Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartek1977
Cromaniak
Re: Jaka tam Chorwacja... nie ma to jak w „Gdyni”!... Hvar+

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 22.02.2022 09:01

Bardzo fajna relacja! :D
Obserwuje z wypiekami od początku! Czekam na Lubljanę - nasz cel na nocleg tranzytowy i zastanawiam się czy jedno popołudnie wystarczy na szybki rekonesans. Będę szukać noclegu bliżej centrum, żeby można było pieszo zwiedzić okolice :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.02.2022 12:08

Natko_ napisał(a):No piękny Twój Hvar!

Witaj w relacji, no chciałbym żeby był tylko mój :mrgreen:

Natko_ napisał(a):Byliśmy raz przelotem z fishpicnicu, a potem dwa razy na dłużej.
Pierwszy raz urocza Uvala Torac (której nie odwiedziłeś, więc żałuj i pomyśl, że trzeba nadrobić ;) )

Tak nie byliśmy, ale pamiętam o niej :wink: Jeden user na Cro.pli ma taki nick :D

Natko_ napisał(a):a drugi raz dokładnie na wprost Timuna - w domku na cyplu, koło tego małego bunkru dostępnego z plaży ;) Pływali od nas do Timuna na posiłki i od nas bez problemu można było wynająć łódkę na plażę do Pokrivenika - dowoził i odbierał gospodarz za jakąś skromną opłatą :)

Podczas naszego pobytu, również krążyły takie pływadła i chętnie bym stacjonował po drugiej stronie, sprawdzałem nawet już apartamenty.

Natko_ napisał(a):Kompleksu opuszczonego hotelu przed Jelsą nie eksplorowaliście? Ciekawe, czy dalej można tam wejść, byliśmy w 2019...

Nie byliśmy, gdzieś mi umknęło, będzie na następny raz

Natko_ napisał(a):Czekam na dalszą relację, bo ogólnie zgadzam się ze wszystkimi spostrzeżeniami autorze :)

:D :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.02.2022 12:48

Bartek1977 napisał(a):Bardzo fajna relacja! :D
Obserwuje z wypiekami od początku!

Witaj, miło mi, czyli jednak Ktoś tu zagląda :oczko_usmiech:
Bartek1977 napisał(a):Czekam na Lubljanę - nasz cel na nocleg tranzytowy i zastanawiam się czy jedno popołudnie wystarczy na szybki rekonesans. Będę szukać noclegu bliżej centrum, żeby można było pieszo zwiedzić okolice :papa:

Będzie na końcu; moim zdaniem warto i jedno popołudnie powinno wystarczyć, nawet z Zamkiem, który my odpuściliśmy :x
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.02.2022 07:45

Już wieczorem informuję Panią J, że z samego rańca wychodzę, by zmierzyć się sam na sam z Omisiem i nic mnie nie zatrzyma :lol:
Tak też czynię, nawet nie musiałem specjalnie trudzić się do wstawania, jest bardzo wietrznie i zasłona balkonu bardzo hałasowała, co mnie zbudziło. Jeszcze szybki orzeźwiający prysznic i wychodzę bez śniadania, które mam zjeść na starówce :idea:
Jest naprawdę wcześnie rano, Chorwaci krzątają się przy domach i wybierają do pracy. Wiekszość z nich zalicza otwarte od samego rana liczne w Omisiu Pekary z masą wypieków.
Ja najpierw kieruję się w stronę morza... do piaszczystej plaży i cypla Omisko Pristaniste.

Robię zdjęcia główne i poglądowe. Napotykam biegaczy i właścicieli czowornogów.

IMG_20210905_074115_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_074505_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_074831_Easy-Resize.com.jpg

Przystaję obok spomenika poginulim braniteljima Omiške bojne, który przenosi mnie w innym wymiar...
Kilka osób widzi i jest zaciekawionych, jak studiuję to co na nim zapisano.

IMG_20210905_074311_Easy-Resize.com.jpg

Kiedy słońce wychodzi zza Biokova kieruję się na koniec cypla. Stąd pogled jest zupełnie inny.

IMG_20210905_075236_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_075141_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_075314_Easy-Resize.com.jpg

O dziwo, tutaj na cyplu w ogóle prawie nie wieje, mógłbym tak iść w stronę Braci, gdyby tylko cypel się nie kończył; ten przeciąg jest bliższy przesmykowi cetińskiemu w Biokovie.

IMG_20210905_075358_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_075328_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_075310_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_075405_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_075459_Easy-Resize.com.jpg

Mimo wczesnej pory już ktoś zażywa kąpieli, może jest to jego codzienny rytuał, ktoś inny wędkuje, a jeszcze inni już grzeją buzie na ławkach.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.02.2022 10:38

Ale pustki :). Jak nie Omiš :roll: .
Nam się udało wstać wcześnie rano tylko raz - jak trzeba było zdobyć Forticę przed nastaniem upałów. Na więcej już nam zabrakło motywacji :lol: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.02.2022 12:12

Takich zdjęć z Omiša jeszcze nie widziałam. Bardzo fajne kadry :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.02.2022 14:15

marze_na napisał(a):Ale pustki :). Jak nie Omiš :roll: .
Nam się udało wstać wcześnie rano tylko raz - jak trzeba było zdobyć Forticę przed nastaniem upałów. Na więcej już nam zabrakło motywacji :lol: .

Na Forticy nie byłem, musiałem wrócić zanim Pani J się obudziła lub tuż po...
Jeszcze będzie pusta starówka :) Wszystko siedziało w Pekarach i kawiarniach.

maslinka napisał(a):Takich zdjęć z Omiša jeszcze nie widziałam. Bardzo fajne kadry :D

:oops: tam na cyplu było przesuper, ciężko mi było odchodzić, ale reszta czekała, no i żołądek domagał się posiłku :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.02.2022 19:01

Tymczasem przemieszczam się lewą stroną cypla w kierunku starówki, czyli od strony mariny, rybacy oraz taxiboatowcy coś dłubią przy swoich łodziach;
niektórzy powoli pewnie kończą sezon. Sporo tych łajb tutaj, ale większość w słabym stanie.

Ale przechodzę tam tylko poglądowo, zmierzam w kierunku konoby U naseg Marina. Zrobiło się już po 8ej, czyli wg Googlea i Radno Vrijeme, można tam coś już dostać. Nic z tego zamknięte na 4 spusty, grill stoi zimny, czyli nici z mojego niecnego planu. Być może w sezonie działa to od 8ej, ale po sezonie na pewno nie.
Zatem kroczę dalej, moim celem jest ponownie Mirabela, ale na nią jeszcze nie czas.

Starówka Omiska we wczesno porannych barwach, czyli barwach zacienionych...

Fotoram.io (4).jpg

Fotoram.io (3).jpg

Fotoram.io (2).jpg

Fotoram.io (1).jpg

Fotoram.io.jpg

Fotoram.io (5).jpg

Fotoram.io (10).jpg

IMG_20210905_081459_Easy-Resize.com.jpg

Dostrzegam "mrówki" już na ferracie

Fotoram.io (9).jpg

Fotoram.io (11).jpg

Fotoram.io (7).jpg

Fotoram.io (8).jpg

IMG_20210905_081223_Easy-Resize.com.jpg

Coś tam już jest czynne, ale trzeba za dużo czekać na posiłek, a mi nie zależy na siedzeniu, tylko jedzeniu. Może po Mirabeli tutaj zajrzę, bo jest nawet ładnie.

Fotoram.io (6).jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.02.2022 21:02

Starówka jak pisaliśmy nie jest duża, więc zanim pojawia się Pan z obsługi Mirabelli, zdążyłem już obejść ją ze 2x.
Pan jest trochę zdziwiony moją obecnością tak z samego rańca, dlatego puszcza mnie bez biletu, prosząc o zapłatę na powrocie, jak już będzie miał wszystko gotowe. Dobra no to dawaj na górę, Mirabela tylko dla mnie :lol:
Nie musze się śpieszyć, nikt mi nie przeszkadza itd itp. Tylko ona, ja i pogled na Omiś :)

IMG_20210905_084304_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_084103_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_084213_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_091031_Easy-Resize.com.jpg

Żeby się Pan nie niepokoił rzuciłem, że na górze będzie bardzo polako, bo nigdzie mi nie śpieszno, a liczę że słońce rozświetli Omiś. Na tym zbliżeniu sprawdzam, czy Pani J już wstała :wink:

IMG_20210905_084741_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_085506_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_085501_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_085713_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_085647_Easy-Resize.com.jpg

Sama Mirabela jakiegoś żadnego szału nie robi, ale wszyscy przychodzą tu na widoki.

IMG_20210905_090614_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_090630_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_090558_Easy-Resize.com.jpg

Słońce robi świetną robotę, nie mogę napatrzeć się na jego spektakl.

Fotoram.io.jpg

Fotoram.io (2).jpg

Fotoram.io (3).jpg

Fotoram.io (5).jpg

Ludziki pną się mocno pod górę na ferracie.

Fotoram.io (4).jpg

Dobra schodzę, bo gościu pomyśli, że spadłem lub ućkłem jakoś nie płacąc.

Fotoram.io (1).jpg

Na odchodne nagroda, pierwszy raz w Cro widzę kolibra, bardzo mały i zwinny, trudno go uchwycić, ale jednak choć z daleka to mi się udaje.

Fotoram.io (6).jpg

Przemierzam już starówkę, raczej w linii prostej, szukając teraz już naprawdę miejsca by usiąść i zjeść śniadanie.

IMG_20210905_082535_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210905_101028_Easy-Resize.com.jpg

Ostatecznie, nie jestem oryginalny i wybór pada na najbardziej wtedy obleganą Kawiarnię znajdującą się tutaj (byłem tak spragniony kawy i głodny, że nawet nazwy nie pamiętam. Nie ukrywam, że pochłonąłem tam sporo czekoladowych croissantów :oops: + latte i zwykła biała.
To było fajne miejsce do obserwacji porannego życia Chorwatów, tych pracujących i tych na emeryturach. Z turystów raczej byłem tylko ja. Do dziś pamiętam smak, zapach i chrupkość tych świeżutkich rogali z nutellą :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.02.2022 21:15

te kiero napisał(a):Na odchodne nagroda, pierwszy raz w Cro widzę kolibra, bardzo mały i zwinny, trudno go uchwycić, ale jednak choć z daleka to mi się udaje.

To fruczak gołąbek :) Motyl, chociaż rzeczywiście przypomina kolibra :)

Fajnie tak jeść śniadanie i obserwować lokalsów 8) Szkoda, że nie piję kawy, a na piwo jakoś tak głupio iść z rana :oczko_usmiech:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.02.2022 21:20

Na twierdzę wchodziliśmy późnym popołudniem i zasiedzieliśmy się do wieczora, ale widzę, że poranne widoki też są rewelacyjne :hearts: .

maslinka napisał(a):To fruczak gołąbek

Zabawne, ale ja też widziałam go po raz pierwszy w zeszłym roku właśnie w Omišu :D.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.02.2022 21:23

Divno, bravo za fotografa... :wink:
Patrząc z góry na most, przypomniało mi się, jak zmęczeni usiedliśmy z lodami na ławce tuż przed mostem, a ktoś zrobił nam super fotkę.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.02.2022 10:08

maslinka napisał(a):
te kiero napisał(a):Na odchodne nagroda, pierwszy raz w Cro widzę kolibra, bardzo mały i zwinny, trudno go uchwycić, ale jednak choć z daleka to mi się udaje.

To fruczak gołąbek :) Motyl, chociaż rzeczywiście przypomina kolibra :)

Ło matko :oops: w życiu nie zapamiętam, pewnie pozostanie dla mnie kolibrem, ale dzięki za korektę
maslinka napisał(a):Fajnie tak jeść śniadanie i obserwować lokalsów 8) Szkoda, że nie piję kawy, a na piwo jakoś tak głupio iść z rana :oczko_usmiech:

Gdybym był pewien, że tego dnia nigdzie nie pojadę autem, to zapewne przechylił bym czym prędzej Ożujsko; byłem mocno spragniony po tej porannej wędrówce; wodę podaną do kawy wypiłem za jednym przechyłem :D

marze_na napisał(a):Na twierdzę wchodziliśmy późnym popołudniem i zasiedzieliśmy się do wieczora, ale widzę, że poranne widoki też są rewelacyjne :hearts: .

tak było :D

marze_na napisał(a):
maslinka napisał(a):To fruczak gołąbek

Zabawne, ale ja też widziałam go po raz pierwszy w zeszłym roku właśnie w Omišu :D.

Może nawet w tym samym miejscu :D

walp napisał(a):Divno, bravo za fotografa... :wink:

Hvala, hvala ljepa :D poczekaj na zdjęcia @Marzeny :wink:

walp napisał(a):Patrząc z góry na most, przypomniało mi się, jak zmęczeni usiedliśmy z lodami na ławce tuż przed mostem, a ktoś zrobił nam super fotkę.

Też tam raz przysiedliśmy, może nawet na tej samej ławce, fajne miejsce obserwacyjne
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.02.2022 08:50

Jednak w tym dniu uruchamiamy samochód... po drugim śniadaniu wybieramy się na Rivę Makarską... ale po przyjściu jeszcze rytuał prysznicowy ze śniadaniem na zewnątrz; za to lubię śródziemnomorski klimat, że świeżo po kąpieli mogę wbić się na balkon/taras i się nie przeziębić.
Przejazd z Omisa na Rivę nie jest jakiś daleki, więc mapy nie pokazuję, ale pierwszym przystankiem jest jeden z naszych ulubionych pogledów w Chorwacji, czyli zatoczka nad Vrują tutaj.
Ostatnio edytowano 01.10.2023 08:35 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
slawek&gosia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek&gosia » 25.02.2022 09:39

Super relacja :) trafiłam kilka dni temu i właśnie jestem już na bieżąco :smo: i czekam na dalszy ciąg. My w Hvarze zakochaliśmy się w 2019 i też po 8 dniach na nim pojechaliśmy do Omiš. Lubię w trakcie 1 urlopu zmieniać miejsca, tak jak Wy. Piękne zdjęcia robisz i pokazujesz miejsca niektóre mi znane, a niektóre zapisane na "do zobaczenia", bo plan mam, żeby na 10 raz w Cro właśnie wybrać Hvar :hearts:
pozdrawiam, Gosia
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone