Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Jaka tam Chorwacja... nie ma to jak w „Gdyni”!... Hvar+

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.02.2022 18:30

megidh napisał(a):O dojściu do tunelu to byśmy nie marzyli, nawet gdybyśmy o nim wiedzieli. Ta droga była nam zupełnie nieznana a weszliśmy na nią, bo prowadziła w górę. Pogoda nam wtedy nie sprzyjała, więc w celu zagospodarowania czasu wybraliśmy taki spacer.
https://www.cro.pl/czasem-slonce-czasem-deszcz-czyli-czerwcowa-makarska-t51413-120.html#p1791253

Pamiętam ten odcinek w sensie w relacji, zaglądałem tam. I tak sporo przeszliście.

megidh napisał(a):Super ten filmik, ale tego odcinka, który my przeszliśmy na piechotę (czyli Makarska - Gornje Tučepi) nie pokazałeś. Szkoda, bo bym mogła zobaczyć, jak wygląda przez szybę samochodu.

Miało być finalnie do makarskiego Konzuma, ale uciąłem sporo wcześniej; co ciekawe na powrocie, nie było juąż prawie kolejki na Sv.Jure.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 27.02.2022 19:59

te kiero napisał(a):Przemieszczamy się w górę, ale nie będzie to Biokovo Skywalk, Pani J odrzuciła te opcję już w przedbiegach będą na Hvarze

Szkoda ... My tak zrobiliśmy właśnie w zeszłym roku, pewno czytałeś ... Ale Pani J bała się wjazdu ? Jeśli mogę spytać ... Może kiedyś się przekona :papa:

pozdrawiam, Michał
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.02.2022 22:00

majkik75 napisał(a):
te kiero napisał(a):Przemieszczamy się w górę, ale nie będzie to Biokovo Skywalk, Pani J odrzuciła te opcję już w przedbiegach będą na Hvarze

Szkoda ... My tak zrobiliśmy właśnie w zeszłym roku, pewno czytałeś ...

Tak, widziałem.
majkik75 napisał(a):Ale Pani J bała się wjazdu ? Jeśli mogę spytać ... Może kiedyś się przekona :papa:
pozdrawiam, Michał

Obejrzała film na YT i stwierdziła, że wrażeń już ma nadto.
Damy radę innym razem. A na Glossglockner chce...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.02.2022 07:40

te kiero napisał(a):A na Glossglockner chce...

Grossglockner jest moim zdaniem mniej wymagająca, no chyba, że przejeżdżając trasę, zdecydujemy się zaparkować na najwyżej położonym parkingu w Europie, czyli Edelweissspitze. Wjazd/zjazd po oblodzonej kostce brukowej dostarcza wrażeń. :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.02.2022 16:37

walp napisał(a):
te kiero napisał(a):A na Glossglockner chce...

Grossglockner jest moim zdaniem mniej wymagająca, no chyba, że przejeżdżając trasę, zdecydujemy się zaparkować na najwyżej położonym parkingu w Europie, czyli Edelweissspitze. Wjazd/zjazd po oblodzonej kostce brukowej dostarcza wrażeń. :)

W jakim okresie tak się dzieje na tym odcinku, czy przez cały rok? Wiem że to teren wysokogórski i duże opady śniegu np w Tatrach są mi znane nawet w sierpniu.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.02.2022 16:48

Na powrocie zauważamy jak znad Biokova wysuwają się potężne ciemne chmury, które podświetla słońce; robi się bardzo dziwna brązowa poświata jakby miał zaraz zacząć padać śnieg. Decydujemy, że wracamy na kwaterę, jednak pod koniec zmieniam kierunek na taki, bardzo lubimy sobie urozmaicać i z sentymentem wracamy na drugą stronę gór jadąc drogą wzdłuż Cetiny. Podjeżdżamy do punktu widokowego na przesmyk Omiski.

Niestety pogoda mocno się skisiła i zdjęcia wychodzą marnie na smartfonach. Pierwszy raz na tym urlopie tak zmieniła się pogoda, jak się okazuje tylko tego popołudnia...

IMG_20210905_194934_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_195058_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_195232_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_183351_Easy-Resize.com.jpg

Bardzo fajnie widać było białą górę... Biokova, pewnie to efekt podświetlenia przez słońce; oko widziało lepiej niż zdjęcie zrobił smartfon.

IMG_20210905_195129_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_195253_Easy-Resize.com.jpg

Wracając na kwaterę przejeżdżamy obok mocno posuniętych robót w kierunku zbudowania obwodnicy Omisia, która ma iść od Jadranki przez wydrążone tunele na drugą stronę gór tutaj.
Jeżeli uda się im to skończyć, będzie to ciekawa przeprawa, aczkolwiek moim zdaniem wizerunek przesmyku Omiskiego nieco ucierpi.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.02.2022 20:10

te kiero napisał(a):W jakim okresie tak się dzieje na tym odcinku, czy przez cały rok?

Trudno mi powiedzieć jak to wygląda na przestrzeni roku. My wjeżdżaliśmy w połowie września.
Na Grossglockner Hochalpenstrasse nie wpuszczą, jeśli droga jest nieprzygotowana. Dość długo musieliśmy czekać zanim nas puścili. Natomiast wjazd na Edelweissspitze to odnoga na trasie i wjazd jest opcjonalny. Dla przypomnienia nasz przejazd. :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.02.2022 21:40

Tymczasem w relacji wielkimi krokami nadchodzi On...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.03.2022 06:57

te kiero napisał(a):Tymczasem w relacji wielkimi krokami nadchodzi On...

On czyli... Split :!:

Mam go dość sporo, więc pokuszę się o drobną zajawkę :wink:

IMG_20210906_102507_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_111750_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_113125_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210906_125110_Easy-Resize.com.jpg

Ale najwcześniej szczegóły wrzucę za kilka dni... życie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.03.2022 08:13

W końcu nastał ten dzień kiedy znów postawimy swoją nogę na ziemi splitskiej. Tzn postawiliśmy ją najpierw prawie 2 tygodnie temu kiedy jechaliśmy na Hvar, ale wtedy był to tylko szybki obchód Rivy.
Docelowo zamiast noclegu w Omisiu od początku miał być nocleg w Splicie, ale zadecydowały o zmianie 3 tematy: ceny, brak parkingu przy kwaterze, odległość do starówki i innych miejsc (Marjan, Konoba More). Jeżeli były fajne noclegi spełniające kryteria to w cenie 3x większej niż nocleg w Omisiu; większość jednak była odległa, a nie chciało nam się tarabanić autobusami itp itd jako kolejnej rzeczy na wyłącznie mojej głowie.
Wybór padł zatem na nocleg w Omisiu i dojazd do Splitu na zwiedzanie.

Ostatecznie wybrałem parking Firule znajdujący się tutaj. Parking płatny podziemny, w większości dla lokalsów, z wszystkimi udogodnieniami pod ręką (bankomat, kantor, pekara, sklep, knajpa) z jedną wadą: działający tylko jeden automat na wyższej kondygnacji. Reszta okazała się być strzałem w 10tkę.

Stąd również można dostać się do portu autobusem, ale 1,5km spacer do Srebrnej Bramy nie stanowi dla nas problemu. Zresztą lubimy tez poobserwować codzienne życie lokalsów itp szczegóły. Pogoda oczywiście sprzyja, a nas mieszkających w blokowisku nie dziwi, że tutaj jest jeszcze bardziej gorąco.

No to zaczynamy...

IMG_20210906_101055_Easy-Resize.com.jpg

Za bramą oczywiście pierwsze cuda, podoba się wszystko, a okres kilkunastu lat przerwy sprawia jakbyśmy byli tu pierwszy raz.
Oczywiście nie odrobiłem lekcji z: co, gdzie, kiedy i za ile. Zatem spacer z zaglądaniem w zakamarki, często ślepe zaułki oraz szukanie, gdzie kupić bilety wstępu.

Fotoram.io.jpg

Fotoram.io (1).jpg

Fotoram.io (2).jpg

Starożytne posadzki bywają odgrodzone lub nie, szok.

Fotoram.io (3).jpg

IMG_20210906_101306_Easy-Resize.com.jpg

Okolica Sv. Duje i Peristilu zachwyca. Skromne uzupełnienie do pokazu Marzenowego :wink:

Fotoram.io (4).jpg

Fotoram.io (5).jpg

Fotoram.io (6).jpg

IMG_20210906_101448_Easy-Resize.com.jpg
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.03.2022 08:22

Na te mozaiki się nie natknęłam, a spacerowaliśmy po pałacu tam i z powrotem :D .
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 04.03.2022 09:35

Ja też lubię wtopić się w lokalne życie. Jak kiedyś stacjonowaliśmy w Splicie to kwaterę mieliśmy w ichniejszym bloku no i trochę chodziliśmy po nieturystycznych rejonach. Nawet udało nam się zaliczyć masz Hajduka na Poljudzie. ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.03.2022 11:17

marze_na napisał(a):Na te mozaiki się nie natknęłam, a spacerowaliśmy po pałacu tam i z powrotem :D .

M.in. w ciągu ul. Frane Bulica w tą stronę.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 04.03.2022 11:26

Ahhh bardzo lubię Split :hearts: Chociaż nie wiem jak to mogło się stać, że podczas naszego 3 dniowego pobytu tam rok temu w marcu, nie poszliśmy na Marjan(a) :cry: Trzeba wrócić i poprawić :mrgreen:
Tym bardziej, że młodzi ciągle wspominają app w którym stacjonowaliśmy, było świetne :hearts:
Polecam bardzo :D
https://www.airbnb.pl/rooms/18270361/photos?adults=2&children=2&check_in=2022-03-20&check_out=2022-03-22&federated_search_id=4f6497d2-2d62-4e80-959e-7f97fc545c53&source_impression_id=p3_1646389539_EJgQn29qgMzE479T

Z ciekawości sprawdziłam ile kosztowało by nas za nockę w sierpniu, i cena 970zł za noc miażdży :twisted: za to w marcu nocka kosztuje 155 zł, co jest aż śmieszne... Szkoda, że nie mam urlopu :hut:

Pałac Djoklecjana był wtedy cały dla nas, nie było nikogo :hut: :mg:
Ostatnio edytowano 04.03.2022 11:34 przez wiolek_lp, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.03.2022 11:31

te kiero napisał(a):
marze_na napisał(a):Na te mozaiki się nie natknęłam, a spacerowaliśmy po pałacu tam i z powrotem :D .

M.in. w ciągu ul. Frane Bulica w tą stronę.

Ja z moich poprzednich wizyt też nie pamiętam tych mozaik.... Chyba w ogóle wcześniej nigdzie o nich nie czytałam, a jak są to zawsze wpisuje je w swój plam, bo uwielbiam oglądać te piękne puzzle..... Może teraz niedawno zostały udostępnione
:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone