Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jaką zabrać ze sobą walutę?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2004 18:54

W tamtym roku, w lipcu był taki układ, że najbardziej opłacało sie przeliczeniowo zawieźć tam euro (nawet kupione w PL po dość wysokim kursie ok. 4,4 zł jak pamiętam) i na miejscu kupić kuny. Najwygodniej jest jednak płacić kartami i różnice w rozliczeniu poszczególnych rodzajów kart są wg mnie minimalne tj. nie warto dokonywać tych wszystkich kalkulacji, przeliczeń itp. (zgadzam się tu w pełni z gladiatrix).
Jeśli chodzi o płatność za apartamenty kartą to na pewno można to zrobić w ap. hotelowych lub znanych ośrodkach z katalogów TUI, Neckermana itp. W przypadku typowych apartamentów prywatnych jakich większość w HR - osobiście polecałbym eurasy w żywej gotówce, w wielu takich miejscach kartą się nie zapłaci :)
Pzdr
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 14.04.2004 06:45

W zeszłym roku różnica przy płaceniu kartą w sklepie wyszła mi 3 gr na Kunie i rzeczywiście byłą nie wielka. Inna sprawa to pobranie karty z bankomatu wtedy zdziera dodatkową prowizje jeszcze Wasz bank w Polsce.
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 14.04.2004 08:09

witam
nie wiem jak u was ale mi udalo sie nawet zamienic zlotowki na kuny takze nie tarcilem nawet tych groszy kupujac euro w naszym kraju, z tego co pamietam w miejscowosci baska na KRK znalazlem tylko jeden taki punkt gdzie wymieniali zlotowki, kurs byl dobry nawet w stosunku do euro wiec OK, nie wiem tylko czy tak swobodnie mozna wymieniac zlotowki w kazdej miejscowosci?
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 14.04.2004 10:27

ja też zmienialem zety na kuny i kurs był OK, kantory które zmienail;y zety na kuny widziałem nawet w malutkich miasteczkach. Euro które mialem kupił ode mnie kelner w knajpie po bardzo dobrym kursie
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 14.04.2004 13:02

niezawodny napisał(a):
SNIPER napisał(a):Euro i karty bankomatowe...
Coś dużo tych krajów, dlatego na kartę wypłacisz żywą gotówę z każdego bankomatu w ichniejszej walucie lub płać wszystko kartą.
8)

Dokładnie tak jak Sniper!!!

Od wielu już lat nie zabieram ze sobą żadnej waluty kraju tranzytowego żeby później nie bujać się z tysiącami tolarów, setkami koron, forintów a nawet konvertnych marek (BiH) i Bóg jeden wie czego jeszcze, z którymi nie wiadomo co później robić.
Karty kredytowe i bankomatowe sprawdzają się w więcej niż 100%.
Liczyłem to bardzo dokładnie (z kalkulatorem w ręku) i wyszło mi że płacąć kartami kredytowymi płaciłem mniej niż gdybym zamieniał euro czy złotówki na inne waluty i płacił gotówką
Z kolei karta bankomatowa daje komfort że nie trzeba brać ze sobą niemal żadnej gotówki a na miejscu wyciąga się tyle kun ile trzeba, na bieżąco. Ostatnio wyjeżdzając z PL wziąłem ze sobą tylko 100 euro i było ok.

Troche gotowki w euro trzeba miec... chocby na bramki na autostradzie.... a co do kart to dobrze miec 2.... zawsze moze sie zdarzyc ze cos sie w niej uszkodzi.... a jesli jest jedynym zrodlem kasy to urlop zepsuty :(

Piotr
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 14.04.2004 13:43

witam
nie no trpche euraskow trzeba wiezc niestety, ale bramki wszystkie mozliwe jake napotkalem placilem karta takze, nawet tak niska oplate jak 0,80 euro sam sie zdziwilem - zdziwilem sie tez, ze wystarczy jak koles na bramce przejedzie karta ani podpisu ani pinu szok - no ale wszystko OK myslalem ze moze nei zalcizy mi tych oplat ale jednak, troche dziwne to bylo dla mnie
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 14.04.2004 15:03

Diego M napisał(a):
gladiatrix_24 napisał(a):witam
a wlasnie jesli chodzi o apartament czy ewentualne kemping takze placimy wszytsko karta VISA euro w zasadzie na sam pobyt ne jest nam potrzebne, ale zawsze cos mamy na wszelki wypadek

pozdrawiam

PS: czuje sie objedzony strasznie :D

Dzięki za info w tym roku spróbuje zapłacić za apartament kartą
:lol:
pzdr :papa: :papa:

Chyba nie zrozumialeś kolegów... mowa byla o zakupach, itp.... ale za apartament placi sie gotowka (w 99%)... mozesz miec na koncie i wyjmowac z bankomatu (musi byc w okolicy :D )... ale polecam 2 karty na wszelki wypadek...

Piotr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 14.04.2004 15:07

nie no trpche euraskow trzeba wiezc niestety, ale bramki wszystkie mozliwe jake napotkalem placilem karta takze, nawet tak niska oplate jak 0,80 euro sam sie zdziwilem - zdziwilem sie tez, ze wystarczy jak koles na bramce przejedzie karta ani podpisu ani pinu szok - no ale wszystko OK myslalem ze moze nei zalcizy mi tych oplat ale jednak, troche dziwne to bylo dla mnie

A skąd wiesz jaka sume wprowadzil :?:

Piotr
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 14.04.2004 15:09

dal mi potwierdzenie na podobnych karteczkach jak u nas :D
z poczatku nie wiedzialem o co chodzi ja mu daje karte a on oddaje mi ja doslownie za chwilke i papierek dla meni bylo to dziwne troche - jak na pierwszy raz, ale po powrocie do kraju spojrzalem na wyciag i wszystko mi gralo (po jedenj wyprawie potwierdzen z karty mialem chyba ok 50 - oplaty,pobyt itp)
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 14.04.2004 15:51

gladiatrix_24 napisał(a):dal mi potwierdzenie na podobnych karteczkach jak u nas :D
z poczatku nie wiedzialem o co chodzi ja mu daje karte a on oddaje mi ja doslownie za chwilke i papierek dla meni bylo to dziwne troche - jak na pierwszy raz, ale po powrocie do kraju spojrzalem na wyciag i wszystko mi gralo (po jedenj wyprawie potwierdzen z karty mialem chyba ok 50 - oplaty,pobyt itp)

Sam powiedziales ze sprawdziles dopiero w kraju... mysle ze na bramce lepiej mieg gotowke bo przy nich panuje pospiech i dajac karte i nie widzac co z nia robi... czy wczytuje czy skanuje..... i widzac sume po odjezdzie ... nie wiedzac czy to Twoj kwitek czy kogos innego a Tobie wprowadzili inna sume i pobrali... mysle ze jest wiele innych miejsc w ktorych karta jest uzyteczna a bramka autostradowa w pospiechu nie jest moim zdaniem najlepszym miejscam.....
Sorki ze skrytykowalem... nie chcialem ale takie jest moje zdanie :D

Pozdrawiam: Piotr
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 14.04.2004 20:45

witam
racja moze nie jest to dobry pomysl tak do konca - ciekawe jak to by bylo w przypadku gdybym chcial zglosic reklamacje w swoim banku ze owa transakcja nie miala miejsca - juz widze te problemy ktore by mnie spotykaly,pozostaje liczyc na sprawiedliwe kasowanie za droge, albno dokladnie sprawdzic potwierdzenie i bacznie obserwowac karte i ruchy bramkarza, albo po prost miec te drobne nieszczesne euro, nie wiem jak wy ale ja jestem za tym aby ujdenolicic walute - euro u nas uuro w calej unii, pensje tez chcialbym ujednolicic unijne z naszymi ajak :D
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 15.04.2004 07:48

racja moze nie jest to dobry pomysl tak do konca - ciekawe jak to by bylo w przypadku gdybym chcial zglosic reklamacje w swoim banku ze owa transakcja nie miala miejsca - juz widze te problemy ktore by mnie spotykaly,pozostaje liczyc na sprawiedliwe kasowanie za droge, albno dokladnie sprawdzic potwierdzenie i bacznie obserwowac karte i ruchy bramkarza, albo po prost miec te drobne nieszczesne euro, nie wiem jak wy ale ja jestem za tym aby ujdenolicic walute - euro u nas uuro w calej unii, pensje tez chcialbym ujednolicic unijne z naszymi ajak :D

Tylko ze zycie pokazuje ze jak moi znajomi z niemiec mowia... teraz gdy jest euro wszystko kosztuje tyle samo ... tyle ze w euro.... :(

Piotr
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 15.04.2004 12:57

gladiatrix_24 napisał(a):diego.... jasne ze jeszcze niestety nie wszystkich ale wiekszosc juz chyba tak, mi odpowiada taka forma regulowania naleznosci :D

arten.... wlasnie nie raz sie zastanawialem jak to sie ma w praktyce ile jest sie do tylu za te dwokrotne przeliczenie, musza to byc jakies groszowe sprawy, chyba ze wydajesz jakies grupe setki tysiecy zlotych wtedy moze i ma to znaczenie, ja place visa i nie wydaje mi sie abym duoz tracil na przeliczniku, sam chcialem starac sie o mastercard, ale stwierdzilem ze zostane przy visie, zreszta jakby nie spojrzec to warto miec ze soba karte kredytowa, a jaka to juz chyba drugorzedna sprawa,takie moje zdanie....

Naturalnie że nie są to bajońskie sumy,ale jeśli mam w prawej kieszeni Visę a w lewej Maestro to najpierw zawsze wyjmę tą z lewej którą potencjalnie zapłacę mniej nawet jeśli byłaby to tylko jedna złotówka :wink:
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 15.04.2004 13:02

chyba ze tak wtedy rozumiem - kazda zlotowka sie liczy szczegolniew chorwacji :D
Zibi27
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibi27 » 19.05.2004 13:02

Diego M napisał(a):
a wlasnie jesli chodzi o apartament czy ewentualne kemping takze placimy wszytsko karta VISA euro w zasadzie na sam pobyt ne jest nam potrzebne, ale zawsze cos mamy na wszelki wypadek

pozdrawiam

PS: czuje sie objedzony strasznie :D

Dzięki za info w tym roku spróbuje zapłacić za apartament kartą
:lol:
pzdr :papa: :papa:

Witam
jadę pierwszy raz i staram się dowiedzieć o wszystkim. Prosze powiedzcie mi jeszcze raz czy za wynajęcie apartamentu mogą zapłacić VISĄ? Czy wuszę mieć odpowiedznią ilość EURO w kieszeni
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

jaką zabrać ze sobą walutę? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone