Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jakalustrzanka???

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paszczak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paszczak » 24.11.2008 13:10

Hej,
ale lustrzanka nie musi mieć matrycy...lecz lustra są jak najbardziej wskazane ;]

BTW.
Matryce matrycami, mnie bardziej by optyka w komórkach interesowała.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.11.2008 13:24

Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 24.11.2008 14:41

volumen napisał(a):Nie każda :D
Ale w Nikonie przejściówka na M42 z możliwością ostrzenia w nieskończoność zawiera soczewkę. Czyli dodatkowy element optyczny.....
Na razie nie stosuję przejściówki na M42, za to stosuję pierścień odwrotnego mocowania - niezła zabawa z macro.

Demonizujesz problem. A co byś chciał podłączyć do tego nikona żeby ostrzyć na nieskończoność? Bo jak obiektyw makro to tam raczej używasz drugiej drugiej częsci zakresu ostrzenia.

Ja podłaczałem np MTO 10/1000 do fotografowania ptaków i zakres ostrzenia kończył się na ok 150m. Z tym że sfotografowanie nawet sporego ptaka ze 150m to raczej nie jest zdjęcie najwyższej próby. Ale z tego m.in. powodu zamieniłem MTO na Rubinara - i już problemu nie było bo on fabrycznie ostrzy poza nieskończoność.

Podobnie z MTO 6.3/500 czy Rubinarem 5.6/500. Oba ostrzą gdzieś do 200m. Wszystkie te tanie obiektywy można przerobić. Np w MTO można zdjąć kołnierz z mocowaniem i go o ok 1.5mm zfazować od strony obiektywu

Teraz mam np canona 5.6/800. Po krótkiej wizycie w serwisie ostrzy na nieskończoność z moimi F401 F601 F70, D70 i D90

Podobnie jest z potwierdzeniem ostrości - wszystkie które mają AF potwierdzają ostrosć nawet tak leciwy aparat jak F400, ten z resztą o ile pamietam pokazuje także w którą stronę trzeba kręcić żeby wyostrzyć.

Co do pomiaru światła to z powodów marketingowych Nikon niestety zablokował pomiar światła ze starymi obiektywami. Oficjalnie dotyczy to tego ze nie podają one odległosci potrzebnej do pomiaru matrycowego ale licho wie tych marketingowców. Po prostu firma stwierdza że jak juz kupisz body to masz kupić nowe obiektywy i już. Zawsze było tak ze funkcja podłącz co popadnie była tylko w profesjonalnych body np F4, F5.... A zdjęcia i tak robić możesz. W cyfrówce robisz zdjęcie przy danych ustawieniach - patrzysz na histogram- korygujesz i robisz kolejne zdjęcie.
Ja tak robię np z Zeniatrem 16mm.To kosztuje tylko trochę czasu i wprawy ale się da więc nie ma się o co kłócić.

Musisz chyba trochę bardziej otwarcie przyjrzeć się innemu systemowi niz ten który posiadasz . Z resztą za kilka lat nikt nie będzie już zajmował się taka prehistorią jak M42
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 08.12.2008 12:50

A ja właśnie kupiłam sobie sama na Mikołajki Sony alfa 300.
Pierwsze próby w domu- super.
Ale już za sześć!!! miesięcy chorwackie słoneczko.
Pozdrav
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 14.12.2008 20:01

Chciałbym zmienić mój stary aparat na jakiś nowy, lepszy, fajniejszy:P Zawsze marzyłem o lustrzance, jednak nigdy nie miałem do czynienia z tego typu aparatami, dlatego chciałbym zacząć swoją przygodę z nimi od jakiegoś tańszego modelu. Chciałbym się zaopatrzyć w aparat do 1500 zł już z jakimś w miarę przyzwoitym obiektywem. Co byście polecali? Co myślicie o serii EOS Canona?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.12.2008 20:15

Canon ma najgorszego kita, a za 1500 zł. raczej nie masz co liczyć na zakup aparatu z czymś lepszym i w miarę uniwersalnym. Pokaż jakieś swoje zdjęcia to pomyślimy :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2008 20:34

Na poczatku powinieneś zadać sobie pytanie czy chcesz poznać fotografię czy chcesz tylko okazjonalnie pstrykać fotki na wakacjach.
Wbrew pozorom to poważna decyzja, bowiem jak tylko pstrykanie od czasu do czasu to odpuść temat.
Pamietaj, że zakup lustra z kitem to dopiero początek Twoich wydatków.
Na jednym kitowym obiektywie długo nie pociągniesz. Dodatkowo przy lustrze kłania sie zakup fitrów, statywu i dodatkowych akcesoriów a to też troche kosztuje. Kupno samego lustra z kitem i tyle to.......bez sensu, szkoda kasy, lepiej kupic jakiś wypasiony kompakt.

Ale wracając do wyboru.
Moim skromnym zdaniem szukając luster z półki amatorskiej musisz wybrać w który system wchodzisz: NIKON, CANON, PENTAX, SONY czy OLYMPUS obiektywy, które kiedyś dokupisz nie są kompatybilne z innymi systemami. Jak wymienisz z czasem sam korpus to szkła Ci zostana jak zmienisz producenta korpusu to szkła kupione wcześniej do niczego Ci sie nie przydadzą.
W cenie do 1500 PLN aktulanie możesz kupić body + obiektyw
w www.fotojoker.pl :
:arrow: Sony Alfa 200 za 1088 PLN
:arrow: Sony Alfa 300 za 1444 PLN
w www.vobis.pl :
:arrow: Olympus E510 1777 PLN (wprawdzie powyżej 1500 ale w zestawie masz 2 szkła)
w www.accord-foto.pl
:arrow: Canon 1000D za 1293 PLN

Najlepiej idź do sklepu i potrzymaj to w rękach, zobacz jak Ci te aparaty leżą - wybierz z 2-3 modele i wrzuć temat na forum to coś pomarudzimy :lol:
I jeszcze jedno jak bedziesz szukał ofert w necie np. na www.skapiec.pl i zobaczysz super okazję to uważaj na to.
Bo jak coś bedzie tańsze o 50-100 PLN od ceny w normalnym sklepie to OK ale jak będzie to tańsze kilka setek to......troche takich kubusiów cwaniaczków w sieci jest.
Pozdrav
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 14.12.2008 20:44

Zdjęcia mogę pokazać, ale od razu mówię, że jakość fatalna. Jestem 100% amatorem:) Nie wiem o jakie zdjęcia chodzi, więc wyślę kilka z Cro. Od razu mówię, że sprzęt fatalny bo Konica Minolta Dimage Z10 (3,2 mpix:P:P) i Sony Ericsson K800i.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.12.2008 20:50

Na razie 100% to landszafty :wink: A jakieś inne tematy zdjęć, takie na co dzień :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2008 20:54

Torcida1 napisał(a):...Od razu mówię, że sprzęt fatalny bo Konica Minolta Dimage Z10 (3,2 mpix:P:P) ...

Bład w ocenie - pomimo szokującej dziś ilości pixeli to była bardzo dobra hybryda i można było z niej trochę dobrego "wycisnąć"
Miałem okazje nią popstrykać kilka fotek
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 14.12.2008 21:18

Nie zajmowałem się do tej pory fotografią, ale chciałbym to zmienić. Mam w planie kupić fajny aparat i właśnie chciałbym to potraktowac jako początek mojej przygody z fotografią. Do tej pory pstrykałem tylko krajobrazy oraz jakieś zdjęcia prywatne. Aktualnie chciałbym się również skupić na krajobrazach i wszelakiej maści naturze. Fotografowanie ludzi sobie odpuszczam, a co do Z10 to obecnie, no niestety, nie jest to nawet dolna liga, ale te 4 lata temu był to całkiem niezły aparacik i zoom 8x jak na tamte czasy i jak na tej klasy aparat naprawdę budził szacunek, tak mi się wydaje:)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 14.12.2008 21:57

Możesz rozważyć też K200D Pentaxa. Do landaszaftów i innych wakacyjnych zastosowań to idealny aparat - jeden z lepszych kitów 18-55, szczelna puszka, stabilizacja, aktualnie bez problemu dostępna dodatkowa optyka.

Z cała odpowiedzialnością napiszę, że Pentaxy robią ładne zdjęcia :lol: Nie żartuję sobie w tym miejscu, ani nie powtarzam tego co gdzieś usłyszałem/przeczytałem. To, że sam zdzieram pentaka także nie miało wpływu na wyrażenie powyższego spostrzeżenia. Tak po prostu jest.

Przyjemnych poszukiwań życzę, choć - znając życie - to raczej mało prawdopodobne :wink:

PZDR
Ostatnio edytowano 14.12.2008 22:01 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 14.12.2008 22:01

No jutro idę na łowy:D Mam nadzieję, że wrócę do domu bogatszy o nowe doświadczenia i bliższy podjęcia decyzji:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2008 22:06

To jak już wrócisz z łowów to pochwal się co Ci po głowie chodzi lub w oko Ci wpadło, to coś postaramy się wspólnymi siłami doradzić :wink:
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 15.12.2008 15:38

No więc byłem dzisiaj w paru sklepach i głównie jestem przekonany do jednego aparatu, mianowicie Sony Alfa 300. Przekonało mnie to, że ma stabilizację obrazu w korpusie, przez co obiektywy są dużo tańsze, podwójna matryca, poręczność tego aparatu oraz to, że nie jest skomplikowany w obsłudze i ma liczne tryby tematyczne dla amatorów. Co o tym myślicie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

jakalustrzanka??? - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone