Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jakalustrzanka???

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 30.10.2008 07:24

volumen napisał(a):Canon 1200 mm Okazuje się, że sporo ludzi w Polsce go ma (polecam lekturę komentarzy) ;)

Moje 1120mm - tzn. 135-400 + telekonwerter 1,4 + crop matrycy x2 (trochę tańsze, trochę mniejsze i lżejsze hehe), myślę, że da się przełknąć? Zdjecia robione z ręki!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiscie jakość z tego Canona (1200mm) jest powalająca, ale kto by to dźwigał, ustawiał, a najważniejsze - kto za to zapłaci?:

Obrazek

P.S. Może wydzielimy wątek: Możliwosći mojego obiektywu ;)
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 30.10.2008 07:59

Plumek napisał(a):No! Lechu! Do roboty :) Tylko zadowolenia z nabytku!

Ciągoty do robienia ciekawych fot zawsze były. W zamierzchłych czasach udało mi się zrobić wspomnianym zenitem kilka interesujących zdjęć ale już wyblakły. W końcu pojawiła się możliwość kupienia jakiegoś lepszego pstrykacza, a i waszych fotek trochę się naoglądałem :D to i dawna pasja wróciła :D .
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 30.10.2008 16:08

Lechu, bardzo dobry wybór.

Mail poszedł :wink:

PZDR
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 30.10.2008 21:54

Przyznam się że nie jestem żadnym szopem foto, ale przejście na cyfrową lustrzankę sprawiło mi autentyczna przyjemność. Nie jest to jakieś cudo, taka reklamowana Sony alfa, w dodatku z kitowym obiektywem, jak dotąd wystarcza.
Myślę o dokupieniu w kolejnym sezonie jakiegoś lepszego obiektywu, widzę tu samych profesjonalistów, więc proszę o poradę, czy warto, a jeśli warto, to jaki spręcior????

Pozdrawiam. :wink: :lol:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 30.10.2008 22:58

Ja powiem tak a ile chcesz kasy wydac ?

Ja na dniach bede inwestował w cos takiego:

http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/100

mysle, ze to dobry wybor.

Kolega mnie namawia na:

http://www.dpreview.com/news/0311/03111802sigma1735mm.asp

No nic pozyjemy,zobaczymy.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 30.10.2008 23:25

Jedno ważkie dla mnie pytanie - na paru forach wyczytałem, że można z powodzeniem zastosować do cyfrowej lustrzanki obiektywy od lustrzanek analogowych dzięki użyciu np. [adaptera canon/M42]. Akurat mam obiektywy Helios i Jupiter od poczciwego Zenita TTL (niestety uszkodzonego) - co Panowie sądzą o takich eksperymentach i gdzie ew. taki adapter można nabyć? Spotkałem same pochlebne opinie.
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 31.10.2008 06:35

Ja sobie zmontowałam- choć nie jestem "panem", hiii,taki właśnie zestawik. Mam Jupitera 135 z mocowaniem do Nikona-od razu, bez adaptera. Jasne że adapter musi mieć soczewkę i tu jest ból- ostrość będzie mniej więcej od f4. Dużo sie naczytałam nagadałam z ludźmi, nikt otwarcie nie przyzna (wsród sprzedających-jest tego mnóstwo-,że jest taki problem). Tak się dzieje w przypadku Nikona, ponoć lepiej jest z Canonami. Więc żeby wilk i owca cała-zakupiłam-okazja-Jupitera radzieckiego z mocowaniem do Nikona- dwa w jednym. Jestem baaardzo zadowolona, ale musisz wiedzieć wtedy tzn. z M42 wchodzi w grę tylko manual. Adapterów jest na allegro mnóstwo.
Pozdr! :papa:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 31.10.2008 09:34

Monte Christo napisał(a):Ja powiem tak a ile chcesz kasy wydac ?

Ja na dniach bede inwestował w cos takiego:

http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/100

mysle, ze to dobry wybor.

Kolega mnie namawia na:

http://www.dpreview.com/news/0311/03111802sigma1735mm.asp

No nic pozyjemy,zobaczymy.

Przy Sigmie, jak i Tamronie koniecznie trzeba sprawdzić BF/FF (back focus/front focus - ostrzenie przed lub za przedmiot).
Dla zainteresowanych - tu jest poradnik
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 31.10.2008 09:42

Te do Canonów EOS pasujją bez problemów, chooć w drugą stronę nie zawsze. Tzn kitowy z 350D nie chciał się wkręcić w analogowego.
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 31.10.2008 09:55

who napisał(a):Jedno ważkie dla mnie pytanie - na paru forach wyczytałem, że można z powodzeniem zastosować do cyfrowej lustrzanki obiektywy od lustrzanek analogowych dzięki użyciu np. [adaptera canon/M42]. Akurat mam obiektywy Helios i Jupiter od poczciwego Zenita TTL (niestety uszkodzonego) - co Panowie sądzą o takich eksperymentach i gdzie ew. taki adapter można nabyć? Spotkałem same pochlebne opinie.

Wpisz w alledrodo adapter m42 i masz, koszt to jakieś 35 zł, tylko kup srebrny albo galwanizowany na czarno bo inaczej będzie paprać korpus okruchami.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 31.10.2008 11:12

Przepraszam jeśli to już było, ale interesuje mnie jakieś porównanie lustrzanek u obecnie oferowanych na rynku choćby 2 systemów Canon, Nikon, Sigma. Te komentarze w pismach "specjalistycznych" tchną zbyt reklamą
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.10.2008 11:13

edit
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 31.10.2008 11:38

MWN Kliknij tuaj możesz porównać wszystko.
MWN napisał(a):Te do Canonów EOS pasujją bez problemów, chooć w drugą stronę nie zawsze. Tzn kitowy z 350D nie chciał się wkręcić w analogowego.

Jakiś czas temu Canon zmienił bagnet(niestety na szkodę userów własnego systemu).Chyba dlatego żeby odciąć się od starych szkieł i zmusić ludzi do zakupu nowych. Z resztą wszystkie systemy zmieniły kiedyś bagnet. ewenementem jest Pentax, do którego można montować szkła(dedykowane) z czasów m42 bez używania żadnych adapterów.
No ale trudno się markietyngowcom dziwić, puszkę kupuje się raz a szkła dokupuje sukcesywnie.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 05.11.2008 09:30

dub.religion napisał(a):ewenementem jest Pentax, do którego można montować szkła(dedykowane) z czasów m42 bez używania żadnych adapterów.

Trzeba stosować adapter, M42 to gwint, bagnet K nie. Oto przejściówka:
Obrazek

Zaletą Pentaxa natomiast jest fakt, że z każdym podpiętym manualnym szkłem, czy to Pentaxa czy M42 działa potwierdzenie ostrości. Każdym, wyprodukowanym od czasów dinozaurów ;)
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 05.11.2008 09:41

volumen napisał(a):
dub.religion napisał(a):ewenementem jest Pentax, do którego można montować szkła(dedykowane) z czasów m42 bez używania żadnych adapterów.

Trzeba stosować adapter, M42 to gwint, bagnet K nie.

Czytaj dokładnie co napisałem:
dub.religion napisał(a):szkła(dedykowane) z czasów m42 bez używania żadnych adapterów.
.

Z m42 potwierdzenie ostrości??? W minolcie/sony działa potwierdzenie jeśli w adapterze jest "dandelion'. Nikon też potwierdza stare manuale(bagnetowe).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

jakalustrzanka??? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone