Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Jaka tam Chorwacja... nie ma to jak w „Gdyni”!... Hvar+

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.02.2022 18:30

Przyjemnie spacerujemy przez Rivę, nikt nas nie zaczepia, nikt nas nie nagabuje na wycieczki, do restauracji, pełny spokój.
Idziemy w kierunku Półwyspu Sv.Petara, bardzo ładne miejsce, piękna roślinność, ruiny, zabytki, ciekawe formacje skalne skalistego wybrzeże i turkusowy Jadran; świetny spacerniak z luzackim barem, ale jest jedno ale... w kilku miejscach jest totalna odlewnia i odsr....
Na tak popularne miejsce przydałoby się postawić ze dwie toalety, a tu nic. Trochę nam to zepsuło klimat, ale szybko skupiliśmy się na cudnych widokach.

IMG_20210905_145007_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_145434_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_145952_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_150114_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (1).jpg

Na plaży jak pisałem sporo naroda

Fotoram.io (3).jpg

Fotoram.io (9).jpg

Fotoram.io (2)_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.02.2022 18:47

Z powrotem zahaczamy o niezbyt dużą tutaj starówkę, myślę, że nawet jest mniejsza od tej w Jelsie, ale ma coś co sprawia, że lubimy tu wracać, na pewno lubimy ten duży plac Andrija Kacica Miosica z centralnie położona Katedralą.
Właściwie ten spacer to też bardziej poszukiwanie miejscówki do zjedzenia czegoś przed obiadem, a i jakaś kawa by się przydała.

Fotoram.io (7).jpg

Fotoram.io (6).jpg

Fotoram.io (5).jpg

Fotoram.io (4).jpg

IMG_20210905_154743_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_160207_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_160202_Easy-Resize.com.jpg

Wybór pada najpierw na Beer&Food Factory, który polecam, a potem na kawę wpadamy do Pivnicy Pivac z "traktorkami" :D

Fotoram.io (8).jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.02.2022 09:07

W obecnej sytuacji bardzo trudno się pisze relację, kiedy dzieje się to co się dzieje.
Dlatego w większości daję tylko zdjęcia. Trudno coś opisywać, jak myśli krążą wokół czegoś innego. Z drugiej strony jest to jakby odskocznia, od tych wszystkich zalewających nas informacji, często mało wiarygodnych, mijających się z prawdą.

Po jedzeniu wypoczywamy dłużej w Parku Jere Radica, czyli bardzo blisko Parku Osejava, którego zwieńczeniem jest Nugal. Zaglądam na Sports Tracker i widzę, że zrobiliśmy prawie 5km spacerując po Makarskiej, szybko dodaję moje kilka km z porannego Omisia, sporo tego dzisiaj.
Zgodnie z moimi pierwotnym przewidywaniem Pani J nie ma już ochoty na kolejne 4,5km (tam i z powrotem) na Nugal.
Zresztą bardzo przyjemnie nam się tutaj siedzi, słychać plumkanie Jadrana, śpiew ptaków, a w dłoni jeszcze daktyle :D

Decydujemy potem, że przemieszczamy się do góry...

Zatem ostatnie spojrzenie na Makarską

IMG_20210905_194051_Easy-Resize.com.jpg

A na parkingu dziwna gra słów; zawsze zastanawiam się, gdy widzę podobne, czy to aby na pewno tylko przypadek...

IMG_20210905_204225_Easy-Resize.com.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.02.2022 09:39

Przemieszczamy się w górę, ale nie będzie to Biokovo Skywalk, Pani J odrzuciła te opcję już w przedbiegach będą na Hvarze; pozostaje mi tylko napawać się widokami z bardzo przeze mnie lubianej 512tki. Już jechaliśmy nią na tym, urlopie, ale był to tylko przejazd bez zatrzymywania się.

Trasa dojazdowa z konkretnym miejscem, zatoczką gdzie warto przystanąć. Po drodze mijamy wjazd do Biokova i utwierdzamy się w przekonaniu, że plan na wjazd tam po południu nadal jest złym pomysłem, bo jest korek na kilkadziesiąt samochodów. Ale my jedziemy dalej... jest to jedna z piękniejszych tras jakie widzieliśmy w Cro, dlatego tak lubię tutaj wracać.

IMG_20210905_163831_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_163838_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_163901_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_163920_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_164016_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_164038_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_164045_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_164341_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_164108_Easy-Resize.com.jpg

Widoki w przepastnym dole zapierają dech, czuć ogrom i potęgę skał. Tylko musze sią tutaj wybrać o innej godzinie, bo jakoś tak wychodzi, że zawsze jesteśmy jak słońce wali po oczach. Chętnie zaliczę następnym razem o poranku i zachodzie...

Fotoram.io.jpg

Fotoram.io (1).jpg

Po drodze zaglądamy do dużego Konzuma na obrzeżach Makarskiej, ale czujemy się tam dziwnie, wygląda bowiem na całkowicie splądrowany, tzn obkupiony max i resztę zakupów musimy uzupełnić "u nas" w Omisiu. Wracamy zatem...
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 27.02.2022 10:18

te kiero napisał(a):teraz nasz cel jest wręcz banalny... Makarska.

Ach ta Makarska. Wspominam ją z dużym sentymentem, bo właśnie tam byliśmy w Chorwacji po raz pierwszy. Później też tam wróciliśmy.

te kiero napisał(a):Idziemy w kierunku Półwyspu Sv.Petara, bardzo ładne miejsce, piękna roślinność, ruiny, zabytki, ciekawe formacje skalne skalistego wybrzeże i turkusowy Jadran; świetny spacerniak z luzackim barem, ale jest jedno ale... w kilku miejscach jest totalna odlewnia i odsr....
Na tak popularne miejsce przydałoby się postawić ze dwie toalety, a tu nic. Trochę nam to zepsuło klimat, ale szybko skupiliśmy się na cudnych widokach.

Myśmy tam znaleźli toalety publiczne. Musieliście je przeoczyć. No chyba że w międzyczasie je zlikwidowali.

te kiero napisał(a):W obecnej sytuacji bardzo trudno się pisze relację, kiedy dzieje się to co się dzieje.
Dlatego w większości daję tylko zdjęcia. Trudno coś opisywać, jak myśli krążą wokół czegoś innego. Z drugiej strony jest to jakby odskocznia, od tych wszystkich zalewających nas informacji, często mało wiarygodnych, mijających się z prawdą.

Mam dokładnie ten sam dylemat, bo jestem w trakcie pisania swojej relacji. Wstawiam kolejne odcinki, ale cały czas mam obawy, czy jest to właściwe działanie ?. :cry:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.02.2022 10:45

te kiero napisał(a):W obecnej sytuacji bardzo trudno się pisze relację, kiedy dzieje się to co się dzieje.

Bardzo dobrze Cię rozumiem, bo mam podobne dylematy. Trudno mi się zabrać za dokończenie relacji, a zostały mi już tylko 3 odcinki...

Trzeba pomóc ludziom, na ile możemy. A tutaj mała odskocznia się przyda, to jest też potrzebne. Takie jest moje zdanie.

Pusta Makarska to wspaniały widok, ale jeszcze lepsze są w ostatnim odcinku.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.02.2022 11:53

megidh napisał(a):

Mam dokładnie ten sam dylemat, bo jestem w trakcie pisania swojej relacji. Wstawiam kolejne odcinki, ale cały czas mam obawy, czy jest to właściwe działanie ?. :cry:

Moim zdaniem jak najbardziej właściwe , przecież utrzymanie naszego życia w normalności jest w tych warunkach obowiązkiem - takie działanie przeciw tym , którzy nas tej normalności chcą pozbawić .

Droga 512 i widoki z niej - dla mnie jedna z ciekawszych i najpiękniejszych dróg dzięki bliskości morza 8)

Pozdrawiam
Piotr
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 27.02.2022 12:15

Pięknie napisałeś relację z urlopu. Brawo Dejvid vel Te Kiero. Przyjemnie się czyta, ogląda i podziwia.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.02.2022 16:30

Ural napisał(a):Pięknie napisałeś relację z urlopu. Brawo Dejvid vel Te Kiero. Przyjemnie się czyta, ogląda i podziwia.

Dzięki, cieszę się, że Ci się podoba, to dobry motywator i do relacji i do kolejnego wyjazdu :D
slawek&gosia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek&gosia » 27.02.2022 16:39

Czasy są okropne, ale czytanie relacji z pięknymi zdjęciami miejsc, które lubię, odrywają od myślenia. Pisz zatem dalej...
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 27.02.2022 16:56

piotrf napisał(a):Droga 512 i widoki z niej - dla mnie jedna z ciekawszych i najpiękniejszych dróg dzięki bliskości morza 8)

Kiedyś wybraliśmy się tą drogą na piechotę ale do tego konkretnego miejsca
te kiero napisał(a):Trasa dojazdowa z konkretnym miejscem,
nie dotarliśmy. Dla naszych nóg to było zdecydowanie za daleko.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.02.2022 17:45

megidh napisał(a):Myśmy tam znaleźli toalety publiczne. Musieliście je przeoczyć. No chyba że w międzyczasie je zlikwidowali.

Być może, ale w okolicy kościoła Sv.Petara - trochę jednak to dalej - był syf...

megidh napisał(a):

maslinka napisał(a):Bardzo dobrze Cię rozumiem, bo mam podobne dylematy. Trudno mi się zabrać za dokończenie relacji, a zostały mi już tylko 3 odcinki...
Trzeba pomóc ludziom, na ile możemy. A tutaj mała odskocznia się przyda, to jest też potrzebne. Takie jest moje zdanie.

piotrf napisał(a):Moim zdaniem jak najbardziej właściwe , przecież utrzymanie naszego życia w normalności jest w tych warunkach obowiązkiem - takie działanie przeciw tym , którzy nas tej normalności chcą pozbawić .

Dzięki Gosiu, Agnieszko, Piotrze, trochę mi ulżyło, nie mamy tego co oni teraz, ale mamy swoje również dramaty...
Poza tym natłok informacyjny w wiadomej sprawie jest maksymalny, odczuwam, ale nie lubię się tak nakręcać.

slawek&gosia napisał(a):Czasy są okropne, ale czytanie relacji z pięknymi zdjęciami miejsc, które lubię, odrywają od myślenia. Pisz zatem dalej...

ok, będę.
Niebawem zawitamy na dłużej do Splitu, czyli chyba jednak "spotkamy się" tam w relacjach z Marzeną :D

megidh napisał(a):Kiedyś wybraliśmy się tą drogą na piechotę ale do tego konkretnego miejsca nie dotarliśmy. Dla naszych nóg to było zdecydowanie za daleko.

Wow o pieszej wędrówce nie pomyślałem w ogóle, nie wiem czy tam dalej w okolicy tunelu byłoby to bezpieczne.

piotrf napisał(a):Droga 512 i widoki z niej - dla mnie jedna z ciekawszych i najpiękniejszych dróg dzięki bliskości morza 8)

Otóż to Piotrze :idea:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.02.2022 17:47

Prawie bym zapomniał...

Przejazd 512tką

megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 27.02.2022 17:56

te kiero napisał(a):
megidh napisał(a):Kiedyś wybraliśmy się tą drogą na piechotę ale do tego konkretnego miejsca nie dotarliśmy. Dla naszych nóg to było zdecydowanie za daleko.

Wow o pieszej wędrówce nie pomyślałem w ogóle, nie wiem czy tam dalej w okolicy tunelu byłoby to bezpieczne.

O dojściu do tunelu to byśmy nie marzyli, nawet gdybyśmy o nim wiedzieli. Ta droga była nam zupełnie nieznana a weszliśmy na nią, bo prowadziła w górę. Pogoda nam wtedy nie sprzyjała, więc w celu zagospodarowania czasu wybraliśmy taki spacer.
https://www.cro.pl/czasem-slonce-czasem-deszcz-czyli-czerwcowa-makarska-t51413-120.html#p1791253
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 27.02.2022 18:12

te kiero napisał(a):Prawie bym zapomniał...

Przejazd 512tką

Super ten filmik, ale tego odcinka, który my przeszliśmy na piechotę (czyli Makarska - Gornje Tučepi) nie pokazałeś. Szkoda, bo bym mogła zobaczyć, jak wygląda przez szybę samochodu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone