Witam! mam nadzieję że w dobrym dziale,jeśli nie to przepraszam.Wiem że odpowiedzi na wszystkie moje pytania pewnie są na całym forum ale może jednak nie będę zlinczowany... jednak wszystkie informacje w jednym miejscu to łatwiej.
Podróż planuję(a raczej marzy mi się) w 2013 z żonka i dwoma synkami (3 i 5 lat).
Jesteśmy "crodziewicami",marzy mi się 2-tyg raczej czerwiec lub wrzesień objazdowo ile się da,duże auto (van)gaz.
Czy ma sens "gnać"?w 14 dni całe wybrzeże?tak żeby jednak wypocząć i co się da zobaczyć.Bez wysp,bo widzę że promy drogie chociaż wiem że na wyspach jest super ,ale to może innym razem.
Np.Trasa
-Polska(Wielkopolska)
-nocleg ok.Wiednia
-Pula
-Opatija
-Krk
-Krka(Szibenik)
-Split
-Orebić
-Krocula(ewentualnie)
-Dubrownik
-Plitwickie jeziora
-powrót 2 dni
czy jedna lepiej podzielić to na dwa wyjazdy np:
1.
-Polska(Wielkopolska)
-nocleg ok.Wiednia
-Pula
-Opatija
-Krk
-Plitwickie jeziora
-powrót 2 dni
2.
-Polska(Wielkopolska)
-nocleg ok.Wiednia lub dalej
-Krka(Szibenik)
-Split
-Orebić
-Krocula(ewentualnie)
-Dubrownik
-Plitwickie jeziora
-powrót 2 dni
(jednak w kilometrach na raz wychodzi dużo mniej niż na dwa wyjazdy,ale chodzi o czas)
czy ktoś doświadczony ma może przelicznik kosztów gł ,paliwo,winiety,opłaty ,promy,żywność,noclegi(raczej namiot ale nie koniecznie)
co poza wymienionymi atrakcjami najbardziej warto zobaczyć?
czy jest sens jechać w takiej sytuacji w ciemno ,bez rezerwacji?i "snuć się" po wybrzeżu...Jednak jest się wtedy niezależnym od nikogo i niczego ale jednak ryzyko chodzi ,wiadomo o dzieci.
jestem również nurkiem,jakieś bazy po drodze najlepiej polskie lub z polska obsługa.
czy w cro respektują europejska kartę parkingową dla niepełnosprawnych?
z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi,podpowiedzi,porady!!!