Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaką trasę wybrać do Makarskiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
akselb3
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akselb3 » 31.08.2011 21:49

Witam, wybieramy się wraz ze znajomymi do Chorwacji we Wrześniu,
Nie byłem tam jeszcze nigdy, jest to pierwszy wyjazd.
Polegam jedynie na nawigacji oraz google maps.
Czy ktoś kto był już w Makarskiej lub przejeżdzał mógłby napisać coś więcej, jaką trasę wybrać oraz jakie odcinki i ile kosztują płatnych dróg w Chorwacji do Makarskiej.
Będe wdzięczny za każdą wskazówkę, wyjazd 10 Wrzesień
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 31.08.2011 22:09

akselb3 napisał(a):Będe wdzięczny za każdą wskazówkę, wyjazd 10 Wrzesień
Myślę że to forum jest jedną wielką wskazówką. Może warto je poczytać? Do 10 września pewnie zdążysz :)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 31.08.2011 22:18

Punkt B już znamy. A jaki jest punkt A. mam wrażenie , że do konfiguracji drogi i jakichś tam podpowiedzi, potrzebne są dwa punkty :wink:
................
A zresztą, nastaw navi na optymalną, problem rozwiązany :) pozdr.
Robak1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robak1984 » 31.08.2011 22:36

W 2009 roku jechałem do Makarskiej z Krakowa. Trasa przedstawiała się następująco:

Kraków -> Chyżne (przejście graniczne) -> Trstena -> Dolny Kubin -> Ruzomberok -> Banska Bystrica -> Zvolen -> Sahy (przejście graniczne z Węgrami) -> Budapeszt -> następnie autostradą M7 do granicy chorackiej -> autostrada A4 do Zagrzebia -> autostrada A1 do samej Makarskiej.

Winiety:
Słowacja - 14 euro - ok 60 zł
Węgry - 4500 HUF - ok 70 zł
Chorwacja - od granicy do Zagrzebia 2 x 36 kun, od Zagrzebia do Makarskiej 2 x 187 kun = ok 250 zł

W sumie - 380 zł
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 31.08.2011 23:24

- opłaty za przejazd autostradą w HR możesz znależć np. na www.hak.hr ,ponadto planer podróży i kamerki na przejściach granicznych i drogach

-tak jak kolega wyżej pisał w pozostałych państwach winietki, można kupić na tam i na powrót należy podac daty,tak aby sprzedający je odpowiednio przedziurkował, węgierską się tylko wykupuje,dane pojazdu wprowadza sie do systemu
do naklejenia nic nie ma , pozostałe zgodnie z instrukcją naklejamy na szybę.
Węgierską lepiej ją kupować na 4 dni ,jak tu się na forum nauczyłem ,chyba ,że znasz węgierski ,brrr....
pokazujesz 4 palce i mówisz "naposz" i wszystko jasne, w kasach IBUSZ tylko gotówka.
A co tam o tej porze to już idę spać , jak masz zdrowie to czytaj i szukaj np.
forum/viewtopic.php?p=760462
martabartek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martabartek » 01.09.2011 08:52

My z Opola jechaliśmy dwa lata temu tak: Opole- Głubczyce-Krnov-Opava-Ostrava-Olomuc-Brno-Mikulov albo Breclav( nie pamiętam juz)-Wiedeń-Graz-Maribor objazd wSłowenii - potem Zagrzeb i w dół autostradą :).

Swoją drogą ta cała oszczędność w Słowenii nam się czkawką odbiła, bo pod koniec objazdu 10 km do granicy i co jest ??? Zamknięta drooooga.... A jakże...

Musieliśmy jednak wjechać na autostradę, zapłacić 30 euro i jechaliśmy autostradą kilka km ....!!!

Ale nam dym z uszu szedł -nie mogliśmy po tej"traumie"dojść do siebie .... Tym bardziej że straciliśmy dużo czasu na ten objazd. Droga malownicza nie powiem, ale cały cza pod górkę i z górki jak na karuzeli ...

Wracaliśmy bez kombinowania...
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 01.09.2011 09:43

martabartek napisał(a):My z Opola jechaliśmy dwa lata temu tak: Opole- Głubczyce-Krnov-Opava-Ostrava-Olomuc-Brno-Mikulov albo Breclav( nie pamiętam juz)-Wiedeń-Graz-Maribor objazd wSłowenii - potem Zagrzeb i w dół autostradą :).

Swoją drogą ta cała oszczędność w Słowenii nam się czkawką odbiła, bo pod koniec objazdu 10 km do granicy i co jest ??? Zamknięta drooooga.... A jakże...

Musieliśmy jednak wjechać na autostradę, zapłacić 30 euro i jechaliśmy autostradą kilka km ....!!!

Ale nam dym z uszu szedł -nie mogliśmy po tej"traumie"dojść do siebie .... Tym bardziej że straciliśmy dużo czasu na ten objazd. Droga malownicza nie powiem, ale cały cza pod górkę i z górki jak na karuzeli ...

Wracaliśmy bez kombinowania...
Nie wiem dlaczego wybraliście taką trasę ale zrobiliście kółeczko można jechać Opole- Głubczyce-Krnov-Bruntal-Olomuc
martabartek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martabartek » 01.09.2011 12:13

Prawdopodobnie dlatego, że chcieliśmy jak najwięcej jechać autostradą, bo w Cz dużo wisek i wioseczek w których jest 40 km/h... A w obcym kraju wolimy jechac zgodnie z przepisami ;)

Ale dzięki za propozycje trasy dam kierowcy pod rozwagę:)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.09.2011 13:48

martabartek napisał(a):Prawdopodobnie dlatego, że chcieliśmy jak najwięcej jechać autostradą, bo w Cz dużo wisek i wioseczek w których jest 40 km/h... A w obcym kraju wolimy jechac zgodnie z przepisami ;)

Ale dzięki za propozycje trasy dam kierowcy pod rozwagę:)

To daj jeszcze pod rozwagę wariant Opole - Krapkowice - Racibórz - Chałupki - Ostrava ;)
Smelbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smelbo » 01.09.2011 16:12

Tutaj:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=34537

wrzuciłem mój opis trasy do Breli (jakieś 8-9km przed Makarską). Koszt przejazdu (opłaty) to 250zł.
Wróciłem w ten poniedziałek. Jak lecisz prosto to nie zjeżdżasz tam gdzie ja tylko dalej (tam gdzie wyjeżdżałem w kierunku Krakowa). O ile trasa Ci odpowiada.
akselb3
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akselb3 » 01.09.2011 20:44

Dzięki za pomoc! Będziemy jechać właśnie z okolic Opola więc fajnie że wywiązała się taka rozmowa, akurat mam trochę czasu to prześledzę tematy i mam nadzieję ustalę coś konkretnego, Pozdrawiam serdecznie!!
Długopis
Podróżnik
droga do Makarskiej

Nieprzeczytany postnapisał(a) Długopis » 02.09.2011 20:51

poniżej zamieściłem link do opisu trasy w okolice Makarskiej (byłem pierwszy raz w lipcu tego roku) z trasą do pobrania do Automapy. Trasa pozwala ominąć Słoweńską autostradę.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=337 ... sc&start=0
kotulus
Turysta
Idealna droga

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotulus » 04.09.2011 16:58

Robak1984 napisał(a):W 2009 roku jechałem do Makarskiej z Krakowa. Trasa przedstawiała się następująco:

Kraków -> Chyżne (przejście graniczne) -> Trstena -> Dolny Kubin -> Ruzomberok -> Banska Bystrica -> Zvolen -> Sahy (przejście graniczne z Węgrami) -> Budapeszt -> następnie autostradą M7 do granicy chorackiej -> autostrada A4 do Zagrzebia -> autostrada A1 do samej Makarskiej.

Winiety:
Słowacja - 14 euro - ok 60 zł
Węgry - 4500 HUF - ok 70 zł
Chorwacja - od granicy do Zagrzebia 2 x 36 kun, od Zagrzebia do Makarskiej 2 x 187 kun = ok 250 zł

W sumie - 380 zł

Opisana droga jest idealna. Cały czas należy się trzymać drogi 7 (E77) jednakże w Słowacja nie trzeba wykupywać winiety bo nie trzeba jechać autostradą- szczególnie że obok leci normalna droga. Uważam że za taki kawałek autostrady nie warto płacić winiety. Polecam trasę szczególnie podczas jazdy nocą- brak pojazdów na drodze. Niektórzy chcą oszczędzać na autostradach w Chorwacji według mnie nie warto. Co prawda drogi boczne są świetne ale strasznie kręte przez co cały czas się jedzie 80 km\h no chyba że ma to być wycieczka krajoznawcza to warto bo są ładniejsze krajobrazy niż przy autostradzie. Kiedyś jechałem od Karlovac drogą nr 1, pozostaje mnie jechać jeszcze wybrzeżem przez całą Chorwację- obserwacje opisze jak już będę po.

Pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone