Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jaka walute zabrac??

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DANIO
Autostopowicz
jaka walute zabrac??

Nieprzeczytany postnapisał(a) DANIO » 17.07.2004 17:24

witam wszystkich:)

potrzebuje pomocy,

mianowicie juz niedlugo wyjezdzam do chorwacji i nie wiem co zrobic z pieniedzmi na "wydatki" (bedzie tego ok 2000). Slyszelem, ze nie oplaca sie wymieniac zlotowek na kuny w Polsce.. a wiec co radzicie??

Lepiej wymienic wszystko w Polsce na Euro i w CHorwacji wymieniac na Kuny w bankach albo na poczcie ?? Czy jak ???

i jesli ktos sie orientuje, to jak jest z bankomatami np. w Dalmacji ?? Sa jakies ?? bo nie wiem czy zabrac gotowke czy zostawic kase na koncie ???

i jeszcze jedna sprawa, czy bardzo trzeba w hotelach pilnowac pieniedzy?? po prostu czy kradna :)?? czy raczej to sie zadko zdarza ??

Bede bardzo wdzieczny za szybka pomoc, bo wyjazd juz za 2 tygodnie :)

Dzieki i pozdrawiam
Daniel
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 17.07.2004 17:42

Temat był już poruszany wielokrotnie i trzeba zajrzeć do "Szukaj".A w skrócie , to są różne "szkoły":
- tylko euro;
- euro i karty, z bankomatami nie ma problemu;
- karty i drobne euro.
W ostateczności , to można zabrać same złotówki,albo każdą inną walutę wymienialną.
lupus
Globtroter
kuny, euro itp

Nieprzeczytany postnapisał(a) lupus » 17.07.2004 17:45

Moim zdaniem najlepiej będzie gdy wpłacisz kasę na konto. W Chorwacji bankomatów jest w bród więc z tym nie ma problemu. Zwykle na kwaterach prywatnych wolą euro. Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku:)
Michał 'mike'
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał 'mike' » 17.07.2004 18:48

też myslałem o tym , dzisiaj pytałem w banku i dowiedziałem się
że bank pobiera prowizję / jak zwykle zawsze 3% /
ale nie mniej jak 10 zł
mam ten sam problem bo bede miał ze sobą 2000 euro
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 17.07.2004 19:00

Przy płatnościach kartą lub pobieraniu kasy z bankomatu dochodzi też w przypadku np. HR i SLO przeliczenie ich walut krajowych na walutę karty,a następnie na pln i to nie po kursie NBP.Zawsze to "parę" groszy w plecy.
Ps.
Zaznaczam,że nie mam nic przeciwko kartom , bo sam ich często używam,ale do HR zabieram "żywą" gotówkę w euro , korony słowackie na paliwko i kawę oraz karty jako zabezpieczenie i rezerwę.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone