Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jaką zabrać ze sobą walutę?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jack_2000
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jack_2000 » 06.04.2004 22:52

wyjeżdżam na wczasy do czarnogóry? czy warto brać ze sobą waluty państw przez które się przejeżdża? czechy, słowacja, węgry, bośnia i hercegowina, chorwacja, serbia i czarnogóra.

czy może tylko trochę koron i forintów a resztę w EURO?
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 06.04.2004 22:55

Euro i karty bankomatowe...
Coś dużo tych krajów, dlatego na kartę wypłacisz żywą gotówę z każdego bankomatu w ichniejszej walucie lub płać wszystko kartą.
8)
ches
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ches » 06.04.2004 22:56

kup trochę rozumu w kantorze ,kurs dobry ,wejdż na www.rozum.pl
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 07.04.2004 09:49

SNIPER napisał(a):Euro i karty bankomatowe...
Coś dużo tych krajów, dlatego na kartę wypłacisz żywą gotówę z każdego bankomatu w ichniejszej walucie lub płać wszystko kartą.
8)

Dokładnie tak jak Sniper!!!

Od wielu już lat nie zabieram ze sobą żadnej waluty kraju tranzytowego żeby później nie bujać się z tysiącami tolarów, setkami koron, forintów a nawet konvertnych marek (BiH) i Bóg jeden wie czego jeszcze, z którymi nie wiadomo co później robić.
Karty kredytowe i bankomatowe sprawdzają się w więcej niż 100%.
Liczyłem to bardzo dokładnie (z kalkulatorem w ręku) i wyszło mi że płacąć kartami kredytowymi płaciłem mniej niż gdybym zamieniał euro czy złotówki na inne waluty i płacił gotówką
Z kolei karta bankomatowa daje komfort że nie trzeba brać ze sobą niemal żadnej gotówki a na miejscu wyciąga się tyle kun ile trzeba, na bieżąco. Ostatnio wyjeżdzając z PL wziąłem ze sobą tylko 100 euro i było ok.
jacek67
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek67 » 11.04.2004 12:14

Jezeli karty to polecam VISA przeliczaja z danej waluty na dolary,a Mastercard na euro .
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 11.04.2004 20:39

Witam.
Wylicz sobie,tak na oko,ile pali Ci autko,gdzie bedziesz tankowac i moze przy okazji wypijesz kawe !? A moze osoby z toba jadace !?
Z kazdego kraju tranzytowego miej pare talarkow choc na kibel !!!!!!
Pzdr.
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 11.04.2004 21:29

Przy płatnościach Visą przeliczaja walutę 2 razy (z waluty danego kraju na dolary i z dolarów na złocisze)przy opłatach np;Maestro przeliczają tylko 1 raz (z danej waluty na pln).Za kazdym przeliczeniem idzie prowizja...
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 11.04.2004 23:29

i tu sie mylisz
prowizji nie ma na pewno przy kartach kredytowych jezeli dokonujesz transakcji bezgotowkowych, jesli gotowkowe przygotuj sie na prowizje, co do przeliczania zalezy gdzie dokonujesz planosci jadac na zachod warto miec faktycznie euro (jedno przeliczenie z euro na PLN) jadac np do chorwacji ponoc takze lepiej miec mastercard, ale biorac pod uwage bardziej rygosytyczne warunki ubiegania sie o te karte oraz zawzyczaj (zalezy od banku) wyzsza oplate roczna za korzystanie z karty mastercard upierala by sie przy VISA, sam korzystalem na calej drodze i na przeliczniku wyszedlem bardzo dobrze, w kazdym badz razie prowizji nie ma na pewno ale tylko od transakcji bezgotowkowych !!!

pozdrawiam
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 12.04.2004 09:55

Jeśli chodzi o przejazdy przez Słowację i Węgry to kupuję tylko korony słowackie na zakup benzyny w okolicach Bratysławy(forintów w ogóle nie mam)natomiast w Chorwcji za benzynę ew .promy płacę kartą Visa lub Maestro(korzystny przelicznik ) i oprócz tego zabieram oczywiście euro na apartament oraz codzienne zakupy :roll: :hut:

pzdr :papa: :papa:
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 12.04.2004 10:00

witam
a wlasnie jesli chodzi o apartament czy ewentualne kemping takze placimy wszytsko karta VISA euro w zasadzie na sam pobyt ne jest nam potrzebne, ale zawsze cos mamy na wszelki wypadek

pozdrawiam

PS: czuje sie objedzony strasznie :D
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 12.04.2004 17:13

oki ale nie dotyczy to chyba wszystkich campingów i apartamentów :lol: :hut:

PS.oszczędnie z tym jedzeniem
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 12.04.2004 19:04

gladiatrix_24 napisał(a):i tu sie mylisz
prowizji nie ma na pewno przy kartach kredytowych jezeli dokonujesz transakcji bezgotowkowych, jesli gotowkowe przygotuj sie na prowizje, co do przeliczania zalezy gdzie dokonujesz planosci jadac na zachod warto miec faktycznie euro (jedno przeliczenie z euro na PLN) jadac np do chorwacji ponoc takze lepiej miec mastercard, ale biorac pod uwage bardziej rygosytyczne warunki ubiegania sie o te karte oraz zawzyczaj (zalezy od banku) wyzsza oplate roczna za korzystanie z karty mastercard upierala by sie przy VISA, sam korzystalem na calej drodze i na przeliczniku wyszedlem bardzo dobrze, w kazdym badz razie prowizji nie ma na pewno ale tylko od transakcji bezgotowkowych !!!

pozdrawiam

Prowizją nazwałem może niezbyt szczęśliwie niekorzystny kurs według którego przeliczą ci twoją transakcję bezgotówkową.Jeśli będą przeliczać 2 razy jak to jest przy Visie to jesteś do tyłu.Lepiej niech niekorzystny kurs zastosują tylko raz jak to jest w europejskich kartach kredytowych typu Maestro
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 12.04.2004 21:38

diego.... jasne ze jeszcze niestety nie wszystkich ale wiekszosc juz chyba tak, mi odpowiada taka forma regulowania naleznosci :D

arten.... wlasnie nie raz sie zastanawialem jak to sie ma w praktyce ile jest sie do tylu za te dwokrotne przeliczenie, musza to byc jakies groszowe sprawy, chyba ze wydajesz jakies grupe setki tysiecy zlotych wtedy moze i ma to znaczenie, ja place visa i nie wydaje mi sie abym duoz tracil na przeliczniku, sam chcialem starac sie o mastercard, ale stwierdzilem ze zostane przy visie, zreszta jakby nie spojrzec to warto miec ze soba karte kredytowa, a jaka to juz chyba drugorzedna sprawa,takie moje zdanie....
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 13.04.2004 08:54

Ja też kozystam z karty Visa
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 13.04.2004 13:28

gladiatrix_24 napisał(a):witam
a wlasnie jesli chodzi o apartament czy ewentualne kemping takze placimy wszytsko karta VISA euro w zasadzie na sam pobyt ne jest nam potrzebne, ale zawsze cos mamy na wszelki wypadek

pozdrawiam

PS: czuje sie objedzony strasznie :D

Dzięki za info w tym roku spróbuje zapłacić za apartament kartą
:lol:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone