Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jakalustrzanka???

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.10.2008 11:17

volumen napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
brak diody wspomagającej autofokus

To go dyskfalikuje do robienia zdjęć w ciemnościach :devil: Jak aparat ślepy to ostrość ustawiasz manualnie :devil: a to niewybaczalne

Nie dramatyzujmy, zawsze można kupić w sklepie "wszystko po 4 zł" wskaźnik laserowy i jest OK. W erze przednikonowej tak właśnie sobie radziłem. A poza tym, w Canonie, podobnie jak w Pentaxie i Olku funkcję diody przejmuje lampa błyskowa, która wysyła przedbłyski.

dub.religion napisał(a):Panowie, jeśli już przekonujecie to argumentami, takie teksty przypominają mi fora obu firm :twisted:

To był żart, bo wszak powszechnie wiadomo, że zdjęcia robi fotograf, a nie aparat. W tej półce wszystkie lustrzanki prezentują zbliżony poziom, więc najlepiej przy wyborze kierować się tym, jak aparat leży w dłoni, jak drogi jest system w który chcemy wejść i jakie ma ograniczenia. Kiepski fotograf nie wyciśnie nic nawet z D3, dobry poradzi sobie na kompakcie... Chyba, że jest to górnopłuk ;)

Voluś... Wy sobie żartujecie a mnie nie wolno :?: :devil: :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 25.10.2008 11:21

volumen napisał(a):
brak diody wspomagającej autofokus

To go dyskfalikuje do robienia zdjęć w ciemnościach :devil: Jak aparat ślepy to ostrość ustawiasz manualnie :devil: a to niewybaczalne

Nie dramatyzujmy, zawsze można kupić w sklepie "wszystko po 4 zł" wskaźnik laserowy i jest OK. W erze przednikonowej tak właśnie sobie radziłem. A poza tym, w Canonie, podobnie jak w Pentaxie i Olku funkcję diody przejmuje lampa błyskowa, która wysyła przedbłyski.

dub.religion napisał(a):Panowie, jeśli już przekonujecie to argumentami, takie teksty przypominają mi fora obu firm :twisted:

To był żart, bo wszak powszechnie wiadomo, że zdjęcia robi fotograf, a nie aparat. W tej półce wszystkie lustrzanki prezentują zbliżony poziom, więc najlepiej przy wyborze kierować się tym, jak aparat leży w dłoni, jak drogi jest system w który chcemy wejść i jakie ma ograniczenia. Kiepski fotograf nie wyciśnie nic nawet z D3, dobry poradzi sobie na kompakcie... Chyba, że jest to górnopłuk ;)

Voluś... Wy sobie żartujecie a mnie nie wolno :?: :devil: :lol:

Władza musi być śmiertelnie poważna, sam widzisz jak się kończą żarty na górze... Naród jest 150000 zł w plecy ;)

By nie było OT - dla wielu kuszącą przewagą Nikona w segmencie tanich lustrzanek może być opcja kręcenia filmów HD w nowym Nikonie D90. Choć konkurencja pracuje już nad wbudowanym odtwarzaczem mp3, ekspresem do kawy i opiekaczem do zapiekanek ;)
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 25.10.2008 12:04

Soniak też nie ma AF assist, tylko lampą. Dużo fociłem w nocy i jeszcze nie miałem potrzeby użycia. Focenie w zupełnych ciemnościach hmmm, znam lepszy sposób, wystarczy nie zdejmować klapki z obiektywu :wink:

Ja bym poczekał z D90, na razie cena nie do przyjęcia, a po premierowym szale spadnie, liczę że po nowym roku bo przed wigilią raczej nie :lol:
Z tym HD też nie zachwycałbym się, biorąc pod uwagę ten format zapisu to trzeba by mieć jakąś kartę 160GB żeby zarejestrować coś dłuższego.
Tylko gdzie to potem zrzucać... :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 25.10.2008 12:21

dub.religion napisał(a):Soniak też nie ma AF assist, tylko lampą. Dużo fociłem w nocy i jeszcze nie miałem potrzeby użycia. Focenie w zupełnych ciemnościach hmmm, znam lepszy sposób, wystarczy nie zdejmować klapki z obiektywu :wink:

Ja bym poczekał z D90, na razie cena nie do przyjęcia, a po premierowym szale spadnie, liczę że po nowym roku bo przed wigilią raczej nie :lol:
Z tym HD też nie zachwycałbym się, biorąc pod uwagę ten format zapisu to trzeba by mieć jakąś kartę 160GB żeby zarejestrować coś dłuższego.
Tylko gdzie to potem zrzucać... :lol:

Canon 450D też początkowo kosztowało krocie, teraz jest w sensownej cenie. Nikon z początkowych 3300 spadł już do ok. 2700, a minął miesiąc od premiery. Ale zgadzam się, najwcześniej po nowym roku będzie w sensownych cenach.
Filmy mnie nie podniecają, ale są tacy, którym się to podoba. Z tego, co mówił mi przedstawiciel Nikona na Photokinie na godzinę filmu wystarczy karta 4 GB (film w standardowej jakości). Sandisk już przygotował specjalne karty o transferze 30 mb/s
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 28.10.2008 10:15

D3, D300, D700 -> wszystkie maja matryce SONY !!!

pozdrawiam.
Bardzo zadowolony user Sony. ;)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 28.10.2008 10:46

Monte Christo napisał(a):D3, D300, D700 -> wszystkie maja matryce SONY !!!

pozdrawiam.
Bardzo zadowolony user Sony. ;)

Z tego ma wynikać jakieś przesłanie?
Niestety, ale to nie jest takie oczywiste, jak kolega pisze. Owszem, w starszych modelach tak było, ale to nowa matryca typu CMOS. Oficjalnie Nikon twierdzi, że to ich własna konstrukcja, natomiast w necie jest pełno plotek na temat faktycznego producenta. Canona możemy raczej wykluczyć, ale pozostaje jeszcze trzech graczy: Kodak, Samsung i Sony. O Samsungu raczej się nie mówi, pozostaje więc kodak i Sony. Z oboma firmami Nikon współpracował.
Martyca to połowa sukcesu, by był pełny liczy się oprogramowanie jej. A tu różnie bywa. Np. Sony Alfa 100 i Nikon D80 mają tę samą matrycę, a mimo to Sony wcześniej i boleśniej szumi od Nikona. Ale zapewniam, że oba aparaty w odpowiednich rękach potrafią pokazać lwi pazur.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.10.2008 11:23

Każdy system i aparat jest tak dobry jak użytkownik, który trzyma go w rękach i patrzy w wizjer. Stawka ostatnimi czasy niesamowicie się zrównała i tylko dostępność i ceny właściwych szkieł mogą decydować o wyborze lub bajery zawarte w puszkach, które akurat naszym zdaniem mogą się nam przydać :wink:

Dla ciekawskich porównanie. Dla mnie pytanie brzmi - gdzie jest granica tego szaleństwa :?: :wink:
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 28.10.2008 12:20

Jak dla mnie to te filmy w D90 to przesada; ja się zastanawiałam nad Live View (bo rozważałam Canona), a ci filmami bombardują ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.10.2008 12:33

No i tu dobrze Rysio spytał... gdzie jest granica tego szaleństwa, bo już wiemy, że z aparatów fotograficznych można prowadzić rozmowy telefoniczne w systemie GSM :devil:

Czyste wariactwo :!: :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 28.10.2008 13:41

Leszek Skupin napisał(a):No i tu dobrze Rysio spytał... gdzie jest granica tego szaleństwa, bo już wiemy, że z aparatów fotograficznych można prowadzić rozmowy telefoniczne w systemie GSM :devil:

Czyste wariactwo :!: :lol:

Wariactwo to będzie, jak będą działały w sieci TP S.A. ;)

Sami jesteśmy winni temu szaleństwu - wystarczy poczytać pierwsze z brzegu forum - choćby i tu. X jest lepszy od Y, bo ma milion pixeli więcej, a Z lepszy od Y, bo ma monitor 3 cale, a tamten tylko 2,7 cala. A puszka firmy A ma ISO 20495720, natomiast B ma nawigację GPS. Model C, który był polecany jako superhipermegawypas nagle okazuje się bezużytecznym złomem, którym nie można już robić zdjęć. Dlaczego? Bo właśnie wypuszczono jego następcę. A ten to już naprawdę superhipermegazajebistywypas. Niestety, ale będzie nim tylko przez parę miesięcy, bo firma D wypuści aparat z taką rozpiętością tonalną i użytecznym ISO, że do zrobienia zdjęcia nie trzeba będzie zdejmować dekielka z obiektywu. Oczywiście wtedy firma E wymyśli lustrzankę bezobiektywową, a firma F będzie sprzedawała już gotowe zdjęcia. A wszystko to przez fakt, że ci kretyni od marketingu czytają fora dyskusyjne :D I doskonale wiedzą, że nic tak nie podnieca ludzkości, jak cyferki ;)
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 28.10.2008 13:42

Full HD w NIKONIE ! czy ktorys z nikoniarzy pomyslalby o tym pare lat temu ?nawet 3 lata ? pewnie nie! a dla produkcji niskobudzetowych to juz bedzie wystarczajaco mniamniuśne rozwiazanie.

Nikon juz nie produkuje swoich matryc !mozna to niekoniecznie przeczytac na stronie nikona ale na jakiegos projektata N przeczytalem taka informacje.jakis czas temu.

gdzie granic ?
hmn...50 Mpix lub 70 Mpix.
pełna klataka jak w a900.

potem bedzie rozpietosc tonalna i iso 100 k :D
a na koncu jakosc obiektywow.

Bo tutaj produkowac beda matryce zawziecie.
wiecie matryca pelnej klatki jest prawie 2 razy wieksza :) ile to miejsca na upchanie fotoelemetow :D

potem przyjdzie czas na miniaturyzacje...
a na koncu na 50 Mpix + obiektyw ktory przeniesie taka rozdzielczosc.
bedzie mega wielki...ale z czasem zmniejsza go do rozmiarow normalnego szkla 72 mm lub jeszcze mniejszego 49.

a potem bedzie wielki wybuch...i nasze dzieci wroca do negatywow i mechanicznych body ;).

Tak teraz na to patrze...niby mam a700, mialem wszystkie cyfrowe body Dynaxa potem KM,od jakiegosczasu,teraz czas na Sony. Ale i tak jesli zalezy mi na jakimś oddaniu światła, cienia, półcienia lub zrobienia dobrego landszaftu to i tak robie na 6x6. nie wiem jak wy ale ja chyba juz dorosłem do takich przemyśleń. z prawie 4k slajdow (w duzej wiekszosci velvia,profia ) moze mam z 40 skanow tych pozytywów.
I tak patrze, jak przychodza znajomi to i po pokazaniu jakis cyfrowych mowia, a pokaz tamte slajdy co ostatnio. zmiana rzutnika zmiana systemu i oglada sie z wielka wielka przyjemnoscia. Jestem jeszcze mlody i patrzac z perspektywy jednak cos jest w prawdziwej fotografii,ale rownie dobrze mozna czarowac i fotografia cyfrowa, ktorzy WY i ja, każdy sie oddaje :D

wzieło mnie na przemyslenia....
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.10.2008 14:11

Link do tego co poniżej Teleobiektyw
znalezione na Allegro napisał(a):Cena 900 zł
SUPER TELEOBIEKTYW 650-1300 f8 OPTEKA nowy W komplecie konwerter x2 dzięki niemu możemy uzyskać dwa razy większe powiększenia. Uzyskujemy 1300-2600 Fabrycznie w tych obiektywach zastosowano mocowanie t2, do zestawu dołączam przejscie na nikona oraz drugie do minolty i sony. Obiektyw posiada fabryczny futerał zabezpieczający i ułatwiający noszenie. Obiektyw posiada mocowanie do statywu oraz osłony na szkła.

Obrazek

Cytat z Cyberfoto

Radzik napisał(a):
To przypadkiem nie ten o którym było pisane, ze pod wpływam własnego ciężaru się wygina? :> :)...

:lool:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 28.10.2008 14:20

Canon 1200 mm Okazuje się, że sporo ludzi w Polsce go ma (polecam lekturę komentarzy) ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.10.2008 14:29

Wiesz voluś onanistów sprzętowych nie brakuje, dobrze, że przy okazji mają poczucie humoru po zakupie tego obiektywu za takie pieniądze :lool: (komentarze są boskie), ale to co pokazałem wyżej jest poprostu żałośnie śmieszne :lool:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.10.2008 14:38

Leszek Skupin
A nie braleś pod uwagę faktu, ze jedni kupuja taki obiektyw dla lansu, tylko, jak sie z TYM lansować, skoro nieporęczne, a inni, zapewne większość, używa tego, aby zarabiać....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

jakalustrzanka??? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone