Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Jaka tam Chorwacja... nie ma to jak w „Gdyni”!... Hvar+

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.03.2022 22:27

p_majer napisał(a):
te kiero napisał(a): ...

W najbliższy weekend mam nadzieje dokończyć relację :papa:

Późno tą chorwacką Gdynię odkryłem, ale lepiej późno niż później.

Dokładnie tak, rzutem na taśmę

p_majer napisał(a):Pisz te kiero, będę zaglądać :)

Może jutro znajdę chwilę
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.03.2022 07:24

No dobra... Ljubljana...
która po naszej wizycie zmienia nazwę w mojej głowie na "Lubjana" i taką wersję polskiej nazwy mógłbym zaakceptować, ponieważ tym krótkim, blisko 2 godz spacerem Ljubljana, może nie skradła nasze serca, ale na pewno zwróciła nasze zainteresowanie.
A ponieważ nie udało się zaliczyć w niej "mojej" atrakcji jest spora szansa, że wrócimy do Ljubljany ponownie.

Spod wodospadu do stolicy jedzie się bardzo sprawnie i szybko, więc już wkrótce parkujemy na podziemnym parkingu Kongresni Trg. Wybrałem go z uwagi na bardzo bliską lokalizację do naszego miejsca spacerowego po Ljubljanie i to był strzał w 10tkę. Jedynym minusem tego parkingu, jest konieczność posiadania konkretnych 2 kart (Dinners lub MasterCard lub gotówki). A tak poza tym to w Ljubljanie zastaliśmy pustki na dojeździe do parkingu, parking jest również tani, jak na słoweńskie warunki.

W zakresie naszego zwiedzania, nie mamy konkretnie upatrzonych miejsc, po prostu spacer po bulwarach rzeki Lublanicy oraz przejście deptakiem Stari Trg z zaliczeniem kolejnych mostów kończąc pętlę na Zmajskim Moście.
W stolicy dzień jak co dzień, ludzie załatwiają normalne sprawunki, dzieci/młodzież gromadzą się przy szkołach.

No to idziemy... podczas spaceru cały czas towarzyszy nam nad głowami wyłaniający się Ljubljański Zamek.

Fotoram.io.jpg

Fotoram.io (1).jpg

Fotoram.io (2).jpg

Centrum i starówka są ładnie wyremontowane, choć gdzieniegdzie prace dalej trwają.

Fotoram.io (3).jpg

Fotoram.io (4).jpg

Fotoram.io (5).jpg

IMG_20210909_110609_Easy-Resize.com.jpg

Bulwary są oczywiście bardzo ładnie zagospodarowane, a wszędzie rzuca się w oczy czystość.

IMG_20210909_111214_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_111245_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_111456_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_111642_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_111705_Easy-Resize.com.jpg

W tym momencie przysiadamy, bo jest naprawdę błogo, jak na stolicę i oglądamy przepływające statki oraz krzątających się ludzi. Niebawem przecież również wrócimy z urlopowej bajki do rzeczywistości.

Fotoram.io (6).jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.03.2022 19:18

Przyjemnie tak sobie posiedzieć, ale my tutaj nie po to. Zatem w drogę i przy Śentjakobskim Moście zawijamy na deptak Stari Trg, który w pewnym momencie przypominam nam troszkę Vaci Ut w Budapeszcie. Jest równie gustownie i ładnie. Na początku robimy drobne zakupy w Mercatorze na rogu oraz coś na drogę powrotną.

Spacerujemy i podziwiamy...

IMG_20210909_112610_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_112618_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_113325_Easy-Resize.com.jpg

Oczywiście pogoda mega cały czas...

IMG_20210909_113330_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_113343_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_113425_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_113552_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_113604_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_113621_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_113715_Easy-Resize.com.jpg

W pewnym momencie następuje porównanie z Zagrzebiem... jednak Ljubljana zdecydowanie bardziej nam się podoba.

Zaglądamy też w boczne zaułki...

IMG_20210909_113457_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_113118_Easy-Resize.com.jpg

No i oczywiście były "kolesarji"...

Fotoram.io.jpg

Fotoram.io (1).jpg

I takie tam...

Fotoram.io (2).jpg

Fotoram.io (3).jpg

Fotoram.io (5).jpg

Fotoram.io (4).jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.03.2022 21:00

Bardzo przyjemny spacer :)

Pomnika "gołej baby" nad Lublanicą (powinno być Ljubljanicą? ;)) nie widziałam.

te kiero napisał(a):Zatem w drogę i przy Śentjakobskim Moście zawijamy na deptak Stari Trg, który w pewnym momencie przypominam nam troszkę Vaci Ut w Budapeszcie.

Ciekawe skojarzenie. Mnie przypomina starówki czeskich miast, chyba najbardziej Ołomuńca.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.03.2022 08:16

maslinka napisał(a):Bardzo przyjemny spacer :)

Nam również się bardzo podobało. Niebawem przemieścimy się dalej, ale dziś w pracy 9godz.
maslinka napisał(a):Pomnika "gołej baby" nad Lublanicą (powinno być Ljubljanicą? ;)) nie widziałam.

Chyba przypadkowo na niego natrafiłem, przyciągnęła mnie płynąca łódź i tak zauważyłem.
maslinka napisał(a):Ciekawe skojarzenie. Mnie przypomina starówki czeskich miast, chyba najbardziej Ołomuńca.

W niewielu czeskich miast byłem, więc nie mogło mi się skojarzyć, ale Ljubljana ma podobny klimat do wielu europejskich miast.
Starówki i rzeki robią dobrą robotę w każdym z miast.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po dr

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.03.2022 11:50

Tymczasem zauważyłem, że jestem jeszcze winny filmiku spod Slapu Peričnik...

na filmie widać tę moc i "mrówki", czyli ludziki pod skałą...

te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.03.2022 19:33

Kiedy dochodzimy do Zmajewskiego Mostu, przypominam sobie, że w wielu miejscach byłej Jugosławii Zmaj, Zmaje odcisnęły swoje piętno; sporo miejsc jest nazwanych od Zmaji, choć nie wiem dlaczego, jakie jest tego powód czy pochodzenie. Najbardziej nazwa ta kojarzy mi się z Sarajevska ulicą Zmaja od Bosne. Tutaj nazwa mostu pewnie wzięła się od posągów Smoków umieszczonych na cokołach.
Tutaj też zawracamy, bo dalej zaczyna się już "normalne" miasto. Tutaj również jest zdecydowanie więcej ludzi oraz turystów. W okolicy przechodząc natrafiliśmy na co najmniej kilka większych i mniejszych targowisk z kramami z handmade.
Przechodzimy na drugą stronę. Tutaj tez uzupełniamy pamiątki i dalsze zakupy.

IMG_20210909_113819_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_114151_Easy-Resize.com.jpg

Barwne budynki świetnie kontrastują z nieboskłonem

IMG_20210909_114207_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_114235_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_114242_Easy-Resize.com.jpg

Jest też coś a la Sukiennice

IMG_20210909_114318_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_114323_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_114439_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_114730_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_114841_Easy-Resize.com.jpg

Most jest odpowiednio dociążony, na pewno nie odleci, ale jak w takim tempie będą go dociążać, to wykąpie się w Ljubljanicy

IMG_20210909_114645_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_115507_Easy-Resize.com.jpg

Ljubljana ma też swoją knajpianą ulicę, nazywa się Cankarjevo Nareżje, mnóstwo klimatycznie urządzonych restauracji, kawiarni i pubów

IMG_20210909_115740_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_115653_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_115707_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_220644_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (2).jpg

Nawet trochę osób w tygodniu przysiadło do południa, ale my nie mamy na to czasu...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.03.2022 08:55

Nasz spacer po Ljubljanie powoli się kończy, przy Sustarskim Moście jeszcze rozglądamy się ostatni raz we wszystkie kierunki i zatrzymujemy się znów na chwilę, jakbyśmy chcieli zaczerpnąć tych widoków na zapas. Zahaczyć o Ljubljanę to był bardzo dobry pomysł i zwieńczenie naszego urlopu.
Po mieście zrobiliśmy jakieś 3,5km naprawdę przyjemnej pętli.

Ostatnie kadry

IMG_20210909_120015_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (3).jpg

Fotoram.io (1).jpg

IMG_20210909_120333_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_120337_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_120410_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_120500_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io.jpg

Fotoram.io (2).jpg

Fotoram.io (5).jpg

Fotoram.io (4).jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.03.2022 09:17

"To już jest koniec nie ma już nic, jesteśmy wolni, możemy iść..."

I to by było tyle z naszej urlopowej relacji. Muszę przyznać, że był to wyjątkowy mega urlop po wieloma względami, również wydatkowymi. I bardzo pasuje nam ta forma wypoczynku z przedłużaniem urlopu ile się da.

Hvar skradł nasze serca, jest dla nas kompletnym miejscem i ma wysokie miejsce na naszym Chorwackim pudle.
Miło było również odwiedzić stare kąty i miejsca do których wracamy z sentymentem jak Split.

Wydatki są podsumowane :arrow: TUTAJ

Nasza trasa przejechana ogółem tak mw. Nasza dzielna Oktavka, która 1 raz byliś,my nad Jadranem, dała pięknie radę i nadaje się również do bezdroży :boss:

Bez tytułu.jpg

Bardzo dziękuję wszystkim za udział, dopingowanie i obecność tą głośną i cichą :papa: . To było potrzebne w tym burzliwym okresie.
Za 32 dni ma być kolejny wyjazd, który ma już swój szczegółowy plan. Mam nadzieję, że uda się go zrealizować :hut:

Ps. Jeszcze prześledzę zdjęcia i zapewne coś wrzucę jako uzupełnienie, wspomnienie.

Mam również nadzieję, że spełni się ta oto fotka i w 2023 nasze drogi zawiodą nas na pełny Słoweński urlop...

IMG_20210909_213913_Easy-Resize.com.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.03.2022 10:22

No i namówiłeś :)
Slap Peričnik spróbuję ogarnąć krótką objazdówką w maju-kierunek Hvar :hut:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.03.2022 11:04

te kiero napisał(a):Najbardziej nazwa ta kojarzy mi się z Sarajevska ulicą Zmaja od Bosne.

Zmaj od Bosne to przydomek bośniackiego generała Huseina Gradaščevića, który walczył z Turkami. Rzeczywiście, to inna nazwa Alei Snajperów...

Dawid, dzięki za piękną relację :D Było bardzo ciekawie i różnorodnie.

Życzę Ci realizacji planów i słoweńskiego urlopu. Właśnie oglądam Planicę - uwielbiam relacje z zakończenia sezonu skoków. Na Letalnicy i wokół niej jest zawsze radosna atmosfera, która się udziela. W tym roku też miło się ogląda; potrzebujemy trochę uśmiechu...

Czekam jeszcze na jakiś suplemencik. :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.03.2022 15:14

Dzięki za relację.
Jak pewnie wiesz Hvar mnie nie powalił i raczej nic tego nie zmieni. Twoja powrotna droga bardzo, bardzo mi się podobała. Kiedyś pewnie odwiedzimy ponownie Chorwację i może właśnie z takim przedłużanym powrotem...
U Ciebie sentyment do Splitu, u mnie do Sibenika, który był pierwszym chorwackim miejscem, z którym miałam spotkanie i pewnie kolejny raz jak będzie okazja to znowu tam wpadniemy...

Życzę udanej majówki na Pagu i spełnienia jesiennych i przyszłorocznych planów.
:papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.03.2022 17:11

croktoś napisał(a):No i namówiłeś :)

Miło mi, że się przydało; Ktoś przekonał mnie, ja Ciebie :)
croktoś napisał(a):Slap Peričnik spróbuję ogarnąć krótką objazdówką w maju-kierunek Hvar :hut:

Mz warto jeśli lubicie takie miejsca, ja niepotrzebnie zwlekałem.

maslinka napisał(a):
te kiero napisał(a):Najbardziej nazwa ta kojarzy mi się z Sarajevska ulicą Zmaja od Bosne.

Zmaj od Bosne to przydomek bośniackiego generała Huseina Gradaščevića, który walczył z Turkami. Rzeczywiście, to inna nazwa Alei Snajperów...

I za to również cenię Cro.plę, że można dowiedzieć się o naszych Bałkanach czegoś nowego.
maslinka napisał(a):Dawid, dzięki za piękną relację :D Było bardzo ciekawie i różnorodnie.

Dziękuję, Agnieszko - "różnorodnie": dobre określenie urlopów, które sprawiają nam przyjemność, ale gdzie mi tam do Twoich różnorodności :)
maslinka napisał(a):Życzę Ci realizacji planów i słoweńskiego urlopu. Właśnie oglądam Planicę - uwielbiam relacje z zakończenia sezonu skoków. Na Letalnicy i wokół niej jest zawsze radosna atmosfera, która się udziela. W tym roku też miło się ogląda; potrzebujemy trochę uśmiechu...

Dzięki, Tobie również. Choć jak zaznaczyłem dziś u Marzeny, szkoda, że trzeba wybierać z różnych kierunków.
maslinka napisał(a):Czekam jeszcze na jakiś suplemencik. :papa:

Co najmniej kilka zdjęć pewnie uciekło, ale nic spektakularnego.
Jak znajdę więcej czasu.

piekara114 napisał(a):Dzięki za relację.
Jak pewnie wiesz Hvar mnie nie powalił i raczej nic tego nie zmieni. Twoja powrotna droga bardzo, bardzo mi się podobała. Kiedyś pewnie odwiedzimy ponownie Chorwację i może właśnie z takim przedłużanym powrotem...
U Ciebie sentyment do Splitu, u mnie do Sibenika, który był pierwszym chorwackim miejscem, z którym miałam spotkanie i pewnie kolejny raz jak będzie okazja to znowu tam wpadniemy...

I taka różnorodność jest dobra, bo byśmy wszyscy w jednym miejscu się nie pomieścili :)
piekara114 napisał(a):Życzę udanej majówki na Pagu i spełnienia jesiennych i przyszłorocznych planów.

Miło, że pamiętasz, zobaczymy jak rozwinie się sytuacja: geopolityczna, zdrowotna i finansowa...
Również Tobie realizacji planów na ten rok i kolejne :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 28.03.2022 07:18

Najpierw co do ostatniego odwiedzanego miasta, napisałeś:

W pewnym momencie następuje porównanie z Zagrzebiem... jednak Ljubljana zdecydowanie bardziej nam się podoba.

Zgadzam się. Z Twoich zdjęć wygląda Ljubljana na bardzo ładnie utrzymane miasto. Te kadry znad rzeczki są bardzo urokliwe. Zagrzeb dla mnie nawet nie startuje tutaj.

No i co do relacji ;)

SUPER :D 8) Hvar - nie trzeba mnie przekonywać. I piękna wyspa i masa wspaniałych miejsc. Do tego długa droga powrotna i kolejna masa atrakcji. Czyli najpierw lenistwo i niespieszne zwiedzanie, potem rytm szybszy i co dzień to kolejne lokacje pełne cudownych atrakcji.

Dziękuję serdecznie za relacje, dużo fajnych zdjęć i Twoje opisy. No i patrząc na koszty, widać, że całkiem do zaakceptowania za taki czas i tyle rzeczy.

Dzięki :papa:

pozdrawiam, Michał
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 28.03.2022 08:15

Szkoda, że skończyła się podróż! Bardzo mi się z Wami zwiedzało :D
To tak jak z kończącym się urlopem :) Człowiek zaczyna już żyć myślami za następnym :D
Wodospad ze ścieżką na zapleczu super! W drodze powrotnej na trasie Ljubljana - Norymberga kusi, żeby przed Karawankentunel odbić na szybki spacer :D Ale zastanawiam się też czy w drodze do Norymbergi możliwe byłoby przejechanie przez Großglockner Hochalpenstraße
:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone