ceny body i optyki której raczej zmieniać nie będę.
Aparat będzie używany raczej sporadycznie więc nie ma co inwestować za bardzo.
Nie potrzebna mi lustrzanka z megaoptyką po to by fotografować przysłowiową "ciotkę zjadającą kotleta".
Myślałem raczej o hybrydzie. Jako, że troszkę wypadłem z fotograficznego obiegu proszę o radę.
Zainteresował mnie Canon PowerShot SX60 HS. Warto za niego zapłacić 1,7k PLN?
Zależy mi na jasnym obiektywie z dużym zoomem do robienia głównie zdjęć krajobrazowych.
A może coś innego w cenie do 2k PLN?

A ja bym jednak polecił to:
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon ... aw.ds#opis
Wiem, nie chcesz lustrzanki. Musze jednak napisać, że w ubiegłym roku przesiadłem się z dobrego kompaktu na tego Nikona i już za nic bym do kompaktów nie wrócił. To prosty model, ale frajda z robienia i oglądania zdjęć naprawdę duża. I nadmienię, że to jest moja pierwsza lustrzanka. Oczywiście nie jestem żadnym zawodowcem. Trochę poczytałem, popytałem, popatrzyłem i efekty są naprawdę fajne :) . Dokupiłem tylko pokrowiec i filtr UV (na razie) :)
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 12.03.2015 12:11

Nie tyle nie chcę lustrzanki co nie chcę płacić Bóg (wszystko jedno który) wie ile.
Ten obiektyw, który jest w twoim linku raczej mnie nie zadowoli. Ma ciut mniejszą światłosiłę ale ogniskowa (ekwiwalent) już 27-157,5 mm (Nikon) vs 21–1365 mm (Canon), zoom optyczny 5x vs 65x. Za to matryca APS-C i więcej MPx. MPx są najmniej ważne. Mi by wystarczył zoom ~20x (mam teraz w Minolcie 10x).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jaki aparat - proszę o radę. - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone