Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Jaka tam Chorwacja... nie ma to jak w „Gdyni”!... Hvar+

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.03.2022 08:53

Kolejnego dnia wstajemy wcześniej, bo przed nami długi dzień, również pełny wrażeń i atrakcji; okazuje się, że stołówka jest już pełna; po pysznym i różnorodnym śniadaniu w Hotelu, najpierw udajemy się do ulubionej okolicznej wioski Gozd Martuljek skąd można podziwiać szczególnie piękne widoki z drogi.
Zresztą sami zobaczcie.

IMG_20210909_082828_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_082830_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_082835_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_090343_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_215504_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_215418_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_215529_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_215549_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_090418_Easy-Resize.com.jpg

Przystanęliśmy obok jednej z posesji i po chwili wychodzi właściciel, który wygląda na zdziwionego co tak wypatrujemy, jednak pozwala nam się napawać widokiem, który on ma na co dzień i jemu już spowszedniał.
Cuda Panie, cuda...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.03.2022 14:59

Jest jeszcze chwila czasu, więc zmierzamy parę kilometrów dalej w kierunku Planicy i granicy włoskiej. Tutaj tuż przy drodze znajduje się mały Rezerwat Zelenci. Mały, ale zdecydowanie warty odwiedzenia, przejeżdżaliśmy koło niego parę razy we wcześniejszych latach. Dopiero niedawno ktoś swą relacją na forum zachęcił nas do odwiedzenia. Podjeżdżamy na pusty z rana parking. Restoran jeszcze zamknięta, ale my w las; po kilkuset metrach ścieżki lasem dochodzimy do drewnianych kładek, podestów z mega pogledem. Kolor w tym miejscu rzeki Sava jest obłędny i może spokojnie rywalizować z Jadranem. Woda jest krystalicznie czysta, a z dna biją liczne źródełka...

IMG_20210909_084158_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_214722_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_214825_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_214758_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_214854_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_214908_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_214939_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_215007_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_084650_Easy-Resize.com.jpg
Ostatnio edytowano 19.03.2022 15:08 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.03.2022 15:08

Nie wiem jak tutaj jest o innej porze, ale fakt że byliśmy tam sami robił niezwykłą robotę; droga za lasem nie jest zbytnio uciążliwa, ale była to też wczesna pora dnia. Cisza, plumkanie strumienia i śpiew ptaków. Rewelacja.
Niepozorne miejsce, które warto odwiedzić i z którego trudno szybko odejść.

Fotoram.io (4).jpg

Fotoram.io (3).jpg

Fotoram.io (2).jpg

Fotoram.io (1).jpg

Fotoram.io.jpg

Krótki filmik...

Ale trzeba spadać na wymeldowanie...
Ostatnio edytowano 19.03.2022 15:10 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.03.2022 15:09

te kiero napisał(a): po kilkuset metrach ścieżki lasem dochodzimy do drewnianych kładek, podestów z mega pogledem

Pięknie :hearts: . Morze może i fajne, ale to góry zawsze powodują u mnie szybsze bicie serca :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.03.2022 17:02

marze_na napisał(a):
te kiero napisał(a): po kilkuset metrach ścieżki lasem dochodzimy do drewnianych kładek, podestów z mega pogledem

Pięknie :hearts: . Morze może i fajne, ale to góry zawsze powodują u mnie szybsze bicie serca :D

Oj przekonujemy się o tym teraz naocznie. Trafiliśmy w Tatrach na wyjątkowo ładne okno pogodowe, a śniegu jeszcze sporo.

Jednak mz trudno porównywać morze z górami.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.03.2022 17:32

te kiero napisał(a):Jednak mz trudno porównywać morze z górami.

W żadnym wypadku nie zamierzam tego porównywać :D.
Chodzi wyłącznie o to co mi osobiście sprawia większą przyjemność i daje więcej radości.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.03.2022 20:33

Po powrocie do Alpiny, szybkie wymeldowanie. Tak nam się tutaj podobało, że znów przyszła chęć na poświęcenie całego urlopu dla Słowenii. Szybkie spojrzenie na noclegi przy dłuższym pobycie, które są cenowo jednak typowo alpejskie. Zobaczymy kiedyś. Tymczasem tak jak przez całe 2 tygodnie tak i dzisiaj pełnia słońca. Nie przemieszczamy się daleko, bo nasz pierwszy przystanek to Wodospad Peričnik. Chwila jazdy i jesteśmy na parkingu pod szlakiem do wodospadu. Kilka dosłownie samochodów stoi i żywego ducha z "obsługi", więc po sezonie płatność za parking free.

Najpierw wodospad od strony drogi. Wygląda delikatnie mówiąc słabo.

Fotoram.io (4)_Easy-Resize.com.jpg

Dobra wspinamy się pod wodospad, ścieżka nie jest płaska, raczej ostro w górę, może z 200m i znaczne przewyższenie, Pani J mocno dycha, więc tak jest jak piszę.

No i jest wyłania się krawatka julijska - bo tak sobie określiliśmy ten wodospad z uwagi na kształt jaki tworzy spadająca woda.

IMG_20210909_092852_Easy-Resize.com.jpg

Można w tym miejscu zakończyć wędrówkę, jest kładka z pogledem, ale my tu przyjechaliśmy, by podejść jak najbliżej się da, więc idziemy jeszcze wyżej, gdzie ścieżka oznaczona jest tabliczką "Wejście na własne ryzyko". Ścieżka jest tutaj jeszcze bardziej dzika i wąska, ale dajemy radę, odgłos wodospadu jest coraz głośniejszy, to znak, że jesteśmy tuż obok.

IMG_20210909_093311_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io.jpg

Efekt będąc pod samym 16 metrowym Slapep jest mega i wart tego wysiłku wdrapania się tutaj. Wodospad obchodzimy z każdej strony, aczkolwiek na wejście nad wodospad jednak się nie decydujemy. Mimo wszystko efekt jaki zastajemy przerasta nasze oczekiwania. Warto tam być.

Fotoram.io (2).jpg

Fotoram.io (1).jpg

Fotoram.io (3).jpg

Wodospad jest imponujący, a nawis skalny z którego spływa ogromny, ludzie przechodzący za wodospadem wyglądają jak mrówki.

IMG_20210909_093311_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_093455_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_093506_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_093632_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_093732_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_093737_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_093740_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_215809_Easy-Resize.com.jpg

1636186352373_Easy-Resize.com.jpg

Obchodząc wodospad za opadającą wodą, mamy delikatny prysznic, ale idą pod tym nawisem mamy okazję obejść wodospad dookoła i wrócić inną ścieżką, bardziej cywilizowaną, ale dalej dość stromą. To była mega atrakcja i niejako wisienka na torcie całego urlopu, ale jeszcze mając trochę czasu wpadamy na kolejny pomysł. Ale o tym może jutro.

Tymczasem na dole zaglądamy jeszcze nad pobliską rzekę, która ma typowo "słoweński" kolor.

IMG_20210909_220409_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_220341_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210909_220309_Easy-Resize.com.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.03.2022 21:53

Bardzo fajne miejsce.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.03.2022 04:42

piekara114 napisał(a):Bardzo fajne miejsce.

Trochę żałujemy, że Koča pri Peričniku była zamknięta, bo miała być tu druga kawa i jakieś ciacho (choć do śniadania były jakieś croissanty). Odkładałem ten slap kilka razy, z uwagi na inne plany. Warto było, a przy rzece można sobie zrobić fajny piknik.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.03.2022 11:39

Piękne miejsce i bez "okupacji" turystycznej , w ścisłym sezonie o tym raczej można zapomnieć . . . zbyt blisko parkingu :wink:

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.03.2022 16:57

piotrf napisał(a):Piękne miejsce i bez "okupacji" turystycznej ,

Wcale sobie nie krzywdowaliśmy z tego powodu :D
piotrf napisał(a):w ścisłym sezonie o tym raczej można zapomnieć . . . zbyt blisko parkingu :wink:

Nawet nie chcę sobie tego wyobrażać. Tam po slapem nie ma za bardzo, gdzie stanać w kilka osób, a co dopiero tłumy.

Dlatego Pericnik ląduje na pudle tego urlopu.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.03.2022 07:32

Ljubljana, słowem wstępu...

Nie wiem kto wpadł na pomysł, by Ljubljanę, nazywać w PL Lublaną :x Niby banał, ale mi bardzo przeszkadza spolszczanie niektórych nazw geograficznych.
Dlaczego mamy mówić i pisać Portoryko mimo że jest Puerto Rico. A dlaczego piszemy Chicago, a nie Szikago.

Jeszcze jestem w stanie zrozumieć Polskie nazwy Florencja-Firenze czy Moguncja-Mainz, ale takich udziwnień jak Lublana nie znoszę. Dla mnie zatem była to Ljubljana i na koniec postanowiliśmy odwiedziliśmy Ljubljanę.

Nie ukrywam, że do odwiedzenia tego miasta skłoniła mnie jedna z relacji na Cropli (nie wiem czy nie czasem Maslinki) oraz chęć zdobycia "korony Jugosławii", w sensie wszystkich stolic tego byłego kraju.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.03.2022 14:36

Sawa ma niesamowity kolor :hearts: Wodospad przepiękny!
A Ty pędzisz z relacją 8O :D I to mimo tego, że jesteś w Bukowinie :D

te kiero napisał(a):Nie ukrywam, że do odwiedzenia tego miasta skłoniła mnie jedna z relacji na Cropli (nie wiem czy nie czasem Maslinki) oraz chęć zdobycia "korony Jugosławii", w sensie wszystkich stolic tego byłego kraju.

Miło mi :)
I też mi się nie podoba nazwa Lublana :roll:

Ale jeszcze bardziej denerwują mnie takie "twory" jak Solnogród (tak ktoś nazwał Salzburg, naprawdę 8O) czy Gródek (Graz) :roll: Google Maps już się z tych spolszczonych austriackich nazw wycofało, ale kiedyś spojrzałam na mapę i nie mogłam uwierzyć w ten Solnogród :lol:

Cieszę się na wizytę W Ljubljanie, bo bardzo mi się to miasto podoba 8)
Do "korony Jugosławii" został mi jeszcze Belgrad, Skopje, Podgorica i Prisztina, czyli całkiem sporo... Do Podgorice zupełnie mnie nie ciągnie. Co do pozostałych, mam nadzieję, że w tym roku uda się zobaczyć przynajmniej jedną ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.03.2022 15:11

Nawet nie pomyślałam o koronie Jugosławii - fajna sprawa, zmusza/zachęca do odwiedzenia pewnych kierunków...
I tak policzyłam sobie, że mam odwiedzony Zagrzeb, Belgrad i Skopje, czyli 3/6, bo Prisztiny nie liczę, bo nie wiadomo do końca, co to za twór...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.03.2022 18:22

maslinka napisał(a):Sawa ma niesamowity kolor :hearts: Wodospad przepiękny!

Pełna zgoda
maslinka napisał(a):A Ty pędzisz z relacją 8O :D I to mimo tego, że jesteś w Bukowinie :D

Zauważyłem od pewnego czasu, że relacją nie ma zainteresowania szerszej publiki + jeszcze wydarzenia bieżące, dlatego tak podganiam. Poza tym, w teorii za 5,5 tygodnia może być kolejny wyjazd :wink:
A w Bukowinie było mega, bo już w domu - 4dni zleciały. Trafiliśmy na wyśmienite okno pogodowe, plus wszystko co lubię w ośrodku: basen, billard, dart, pingpong, drinkbar i przepyszne jedzenie.
maslinka napisał(a):Ale jeszcze bardziej denerwują mnie takie "twory" jak Solnogród (tak ktoś nazwał Salzburg, naprawdę 8O) czy Gródek (Graz) :roll: Google Maps już się z tych spolszczonych austriackich nazw wycofało, ale kiedyś spojrzałam na mapę i nie mogłam uwierzyć w ten Solnogród :lol:

:x
maslinka napisał(a):Do "korony Jugosławii" został mi jeszcze Belgrad, Skopje, Podgorica i Prisztina, czyli całkiem sporo... Do Podgorice zupełnie mnie nie ciągnie. Co do pozostałych, mam nadzieję, że w tym roku uda się zobaczyć przynajmniej jedną ;)

Z Podgoricą to mz masz rację, byłem na chwilę...
U mnie jeszcze Belgrad, Skopje... Prisztina jak się unormuje sytuacja, co raczej nie nastąpi szybko.

piekara114 napisał(a):Nawet nie pomyślałam o koronie Jugosławii - fajna sprawa, zmusza/zachęca do odwiedzenia pewnych kierunków...

Tak sobie wymyśliłem czytając w nocy o różnych Koronach np ziemi, Polskich Gór, Śnieżnej Pantery itp.
piekara114 napisał(a):I tak policzyłam sobie, że mam odwiedzony Zagrzeb, Belgrad i Skopje, czyli 3/6, bo Prisztiny nie liczę, bo nie wiadomo do końca, co to za twór...

Twór stolicopodobny... z jednej strony mnie tam ciągnie (ogólnie do Kosova; m.in kanion Rugova), z drugiej strony spotkane parę razy towarzystwo ze skrótem RKS na rejestracjach, niezbyt dobrze mi się kojarzy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone