Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Jaka tam Chorwacja... nie ma to jak w „Gdyni”!... Hvar+

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.02.2022 18:16

empire13 napisał(a):No to czekamy :)

Jutro przedłużam certyfikat, jak przeżyję to cd jutro.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.02.2022 20:18

te kiero napisał(a):Co jeszcze zobaczymy w relacji:
- Sucuraj
- zakupy na straganach Opuzen
- Omis
- Split
- Izvor Cetine
- Strbacki Buk (od HR)
- Rastoke
- Kranjska Gora
- Ljubljana

Qrde czyli jeszcze sporo tego będzie :roll: :oczko_usmiech:

I bardzo dobrze :D

Zaintrygował mnie Strbacki Buk od HR - znam dość dobrze rzekę Unę ( w ubiegłym roku przemierzyliśmy ją całą prawie , bo bez źródeł ) , ale ten wodospad tylko od strony B&H .

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.02.2022 21:51

piotrf napisał(a):Zaintrygował mnie Strbacki Buk od HR - znam dość dobrze rzekę Unę ( w ubiegłym roku przemierzyliśmy ją całą prawie , bo bez źródeł ) , ale ten wodospad tylko od strony B&H .

Witam Piotrze w moich skromnych progach.
Była taka opcja rozpatrywana, od BiH, ale jednak zdecydowaliśmy inaczej, jednak następnym razem już po "właściwej" dla sprawy stronie. Więcej jak tam dojedziemy w relacji.

Gdzieś umknęła mi Jama... ta jama... Postojnska... :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.02.2022 12:27

Rano w ostatnim hvarskim dniu już nie mogłem dospać, więc ostatnie moczenie w Jadranie i spacer z kawą w Timunie; byłem jeszcze wcześniej niż zwykle, bo obsługa Restauracji dopiero się pojawiła. Było tego poranka bardzo cicho, sporo ludzi już wyjechało, inni szykowali się dziś na wyjazd, posiedziałem nad Jadranem i kontemplowałem... żal odjeżdżać.

IMG_20210904_074345_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_074350_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_074545_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_074632_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_074404_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_074418_Easy-Resize.com.jpg

Pani J dała cynk, że śniadanie gotowe więc po drodze zaprosiłem gości, w sumie dużo mnie musiałem prosić; bidne kociny pewnie jeszcze po naszym odjeździe przychodziły na posiłki, ale musiały obejść się smakiem...

Fotoram.io_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_074816_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_074924_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_075048_Easy-Resize.com.jpg

Do App. Cico należy usytuowany z tyły grill, korzystałem tylko raz, fajnie zorganizowane miejsce.

Chyba znalazłem datę "powstania" łazienki :roll: ale za tę cenę wynajmu jeszcze przeżyłem, niedawno patrzyłem na App w Słoweńskich Alpach i podobne łazienki za 2x większą cenę można dostać :x

IMG_20210904_074735_Easy-Resize.com.jpg

Spakowaliśmy graty i odmeldowaliśmy się w Timunie, machając na do widzenia naszej zatoczce, która przez cały tydzień raczyła nas przepięknym widokiem.

To był super Hvar - kocham go za plaże, starówki, zatoczki i cudowne drogi, aczkolwiek miałem już ochotę pocisnąć autostradą; Hvar - zrealizowane marzenie na 20lecie; przyjemne z pożytecznym, zwiedzanie i odpoczynek; jednak Jadran parę kroków od App robi dużą różnicę.
Załączniki:
IMG_20210904_074740_Easy-Resize.com.jpg
Ostatnio edytowano 17.02.2022 12:43 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.02.2022 12:34

te kiero napisał(a):Hvar - zrealizowane marzenie na 20lecie

E, to mam jeszcze trochę czasu :oczko_usmiech: .

Cudne kociaki. Wyspa oczywiście też :hearts: .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.02.2022 15:07

Kierujemy się na Sucuraj, w sumie plan jest, by załapać się na prom o 11:15; ale jeszcze figi dzikie po drodze :wink: i na spokojnie, nam się nie śpieszy, raz że tę drogę pokonujemy pierwszy i jest widokowo, dwa że do czasu promu jest jeszcze trochę czasu.
Ludziska gnają jak głupie, 2x prawie czołówka przy wyprzedzaniu mnie; nie wiem po co, potem okazuje się, że w I połowie września prom dalej kursuje non stop. Sprawnie dojeżdżamy i te samochody, które nas wyprzedzały stoją w kolejce tuż przed nami :roll:
Kolejka jest długa, mam bilet w aplikacji, więc nie muszę iść do kasy, ale idę jednak na rekonesans co i jak. Pytam ile aut wchodzi na prom: ok 45... liczę, czyli na następny raczej się nie załapiemy, ale trzeba jednak postać, a nóż widelec.

Pani J mocno śpiąca, dziś wstała wcześnie i nie chce wychodzić, więc pora na 3 kawę :wink: Stoimy. Octavka po tygodniu Hvaru i szutrówek, nawet śle nie wygląda.

IMG_20210904_102342_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_094821_Easy-Resize.com.jpg

Całkiem ładnie za murkiem. Ktoś z App przyszedł w międzyczasie się kąpać, jest oczywiście pod baczną obserwacją kolejkowiczów.

Fotoram.io.jpg

IMG_20210904_095130_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_095115_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_095026_Easy-Resize.com.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.02.2022 17:11

Tak jak się spodziewałem nie załapujemy się na kolejny prom, teraz jesteśmy drudzy w kolejce, nie kumam gapowiczów, którzy spóźnili się do aut jak ruszała kolejka i teraz próbują podjeżdżać bokami :x :wink:
W każdym bądź razie mam jakieś 20, 30min na dopołudniowy spacer po Sucuraju. Od razu gdzieś kojarzy mi się relacja, chyba Agnieszki-Maslinki, która kiedyś miała tutaj miejscówkę i jak się okaże po spacerze, nawet to nie taki głupi pomysł, bo podobało mi się tam. Miejscowość jest niewielka, ale ma swój urok.

Ciekawe akcenty przy niektórych domach

IMG_20210904_095525_Easy-Resize.com.jpg

Oczywiście napis na pisie musiał być sfotografowany

IMG_20210904_095831_Easy-Resize.com.jpg

Chodzę sobie przy marinie i zaglądam w różne kąty

IMG_20210904_100228_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_100320_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_100322_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_100336_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (1).jpg

IMG_20210904_095841_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_095838_Easy-Resize.com.jpg

Uzupełniam jeszcze hvarskie magnesy i na mnie już czas

IMG_20210904_103950_Easy-Resize.com.jpg

Trochę by mi tylko przeszkadzała w sezonie, wieczna kolejka do promu, ale z tego co było widać nabrzeże było mocno rozbudowywane, chyba, żeby odciążyć tę drogę dojazdową do portu i wygląda na to, że prom będzie dobijał w innym miejscu.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 17.02.2022 18:21

Z tej pięknej palmy, zabieram zawsze daktyle do domu
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.02.2022 07:24

rufus295 napisał(a):Z tej pięknej palmy, zabieram zawsze daktyle do domu

O to ciekawe, nigdy mi to do głowy nie przyszło, a palm daktylowych jednak sporo w Cro.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.02.2022 07:42

Tymczasem prom dobija do brzegu i niebawem ładujemy się na niego, tym razem jesteśmy ustawieni najbardziej z przodu jak się da :D pierwsi wyjedziemy, ale jak się okaże - to jednak jest tył promu :roll:
Mniejsza z tym, przy dokowaniu w Drweniku fajne uczucie, siedząc już w samochodzie świat się obraca w miejscu.

IMG_20210904_110849_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_111656_Easy-Resize.com.jpg

Widoki z dołu promu

IMG_20210904_105300_Easy-Resize.com.jpg

I widoki z góry na dalszą część Sucuraju, ładnie tu...

IMG_20210904_111736_Easy-Resize.com.jpg

Góry Rivy Makarskiej i niżej robią robotę...

IMG_20210904_113200_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_113511_Easy-Resize.com.jpg

Atmosfera na promie raczej nostalgiczna - zupełnie inna niż w drugą stronę ze Splitu, da się wyczuć, że dla wielu to już koniec urlopu i tylko droga do domu, ale nie dla nas.
Przeprawa tutaj jest zdecydowanie krótsza i już szykujemy się do wyjazdu. Niektórzy mają takiego doła, że nie wychodzą nawet z aut i siedzą w milczeniu. Dla nas jak się jeszcze okaże 5dni urlopu przed nami :D

I filmik z wjazdu na prom w Sucuraju i wyjazdu w Drweniku. Do zobaczenia Hvarze...

Ostatnio edytowano 01.10.2023 08:44 przez te kiero, łącznie edytowano 4 razy
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.02.2022 16:31

Bok Dejwid, bok svima :wink:

Zaglądałem już tutaj kilka razy, ale obiecałem sobie, że zamelduję się po nadrobieniu całości. Co właśnie uczyniłem. :)

Ach ten otok Hvar - naše najbolje ljetovanje u Hrvatskoj. Chociaż w "Gdyni", a także w kilku innych (pięknie przez Ciebie pokazanych) miejscach nie byliśmy.

Z planu wynika, że jeszcze będzie ciekawie, a teraz będę już na bieżąco. :wink:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 18.02.2022 17:25

te kiero napisał(a):Tymczasem prom dobija do brzegu i niebawem ładujemy się na niego, tym razem jesteśmy ustawieni najbardziej z przodu jak się da :D pierwsi wyjedziemy, ale jak się okaże - to jednak jest tył promu :roll:
Mniejsza z tym, przy dokowaniu w Drweniku fajne uczucie, siedząc już w samochodzie świat się obraca w miejscu.

Dziwne. Z czego to wynika?
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 18.02.2022 19:57

te kiero napisał(a):To był super Hvar - kocham go za plaże, starówki, zatoczki i cudowne drogi, aczkolwiek miałem już ochotę pocisnąć autostradą; Hvar - zrealizowane marzenie na 20lecie; przyjemne z pożytecznym, zwiedzanie i odpoczynek; jednak Jadran parę kroków od App robi dużą różnicę.

I znów się podpisuję :) I widzę, że też robisz "długi" powrót i zwiedzanie po drodze różnych miejsc. Tak jak my ostatnio. Fajnie.

pozdrawiam, Michał
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.02.2022 04:00

walp napisał(a):Bok Dejwid, bok svima :wink:

Zaglądałem już tutaj kilka razy, ale obiecałem sobie, że zamelduję się po nadrobieniu całości. Co właśnie uczyniłem. :)

Ach ten otok Hvar - naše najbolje ljetovanje u Hrvatskoj. Chociaż w "Gdyni", a także w kilku innych (pięknie przez Ciebie pokazanych) miejscach nie byliśmy.

Witaj w mojej relacji :D dzięki
Nie zawsze da się wszędzie być.

walp napisał(a):[
Z planu wynika, że jeszcze będzie ciekawie, a teraz będę już na bieżąco. :wink:

Umknął mi jeszcze zaanonsować spacer po Makarskiej

empire13 napisał(a):
te kiero napisał(a):Tymczasem prom dobija do brzegu i niebawem ładujemy się na niego, tym razem jesteśmy ustawieni najbardziej z przodu jak się da :D pierwsi wyjedziemy, ale jak się okaże - to jednak jest tył promu :roll:

Dziwne. Z czego to wynika?

Nie wiem z czego to wynika. Byłem pewien, że ten prom jest przelotowy jak poprzedni, dwukierunkowy wjazdowo tak, ale do pływania nie.

majkik75 napisał(a):
te kiero napisał(a):To był super Hvar - kocham go za plaże, starówki, zatoczki i cudowne drogi, aczkolwiek miałem już ochotę pocisnąć autostradą; Hvar - zrealizowane marzenie na 20lecie; przyjemne z pożytecznym, zwiedzanie i odpoczynek; jednak Jadran parę kroków od App robi dużą różnicę.

I znów się podpisuję :) I widzę, że też robisz "długi" powrót i zwiedzanie po drodze różnych miejsc. Tak jak my ostatnio. Fajnie.

pozdrawiam, Michał

W tym roku przeciągaliśmy urlop do granic możliwości czasowych i uznałem, że cały rok człowiek ciężko pracuje to można wydać więcej kasy niż plan.

Jeśli wyjdzie wyjazd majowy, to też będzie przeciągnięcie :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.02.2022 08:25

Wyjeżdżamy z promu i zahaczamy o Drvenik, w którym nigdy nie byliśmy; parkujemy zaraz na głównym parkingu, wtedy jest już darmowy, i nawet pustawy. Czyli ta masa krytyczna na głównej plaży Drvenickiej i deptaku jest z okolicznych apartmanów 8O

Troche jesteśmy w szoku, nawet nie robię zdjęć, krótki spacer zakupy w Pekarze i wracamy do auta...
Dnia jeszcze jest sporo, więc przemieszczamy się w kierunku doliny Neretwy przez Jadrankę i Bacińskie, na zakupy.
Dlaczego akurat tam? Uwielbiam tę feerię barw i smaków :!:

Uzupełniamy tutaj zapasy owoców i różnych smakołyków, które zdążymy już zjeść w czasie reszty urlopu, a część jednak uda się dowieźć do domu :D

Fotoram.io.jpg

Fotoram.io (1).jpg

IMG_20210904_124051_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210904_124031_Easy-Resize.com.jpg

Ogólnie rzecz biorąc cen nie pamiętam, część rzezczy jest taniej, część drożej, ale w większości wszystko jest bardzo świeże; jedynie 1 butelka syropu pomarańczowego (kupuję do drinków), okazała się być sfermentowana, tzn zrobił się z tego jakiś mocniejszy destylat i też się nie zmartnowało :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone