Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Jaka tam Chorwacja... nie ma to jak w „Gdyni”!... Hvar+

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.03.2022 13:18

mchrob napisał(a):Ja też lubię wtopić się w lokalne życie. Jak kiedyś stacjonowaliśmy w Splicie to kwaterę mieliśmy w ichniejszym bloku no i trochę chodziliśmy po nieturystycznych rejonach. Nawet udało nam się zaliczyć masz Hajduka na Poljudzie. ;)

Hajduk przegrał z Primośtenem :wink: ale o tym później w relacji.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.03.2022 14:41

wiolek_lp napisał(a):Z ciekawości sprawdziłam ile kosztowało by nas za nockę w sierpniu, i cena 970zł za noc miażdży :twisted: za to w marcu nocka kosztuje 155 zł, co jest aż śmieszne... Szkoda, że nie mam urlopu :hut:

Ano właśnie, cena robi różnicę...
ale przez to 4 piętro bez windy, chyba bym odrzucił ten app

piekara114 napisał(a):
te kiero napisał(a):Ja z moich poprzednich wizyt też nie pamiętam tych mozaik.... Chyba w ogóle wcześniej nigdzie o nich nie czytałam, a jak są to zawsze wpisuje je w swój plam, bo uwielbiam oglądać te piękne puzzle..... Może teraz niedawno zostały udostępnione
:papa:

Być może tak było, nie wiem.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 04.03.2022 19:03

te kiero napisał(a):
marze_na napisał(a):Na te mozaiki się nie natknęłam, a spacerowaliśmy po pałacu tam i z powrotem :D .

M.in. w ciągu ul. Frane Bulica w tą stronę.

te kiero napisał(a):
piekara114 napisał(a):
te kiero napisał(a):Ja z moich poprzednich wizyt też nie pamiętam tych mozaik.... Chyba w ogóle wcześniej nigdzie o nich nie czytałam, a jak są to zawsze wpisuje je w swój plam, bo uwielbiam oglądać te piękne puzzle..... Może teraz niedawno zostały udostępnione
:papa:

Być może tak było, nie wiem.

Podczas wizyty w Splicie w 2013 i 2014 roku widziałam mozaiki. Kojarzę, że widzieliśmy tam piłkę, która utknęła pomiędzy kamieniami i dlatego zapadło mi to w pamięć. Ale nie mam pewności, czy to są te same, które pokazał "te kiero".
Może wcześniej nie były wyeksponowane i dopiero od 2020 roku można je swobodnie oglądać.
W lutym 2020 rozpoczęły się prace nad ratowaniem tych mozaik.
https://www.radiodalmacija.hr/pocinju-radovi-za-spas-kasnoantickog-mozaika-u-dioklecijanovoj-palaci/
Dzięki tym pracom uratowana została późnoantyczna mozaika.
https://morski.hr/2020/08/15/split-rekonstrukcijom-odvodnje-spasili-kasnoanticki-mozaik-jedan-od-najznacajnijih-u-dioklecijanovoj-palaci/

A w 2019 roku odkryto mozaikę z VI wieku.
https://slobodnadalmacija.hr/kultura/u-temeljima-splita-prije-splita-pronaden-mozaik-iz-6-stoljeca-tu-je-vrlo-vjerojatno-pogubljen-mucenik-iz-kruga-sv-dujma-ime-sukoisan-navodi-na-kasijana-591903
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.03.2022 19:25

No dobra, siadamy chwilę na dziedzińcu Vestybułu, obserwujemy co się wokół nas dzieje, jak przemieszczają się ludzie, co ich interesuje. Te miejsca z poduchami to chyba należą do najbliższych restauracji, ale kto by tam sprawdzał. Zauważam miejsce, gdzie można kupić bilety na poszczególne budowle. Szczerze mówiąc to nie zagłębiałem się w to, że są 4 wersje biletów; wiem że sam spacer po Splicie zajmie nam sporo, więc decyduję się na najtańszą wersję z obowiązkowa dzwonnicą Sv.Duje.

No to sprawdzamy czy na górze Sv.Duje wicher sobie duje, trzeba pokonać sporo schodów, ale naprawdę warto i pieniędzy i zmęczenia, jest pięknie, ale vjetar od mora rzeczywiście dość mocno tutaj duje.

IMG_20210906_103040_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (6).jpg

Fotoram.io (7).jpg

Fotoram.io (5).jpg

Fotoram.io (4).jpg

Fotoram.io (3).jpg

Fotoram.io (2).jpg

Fotoram.io (1).jpg

Fotoram.io.jpg

Pogled z dzwonnicy jest niezwykły, ale trzeba odczekać na swoją kolej przy zdjęciach, tym bardziej że trafiła mi się wycieczka hiszpańska i rosyjska. Pani J wchodzi tylko do pewnego miejsca, bo za bardzo jej wieje, ja idę najwyżej jak się da :D

IMG_20210906_102308_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_102311_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_102315_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_102326_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_102454_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_102507_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_102516_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_102536_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_102526_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_102603_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_102728_Easy-Resize.com.jpg

Widoki są na wszystkie cztery strony świata, ale widok ku południu i zachodowi jest najlepszy.

Tak w sumie to zastanawiam się co bym zrobił jakby uruchomili dzwony, chyba byłoby po moich bębenkach, w sumie nie wiem czy w czasie zwiedzania je uruchamiają.

IMG_20210906_102824_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_102859_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_102807_Easy-Resize.com.jpg

Dzwonnica Sv. Duje była moim clue programu Split, bo jeszcze tam nie byłem i się nie zawiodłem, było wspaniale, tylko na koniec przy schodzeniu trzeba było sporo poczekać, bo ludziom sprawiały trudność wysokie kamienne schody w wąskich przejściach. Pani J siedząca z kawą na wynos na dziedzińcu Vestybułu już się trochę niecierpliwiła, jednak mnie nie było dużej niż planowałem.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.03.2022 20:38

te kiero napisał(a):Pogled z dzwonnicy jest niezwykły,

Pełna zgoda :).

te kiero napisał(a):Widoki są na wszystkie cztery strony świata, ale widok ku południu i zachodowi jest najlepszy

Najlepszy w stronę Marjana (czyli na zachód). Niestety późnym popołudniem mieliśmy pod słońce. Ale u Ciebie super :!:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.03.2022 03:59

marze_na napisał(a):
te kiero napisał(a):Widoki są na wszystkie cztery strony świata, ale widok ku południu i zachodowi jest najlepszy

Najlepszy w stronę Marjana (czyli na zachód). Niestety późnym popołudniem mieliśmy pod słońce. Ale u Ciebie super :!:

Tak naświetlenie czasem potrafi spłatać figla. Nieraz miałem okazję powiedzieć w swoim życiu, że w wielu miejscach trzeba by być po co najmniej 2x przy nasłonecznieniu z różnej strony, żeby dostrzec czy fotografować piękno danego miejsca.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.03.2022 08:52

Dioklecjanova Palaca jest na tyle rozległy, że trudno wybrać kierunek spceru, żeby ogarnąć wszystkie zakamarki, uliczki, zabytki i szczegóły; w sumie to nawet nam się nie chce, jesteśmy na urlopie, więc po prostu po kawie wypitej na Peristilu oraz wczuciu się w starożytny klimat ruszamy dalej, a naturalnym celem jest dla nas tyły katedry Sv.Duje. Chociaż trudno nam wybrać najlepsze miejsce w Splicie, to tutaj szczególnie nam się podoba. Są zabytki i jest dużo bujnej roślinności, również lokalsi przy swoich kamienicach dbają o ten klimat. W tej części widać również, że sporo budowli nie zostało odbudowanych i ponad posadzkę wystają jedynie mury. Mały placyk za katedrą to również miła odskocznia od zgiełku turystów, bo jak zauważamy mało grup zorganizowanych się tutaj zapuszcza.

IMG_20210906_103329_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_103841_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_103853_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io.jpg

Fotoram.io (1).jpg

W poszczególnych ujęciach ładnie wyłania się dzwonnica Duje i super konrtastuje z nieboskłonem.

Fotoram.io (2).jpg

Fotoram.io (3).jpg

No i znów te mozaiki...

Fotoram.io (4)_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_104023_Easy-Resize.com.jpg

Dlaczego tak zwracam uwagę na te posadzki... bo w pracy mam płytki, kiedy które widzę przenoszą mnie myślami do Splitu i innych antycznych odwiedzonych miejsc; wzór płytki nawiązuje do starych odkrytych przetartych posadzek :D

91EcePnH+IL._AC_SL1500_.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.03.2022 11:50

megidh napisał(a):Podczas wizyty w Splicie w 2013 i 2014 roku widziałam mozaiki. Kojarzę, że widzieliśmy tam piłkę, która utknęła pomiędzy kamieniami i dlatego zapadło mi to w pamięć. Ale nie mam pewności, czy to są te same, które pokazał "te kiero".
Może wcześniej nie były wyeksponowane i dopiero od 2020 roku można je swobodnie oglądać.
W lutym 2020 rozpoczęły się prace nad ratowaniem tych mozaik.
https://www.radiodalmacija.hr/pocinju-radovi-za-spas-kasnoantickog-mozaika-u-dioklecijanovoj-palaci/
Dzięki tym pracom uratowana została późnoantyczna mozaika.
https://morski.hr/2020/08/15/split-rekonstrukcijom-odvodnje-spasili-kasnoanticki-mozaik-jedan-od-najznacajnijih-u-dioklecijanovoj-palaci/

A w 2019 roku odkryto mozaikę z VI wieku.
https://slobodnadalmacija.hr/kultura/u-temeljima-splita-prije-splita-pronaden-mozaik-iz-6-stoljeca-tu-je-vrlo-vjerojatno-pogubljen-mucenik-iz-kruga-sv-dujma-ime-sukoisan-navodi-na-kasijana-591903

Wow, dzięki wielkie za uzupełnienie i linki, te mozaiki pokrywają się z tymi z moich zdjęć.
slawek&gosia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek&gosia » 05.03.2022 13:07

Split w taki paskudny poranek jak dziś, jest jak balsam. Uwielbiam to miasto i ładnie je pokazałeś :)
ps. fajnie mieć w pracy cząstkę wspomnień ❤
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.03.2022 14:41

Nasze przejście przez starówkę Splitu, bardzo przypominam nam spacer po Wenecji, totalny bezład, zaglądanie w nieoczywiste zakamarki, by za chwilę wyjść w bardziej turystyczne rejony; często odkrywamy zaciszne zakątki lokalsów; nawet w okolicy Vestybułu i Peristilu można je spotkać. Zastanawiam się czy ktoś kiedyś pokusił się o jakąś sensowną trasę pozwalającą odwiedzić wszystko co się da. Wydaje mi się, że nie, po turystach widać że większość idzie na czuja, a niejeden się już zakręcił i zgubił. Zresztą nam też zdarzyła się przejść niektóre miejsca ze 2x.
Operujemy teraz w terenie pomiędzy Vestybułem, a Vocnim Trgiem braće Radić z wieżą Venecką i w okolicznych uliczkach.

Szczerze spodziewałem się większej ilości ludzi, ale gdzieś ta masa krytyczna rozproszyła się po Pałacu.

IMG_20210906_105754_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (12).jpg

Fotoram.io (10).jpg

Fotoram.io (8).jpg

Fotoram.io (9).jpg

Fotoram.io (7).jpg

Fotoram.io (6).jpg

Fotoram.io (5).jpg

Zwykle to Pani J opóźnia "przemarsz", ale tym razem wyjątkowo ja robię wiele przystanków, jakbym chciał złapać jak najwięcej tych ochów i achów.

Fotoram.io (4).jpg

Fotoram.io (3).jpg

Odwiedzamy również podziemia, nadziemia, przyziemia i ground zero :wink: , ale na górę Vestybułu nie weszliśmy :?
Jakoś tak zapomnam o wykupionym bilecie i dwóch pozostałych miejscówkach, ale i tak wrażeń jest mega dużo.

Fotoram.io.jpg

Fotoram.io (1).jpg

No i niebieskie oczko...

Fotoram.io (11).jpg

IMG_20210906_105541_Easy-Resize.com.jpg
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.03.2022 14:54

Bardzo lubię mozaiki i cieszą mnie odkrycia nowych w różnych krajach 8) Szkoda że większość z nich znajduje się w opłakanym stanie . . . tych przedstawionych przez Was nie pamiętam :oops:

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.03.2022 16:01

slawek&gosia napisał(a):Split w taki paskudny poranek jak dziś, jest jak balsam. Uwielbiam to miasto i ładnie je pokazałeś :)
ps. fajnie mieć w pracy cząstkę wspomnień ❤

U nas na południu dziś całkiem przyjemnie, słońce i lekko rześko, w sam raz na spacer, ale wiele bym dał by spacerować dziś po Splicie :wink:

piotrf napisał(a):Bardzo lubię mozaiki i cieszą mnie odkrycia nowych w różnych krajach 8) Szkoda że większość z nich znajduje się w opłakanym stanie . . . tych przedstawionych przez Was nie pamiętam :oops:

Pozdrawiam
Piotr

Wszystko do nadrobienia, ale ogólnie to za dużo ich tam nie ma, jak na taki pałac; większość pewnie została zniszczona.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.03.2022 19:10

Kolejne nasze kroki stawiamy, gdzieś pomiędzy świątynią Jowisza, Żelazna Bramą, Pałacami Cypriana i Cindro, a Placem Narodowym. I ten bezwiednie obrany kierunek sprawia, że mijamy uliczkę kierującą nas do Złotej Bramy i dalej parku za Djoklecjanem, które chciałem "zaliczyć". Trochę szkoda, choć zdaję sobie sprawę, że byłoby to dodatkowe minimum 45-60min.
Będzie gdzie wrócić, jak może kiedyś znów tutaj zawitamy.

I tak tutaj, gdzie jesteśmy jest na co patrzeć, podziwiać, focić. Co chwilę ślinka leci, bo bary, konoby i restauracje otwierają coraz szerzej swoje podwoje.

Tak to mw. wyglądało...

Fotoram.io.jpg

Fotoram.io (1).jpg

Flaga włoska prawie idealnie powiewa jak ta spotkana w Wenecji...

Fotoram.io (2).jpg

Fotoram.io (3).jpg

Fotoram.io (4).jpg

Fotoram.io (5).jpg

Bardzo lubię jak sklepikarze dbają o nie banalny wygląd swoich lokali, jest takich tutaj sporo, jednak niezbyt lubię tak centralnie fotografować.

Fotoram.io (6).jpg

Im dalej "w las" tym również obejścia coraz ładniej ogarnięte.

Fotoram.io (7).jpg

Fotoram.io (8).jpg

Narodni Trg w całej swojej okazałości, jest tak wspaniały, że przyciąga wyraźnie najwięcej ludzi z miejsc, które odwiedziliśmy wtedy ze Splitu, nie dziwota, my też spędzamy tutaj trochę czasu.

IMG_20210906_110847_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_110857_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_110902_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_110927_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_110953_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_111052_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_111235_Easy-Resize.com.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.03.2022 08:47

Swoje dalsze kroki kierujemy teraz na Plac Republiki; wychodząc z Placu Narodowego łapiemy w rękę po dużych Croissantach z serem, bo już trochę tutaj jesteśmy, ale na kawę wolelibyśmy, gdzieś usiąść; chyba mam na to pewien pomysł, dlatego na starówce się nie decydujemy.
Czyli niejako opuszczamy powoli starówkę, wiedząc że nie zajrzeliśmy wszędzie, ale też nie o to chodziło.
Zapachy dochodzące z tych wszystkich Pekar i Barów (mnóstwo tego, widać że to codzienne rytuały Chorwatów) robią niesamowita robotę i są bardzo zachęcające, ale my tu nie po to...

Trg Republike - bardzo podobną budowlę można znaleźć w Wenecji; wszędzie gdzie jesteśmy mózg przywodzi nam zwykle na pamięć miejsca już wcześniej odwiedzone, jeśli coś jest bardzo podobne.

IMG_20210906_111725_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_111830_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_111750_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_111716_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_111709_Easy-Resize.com.jpg

Za Trgiem Republike spacerniak pnie się w górę, dalej natrafiamy na interesujące miejsca w tym niebanalne i interesujące obejścia restauracji i domostw.

IMG_20210906_111937_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_112005_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io.jpg

Fotoram.io (1).jpg

Fotoram.io (2).jpg

Nadganiam relację... moje geopolityczne zainteresowania, szczególnie w sytuacji różnych konfliktów i wojen sprawiają, że na różny sposób jestem mocno na bieżącą z wydarzeniami, po za tym wchodzą w grę inne kwestie osobiste, dlatego relację traktuję jako odskocznię, by móc normalnie funkcjonować.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.03.2022 15:45

Teraz naszym celem jest już tylko Marjan, a w zasadzie jego skraj, skąd rozpościera się pierwszy wspaniały pogled na Split.
Wzniesienie nie jest zbyt duże, ale jednak w tym upale można się spocić. Picie nam się skończyło, więc na górze trzeba będzie uzupełnić. I wciąż myślimy o kawie. Okazja nadarza się idealna, tuż przy vidikovacu umiejscowiona jest Restoran Vidilica, oczywiście siadamy, warto było poczekać z tą kawą.

Teraz już tylko kawa, pogled i kontemplacja... co jest również udziałem reszty obecnych turystów na tarasie restauracji. Nie spodziewałem się tutaj niskich cen, ale warto sobie pozwolić. Siadamy w pierwszym rzędzie przed "ekranem".

IMG_20210906_115143_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_113125_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io.jpg

IMG_20210906_114658_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_114728_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_114734_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (1).jpg

IMG_20210906_114739_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_114827_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_114821_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_114814_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_114836_Easy-Resize.com.jpg

Nie pamiętam dokładnie, ale siedzieliśmy tam chyba z godzinę, bo na jednej kawie się nie skończyło.
Na miejscu jest również toaleta, więc wszystko ładnie nam się zgrało.

Patrząc do tyłu widzimy schody prowadzące do dalszej eksploracji Marjana co pokazywała niedawno Marzena, obok jest Stary Cmentarz Żydowski, a dół idąc inną drogą niż do góry, można zejść przyjemnie w cieniu drzew i krzewów umiejscowionymi schodami.

IMG_20210906_114752_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (2).jpg

Vidikovac na Marjanie to mz must see w Splicie, dotarliśmy tutaj pierwszy raz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone