Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki aparat - proszę o radę.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 28.11.2009 20:31

Czy ktoś może mi polecić kogoś do wyczyszczenia matrycy w Canonie? Najlepiej we Wrocławiu; te dwa autoryzowane punkty w Warszawie to oszuści. Wysłane aparaty okradli a trzymali 6 tygodni.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.11.2009 09:14

Crop 100% prosto z puszki jpg: 50 mm, f 1,4 1/100sek., w puszce wszystko na normal, czyli żadnego dodatkowego ostrzenia itd.

Obrazek

Jak dla mnie wystarczająco :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.11.2009 10:04

MWN napisał(a):Czy ktoś może mi polecić kogoś do wyczyszczenia matrycy w Canonie? Najlepiej we Wrocławiu; te dwa autoryzowane punkty w Warszawie to oszuści. Wysłane aparaty okradli a trzymali 6 tygodni.

No kolego tylko nie oszuści. Bardzo dobre serwisy, jak dałem im do naprawy Smienę 8 to prawie nic nie chcieli brać za naprawę. Jakże kolega tak może oceniać warszawski serwis, to co we Wrocławiu nie oszukują ???? No zdziwił mnie kolega, a sadziłem że taki z niego równy gość jest, a tu proszę ?????
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.11.2009 10:12

MWN napisał(a):Czy ktoś może mi polecić kogoś do wyczyszczenia matrycy w Canonie? Najlepiej we Wrocławiu; te dwa autoryzowane punkty w Warszawie to oszuści. Wysłane aparaty okradli a trzymali 6 tygodni.

W lustrzance :?:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 29.11.2009 10:15

Rysio napisał(a):...Crop 100% prosto z puszki...

Dobrze jest - zwłaszcza, że ostrość na aparacie :wink: Żeby nie było to u mnie też tak dość często "się zdarza" :mrgreen: - zwłaszcza jak bawię się bocznymi :wink:

PZDR
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 29.11.2009 10:16

Tak źle, że grucha nie da rady :?:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.11.2009 11:06

Niestety korzystałem z 2 serwisów warszawskich bo we Wrocku canona nie mają. Jeden trzymał aparat 6 tygodni, poczym zaproponował mi bym kupił nowy bo ten jest już stary. (350D)

Drugi serwice zrobił ale aparat wysłał bez akumulatora i karty SD. Aku wysłali po moich interwencjach, jakiś stary badziew który w ogóle nie trzymał. Tak że musiałem kupić nowy....
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.11.2009 11:38

Rafał K napisał(a):
Dobrze jest - zwłaszcza, że ostrość na aparacie :wink: Żeby nie było to u mnie też tak dość często "się zdarza" :mrgreen: - zwłaszcza jak bawię się bocznymi :wink:

PZDR

GO w tym przypadku zaczyna się na napisie Sony a kończy na początku dalszego oka. Dla tej dziury, ogniskowej i odległości zakres GO wynosi około 15 cm przy krążku rozproszenia 0.015 mm (wg mnie akceptowalny), bo po jaką cholerę oglądać cropy z 12 MPix :)

A dla zobrazowania - pełny kadr z fotki z której wyciąłem cropa

Obrazek

MWN - dlaczego sam nie wyczyścisz :?: Gdybym ja wysyłał aparat do czyszczenia matrycy za każdym razem kiedy ona tego wymaga aparat miałbym w domu może z miesiąc w ciągu roku :wink:
Ostatnio edytowano 29.11.2009 11:40 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.11.2009 11:38

Rafał K napisał(a):Tak źle, że grucha nie da rady :?:

Mała dygresja/pytanie trochę obok wątku:

czyszcząc matrycę - podnoszę lustro, dmucham gruszką lub powietrzem
sprężonym, poprawiam ultradźwiękami (bodajże tak to się nazywa)?

Pojawiły mi się, zwłaszcza przy fotografowaniu gładkich, jednolitych powierzchni (czyste niebo np.)
jakieś paprochy, które nie znikaja przy standardowej obsłudze aparatu.
Dlatego stawiam na zabrudzoną matrycę, której to, chcąc wyczyścić, wolałbym nie uszkodzić.

pzdr
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.11.2009 12:10

Żeby uszkodzić matrycę trzeba by się mocno postarać bo jej powierzchnia chroniona jest twardym filtrem. Na początek to:
- grucha z apteki (sprawdzić czy nie jest talkowana od środka i czy nie wydmuchują się z niej jakieś inne syfy), aparat na statyw dziurą do dołu, tryb bulb i dmuchamy ile wlezie,
- jeśli to za mało bierzemy pędzelek i pędzlujemy po matrycy w różnych kierunkach z kręceniem włącznie i dmuchamy raz jeszcze,
- jeśli i to nie wystarczy to oznacza że mamy zaświnioną czymś klejącym. Mi się zdarzyły po rejsie z Rijeki na Korculę drobinki wody z Jadrana a co za tym idzie sól. Wtedy najlepszy jest isopropanol (nie jakieś shity do czyszczenia z Allegro) + szpatułka do czyszczenia lub pasek wycięty z karty kredytowej na której nie mamy pieniędzy owinięty zwilżoną bibułką do czyszczenia optyki.

Ci którym szkoda karty bo mają na niej pieniądze, mogą zakupić odpowiednie narzędzie czyli Lenspen Sensorklear
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 29.11.2009 12:44

Rysio - no mówiłem, że jest dobrze :mrgreen: Na cropie widać tylko, że najostrzej jest na aparacie (przed mocowaniem paska) - choć buzia córci oczywiście też wystarczająco ostra :wink:

MWN - mogę tylko dodać, że isopropanolem ja bym raczej nie maział... jak nie zmieniałeś lensów w jaką wichurę grucha powinna dać radę :wink:

Weldon - standard, grucha w dłoń :lol: A potem F 12-18, w trybie AF wyostrzamy np. na czyste niebo (tak, żeby aparat nie potwierdził ostrości - można też użyć np. białej ściany :wink:), przełączamy na MF, pstrykamy to niebo, czy co tam (jasne, jednolite, bez faktury) i na końcu na lcd (w powiększeniu) podziwiamy efekt naszej ciężkiej pracy :lol: A potem znowu grucha w dłoń i... po rogach, po rogach :mrgreen:

PZDR
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.11.2009 15:35

Rysio napisał(a):Żeby uszkodzić matrycę trzeba by się mocno postarać ...

Miód na serce, bo córa różne rzeczy potrafi uszkodzić.
Chyba w żonę poszła ... :wink:
Rafał K napisał(a):Weldon - standard, grucha w dłoń :lol:

Dzięki.
Obu.
Obydwu?
Wam.
Zakupiłem właśnie gruchę z pędzelkiem + jakieś dodatki w jednym blistrze,
więc się biorę do roboty, zgodnie z powyższą instrukcja.
(Wiem, że to dziwnie brzmi, ale ja akurat instrukcje czytuje :D ).

pzdr
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 29.11.2009 16:32

Co do izopropanolu ostatnio zakupilem taki właśnie środek w spraju do czyszczeni optyki i niestety na matrycy zrobiło się jescze gorzej niż było (tłuste mazie). Ponieważ nie miałem już nic do stracenia użyłem gazików LEKO nasączanych (też izopropanolem) i niezły efekt przy F 22 ledwie widoczne plamki.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.11.2009 18:27

Dziękuję Wam wszystkim za rady. Zacznę więc od gruchy!
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.11.2009 20:02

Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG OS Canon

Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Asp

Czy ktoś może powiedzieć co kupić mając taki wybór i Canona D500?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jaki aparat - proszę o radę. - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone