Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka Waluta?Proszę o pomoc

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
water_lover
Turysta
Jaka Waluta?Proszę o pomoc

Nieprzeczytany postnapisał(a) water_lover » 24.07.2006 11:43

Witam wszystkich forumowiczów :lol:
Mam pytanko odnośnie pieniążków, a mianowicie czy powinniśmy złotówki wymienić na euro w Chorwacji czy w Polsce, czy powinniśmy zabrać jeszcze jakąś inną walutę np na winiety czy kupować je za euro?Która z tych opcji wyjdzie najkorzystniej?Aha i jeszcze jedno,czy winiety powinniśmy kupić w Polsce czy po drodze w krajach przejazdowych?
Z góry dziękuję za pomoc
Bietka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bietka » 24.07.2006 11:52

Winiety najlepiej kupić na stacji benzynowej na miejscu. W Słowacji i w Czechach lepiej mieć korony wychodzi taniej. W Austrii euro. W Słowenii trzeba mieć 0,80 euro na śmiesznie krótką autostradę. W Chorwacji można płacić euro albo kunami ok 100 pln w jedną stronę.
Co do wymiany to właśnie wróciliśmy zabrakło nam euro i wymienialiśmy złotówki i o dziwo wyszło nam taniej w złotówkach, ale przyjmują tylko 100, 200 pln. Pozdrowionka i miłego wypoczynku.
andrzej_bialy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej_bialy » 24.07.2006 12:29

Bietka napisał(a):Winiety najlepiej kupić na stacji benzynowej na miejscu. W Słowacji i w Czechach lepiej mieć korony wychodzi taniej. W Austrii euro. W Słowenii trzeba mieć 0,80 euro na śmiesznie krótką autostradę. W Chorwacji można płacić euro albo kunami ok 100 pln w jedną stronę.
Co do wymiany to właśnie wróciliśmy zabrakło nam euro i wymienialiśmy złotówki i o dziwo wyszło nam taniej w złotówkach, ale przyjmują tylko 100, 200 pln. Pozdrowionka i miłego wypoczynku.
a dokladniej jak wyszlo? a no i gdzie to bylo wymieniane?
andrzej_bialy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej_bialy » 24.07.2006 12:31

water_lover napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów :lol:
Mam pytanko odnośnie pieniążków, a mianowicie czy powinniśmy złotówki wymienić na euro w Chorwacji czy w Polsce, czy powinniśmy zabrać jeszcze jakąś inną walutę np na winiety czy kupować je za euro?Która z tych opcji wyjdzie najkorzystniej?Aha i jeszcze jedno,czy winiety powinniśmy kupić w Polsce czy po drodze w krajach przejazdowych?
Z góry dziękuję za pomoc
ja w zeszlym roku wymienialem polowe euro zaraz na granicy a druga na miejscu na poczcie i zdecydowanie lepiej wyszlo na poczcie...
water_lover
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) water_lover » 24.07.2006 13:10

A winietki powinnam kupić w Polsce czy gdzieś po drodze, jakie jest Wasze zdanie?
Bietka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bietka » 24.07.2006 13:21

Mieszkaliśmy na Ciovo i euro wymienialiśmy w Trogirze na rynku - bez prowizji. 1 pln = 1,72 kuny 100 euro = 720 kun, tak mniej więcej, bo za każdym razem był inny kurs.
water_lover
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) water_lover » 24.07.2006 13:30

W takim razie pewnie na miejscu wymienie
Chorwacja już za 4 dni :lol:
dobis1964
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dobis1964 » 24.07.2006 13:30

water_lover napisał(a):A winietki powinnam kupić w Polsce czy gdzieś po drodze, jakie jest Wasze zdanie?

Winietki po drodze, bo taniej. I nie ma z tym żadnego kłopotu.
Miłego wypoczynku.
water_lover
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) water_lover » 24.07.2006 13:40

Dzięki wielkie za pomoc.Chociaż jedziemy już tam drugi raz to to po raz pierwszy sami i zawsze jest ten stres związany z planowaniem, adrenalina wzrasta :P
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 24.07.2006 13:41

water_lover napisał(a):A winietki powinnam kupić w Polsce czy gdzieś po drodze, jakie jest Wasze zdanie?

Kasa
Euro wymienisz bez problemów, złotówki w większych kantorach, oprócz tego "plastik".
Jadąc dzisiaj nie kupiowałbym euro na cały wyjazd, lepiej zabrać złotówki, troche euro dla bezpieczeństwa i karte.

Winietki na granicy lub na stacjach, np w Chyżnem winietki są w dawnej budce celnika.

Do płacenia w euro za autostardy w Cro na bramkach, trzeba mieć drobne euro bo wydają w kn, a wychodziło np 5.05E. Ja płaciłem w kn, a większe odcinki kartą.

Ja jechałem pierwszy raz i kupiłem troche waluty na droge w PL (korony na gaz i winietkę, oraz 100kn).
dobis1964
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dobis1964 » 24.07.2006 13:47

water_lover napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów :lol:
Z góry dziękuję za pomoc

Specjalnie sprawdziłam wyciąg z banku. Używałam karty do bankomatu.
Kurs mi wyszedł 1,66 (już po doliczeniu prowizji). Euro miałam trochę, tak na wszelki wypadek, gdyby się wszystkie bankomaty w Trogirze popsuły.
water_lover
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) water_lover » 24.07.2006 14:29

Dzięki za fatygę dobis
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 24.07.2006 16:09

W Słowacji kupowałam winietkę za złotówki, 17 zł lub 18 zł. W Austrii i w Słoweni płaciłam w euro. W Słoweni wydali resztę w euro. W Chorwacji płaciłam kartą. Wracając musiałam kupic drugą winietkę w Słowacji. Tankując w Bratysławie kupiłam winietkę i płaciłam kartą. Nie miałam żadnych koron - tylko złotówki, euro i kartę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2006 18:37

Bietka napisał(a):.....
Co do wymiany to właśnie wróciliśmy zabrakło nam euro i wymienialiśmy złotówki i o dziwo wyszło nam taniej w złotówkach, ale przyjmują tylko 100, 200 pln......

Słyszałem takie opinie, ale np. w Baska Voda bez problemu w Splitska Banka przyjęli ode mnie oprócz większych nominałów także 20 i 10 złotówki.
andrzej_bialy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej_bialy » 24.07.2006 19:23

koonrad napisał(a):

Kasa
Euro wymienisz bez problemów, złotówki w większych kantorach, oprócz tego "plastik".
Jadąc dzisiaj nie kupiowałbym euro na cały wyjazd, lepiej zabrać złotówki, troche euro dla bezpieczeństwa i karte.

Winietki na granicy lub na stacjach, np w Chyżnem winietki są w dawnej budce celnika.

Do płacenia w euro za autostardy w Cro na bramkach, trzeba mieć drobne euro bo wydają w kn, a wychodziło np 5.05E. Ja płaciłem w kn, a większe odcinki kartą.

Ja jechałem pierwszy raz i kupiłem troche waluty na droge w PL (korony na gaz i winietkę, oraz 100kn).
jezeli moglbys to napisz mi ile mam przygotowac kasy na same przejazdy autostradami no i na winiety..bede wdzieczny bo samochodem jade pierwszy raz..pozdro:)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone