Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jaka trasa najlepsza...?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gino21
Autostopowicz
jaka trasa najlepsza...?

Nieprzeczytany postnapisał(a) gino21 » 01.08.2010 21:49

Witam, po raz pierwszy wybieram się do Chorwacji, długo zastanawiałem się nad dokładnym miejscem, wybrałem Crikvenice(jadę z małżonką i półtoraroczną córeczką, zależy mi na w miarę piaszczystej plaży i względnym spokoju, a także aby podróż była jak najkrótsza). Czytałem to forum 2 dni i wymyśliłem to własnie miejsce( jeśli to macie lepsze propozycje to proszę o oferty). Proszę Was o podanie najlepszej trasy( będe jechał z okolic Częstochowy) , byłbym również wdzięczny za informacje co do stacji LPG po oferowanej trasie. Z góry dziękuje.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 01.08.2010 22:02

gino21 napisał(a): Proszę Was o podanie najlepszej trasy( będe jechał z okolic Częstochowy)

Siewierz - Wschodnia obwodnica GOP - Bielsko - Zwardoń - Cadca - Zylina - Bratysława - Schwechat - Voesendorf - Graz - Mureck - Lenart - Ptuj - Zagreb - Karlovac - Ostrovica - Crikvenica.

Alternatywnie Bratysława - Zagreb przez Węgry drogą 86 (zaleta - łatwiej o gaz, wada - zwykła droga zamiast autostrady).
gino21
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gino21 » 01.08.2010 22:50

... czy ta trasa omija te słynne 30 Euro w Słoweni?

A co powiecie o tej trasie???

http://www.viamichelin.pl/web/Itinerair ... ndemnite=0
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 02.08.2010 08:58

gino21 napisał(a):... czy ta trasa omija te słynne 30 Euro w Słoweni

Trasa przez Mureck, lenart i Ptuj nie wymaga wieniety.

gino21 napisał(a):... czy ta trasa omija te słynne 30 Euro w Słoweni?

A co powiecie o tej trasie???
http://je.pl/b1ww

Waść linki skracaj, bo się forum rozjeżdża.

Co do trasy to największą jej wadą jest wymagana winieta słoweńska. Inna wada - przejazd przez Wiedeń. Zaleta - z Lublińca jadąc blizej będzie niż przez Słowację.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2010 09:08

Zacznijmy od nowa:
aby podróż była jak najkrótsza
czy jak najszybsza ?
Jaki dzień tygodnia wyjeżdżacie?
Jedziecie przez dzień czy noc?
Czy chcecie oszczędzać na winietach, czy nie?
gino21
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gino21 » 02.08.2010 13:58

... jak najszybsza, wyjeżdZamy w nocy z niedzieli na poniedziałek, jakoś przeżyje te winiety kosztem skrócenia czasu jazdy
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.08.2010 14:15

Trasa dobra, przez Wiedeń już się nie przejeżdża ( autostrada A5 i drogi S1 i S2). Co do Słowenii, to albo możesz ominąć autostrady i nie kupować winiety, albo jechać dalej autostradą w Słowenii i zjechać później w strone Rijeki
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 02.08.2010 19:40

Kolego gino21
Przykro mi ale posty tego typu powinny natychmiast lądować w koszu. Wszystkie te informacje znajdziesz na tym forum resztę drogi zaplanuj samodzielnie !
Jeśli będziesz miał po tym (układaniu trasy - jakieś niejasności) pytania pisz.
W jednym mogę Ci przyznać rację jeśli nadal bedzie tolerowało się rozmowy o niczym i powielało tematy, to wyszukiwanie będzie wieelką sztuką a forum zatraci swoją pozycję.
stafid
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stafid » 02.08.2010 20:25

trasa standard, lecz ja wybrałbym z Brna nie na Mikulov lecz autostradą E65 D2 na Breclav i w prawo na Reinhal - wygodniej. pozdro
robson277
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robson277 » 02.08.2010 20:52

Wczoraj jechałem Chałupki Brno MIkulow ,Wiedeń oczywiście obwodnica, miasta się wogóle nie widzi 4 pasy w jedną stronę ,potem Graz
Objazd autostrady słoweńskiej to w Austri na Mureck przejście graniczne , potem Lenart a następnie Ptuj dalej już granica Słoweńsko Chorwacka a od granicy autostrada do Zagrzebia potem A1 lecimy na dół i zjeżdzamy płacąc za przejechany odcinek.Droga super cały czas autostrada żadnych patroli policji ,oznakowanie takie że ślepy by zakumał o co chodzi.
robson277
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robson277 » 02.08.2010 21:11

Jezeli chodzi o stacje lpg to w polsce wiadomo są wszędzie staraj się opóścić polskę z pełnym bakiem gazu.
Potem w Czechach w mikulowie tankuj do pełna cena za litr lpg to ok 16 koron,następnie w austri w miejscowości Loipersdorf jest to dokładnie 105 km za wiedniem jest to chyba jedyna stacja lpg po drodze cena zabójcza 0,75 euro za litr.
Potem po wjechaniu do Chorwacji jedziesz na Zagrzeb z autostrady A2 przed ZAgrzebiem zjeżdzasz na A1 wjeżdżasz na bramki i po kilkunastu kilometrach po prawej stronie jest ogomna stacja PETROL taka czerwono granatowa i tam jest lpg po 4,45 kuny dalej są już stacje na których możesz kupić gaz.
SZerokiej drogi i długich tuneli
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 02.08.2010 21:49

napisałeś,że szukasz piaszczystej plaży .
Jeśli jedziesz z małym dzieckiem i szukasz pięknej piaszczystej plaży , to znajdziesz ją na Rab w miejscowości Lopar. Znajduje się tam bardzo duża zatoczka z piaszczystą plażą, którą można polecić .
Wraz z Rodzinką byliśmy tam w zeszłym roku i nasza Mała siedziała cały czas w piasku klepiąc baby i drepcząc po płytkiej wodzie.
Plaża jest stworzona dla dzieci, płycizna ciągnie się daleko a miejsca dla wszystkich :)
Co do samej miejscowości jest dość urokliwa. Sporo atrakcji dla dzieci i dla rodziców lubiących czynnie spędzić czas :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2010 07:33

gino21 napisał(a):... jak najszybsza, wyjeżdZamy w nocy z niedzieli na poniedziałek, jakoś przeżyje te winiety kosztem skrócenia czasu jazdy

Jak najszybsza to Czechy (przejście w Chałupkach bo od razu masz autostradę a z Cze-wy masz dobry dojazd)-Brno-Mikulov-Wiedeń-Maribor-Zagrzeb i dalej kierunek na Split.
Wyjazd macie na poniedziałek więc na granicach powinno być luźniej.
LPG- robson277 opisał szczegółowo miejsca gdzie zatankujesz i zgadzam się z nim.
sławeka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławeka » 03.08.2010 08:10

[quote="szaki17"]
Jak najszybsza to Czechy (przejście w Chałupkach bo od razu masz autostradę a z Cze-wy masz dobry dojazd)-Brno-Mikulov-Wiedeń-Maribor-Zagrzeb i dalej kierunek na Split.
quote]

Rozwiń proszę temat, nigdy nie jechałem przejściem w Chałupkach a brzmi zachęcająco. Mam rozumieć że jak wjadę za granicą na autostradę to jest już ciągłość do samego Brna ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.08.2010 08:24

sławeka napisał(a):
szaki17 napisał(a):Jak najszybsza to Czechy (przejście w Chałupkach bo od razu masz autostradę a z Cze-wy masz dobry dojazd)-Brno-Mikulov-Wiedeń-Maribor-Zagrzeb i dalej kierunek na Split.
quote]

Rozwiń proszę temat, nigdy nie jechałem przejściem w Chałupkach a brzmi zachęcająco. Mam rozumieć że jak wjadę za granicą na autostradę to jest już ciągłość do samego Brna ?

Odpowiem za kolegę :wink: :wink: . Tak, autostrada zaczyna się jakieś 2 km za przejściem i biegnie aż do Brna
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone