Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu
Re: Jaka tam Chorwacja... nie ma to jak w „Gdyni”!... Hvar+

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.02.2022 11:48

:lol: :lol: :lol:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 14.02.2022 20:52

[quote="te kiero"]

No właśnie, jak dobrze pamiętam to miałeś kiedyś na ośle wybrać się do Cro :D

No niby tak. Wszystko było ugrane tylko Osioł się zaparł i nie chciał iść do przodu tylko do tyłu. Przez Osła o mało nie straciłem zaliczki - 1000 kun. No ale dogadałem się z gospodarzem przy Rakiji (70 % bez zapitki) i mam rezerwację Nowego Osła na ten rok bez zaliczki. Właściciel szczerze zapewnia, że nowy Osioł nie jest uparty i dziarsko maszeruje do przodu. Do spotkania "Te Kiero" w Wakacje na Makarskiej Rivierze :hut:

Masz u mnie jedną jazdę gratis na Ośle. :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.02.2022 04:42

Ural napisał(a):Masz u mnie jedną jazdę gratis na Ośle. :papa:

Och dziękuję Uralku za hojność, jakby co to chętnie również dziabne te % choć pierwszy pewnie bym odleciał, bo gustuję w słabszych trunkach, rakija owszem jest w barku, ale doraźnie korzystam :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.02.2022 08:46

Jelsa cd..

Mniej więcej tak wyglądał nasz spacer po Jelsie, chodząc systemem, gdzie nogi poniosą, ale bez przesady; na pewno było to przyjemne, szczególnie podobała się uliczka o tej samej nazwie co w podobała nam się w Zagrzebiu: Strossmayerovo Setaliste.

Bez tytułu_Easy-Resize.com.jpg

Podobały mi się konoby, do których zajrzeliśmy, aczkolwiek jeszcze niektóre zamknięte tzn. przymknięte, bo obsługa już się krzątała; m.in. Nono, Turan i Huljić. Podobały nam się również niektóre obejścia domostw - skromnie ale z gustem urządzone, trzymające klimat. W każdym bądź razie byłoby, gdzie przyjemnie się posilić i pospacerować, więc może ta Jelsa nie taka zła. Dobrze że daliśmy jej szansę.

Fotoram.io_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (1)_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (2)_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (3)_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (4)_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (5)_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (6)_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (7)_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (8)_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (9)_Easy-Resize.com.jpg

Fotoram.io (10)_Easy-Resize.com.jpg

Problemem małych mieścin jest to, że nie ma gdzie spacerować, tzn mi by się tam nie nudziło, ale Pani J po 2, 3 razie w to samo nie chce już chodzić. To jest jeden z czynników, który biorę pod uwagę wybierając miejscówkę; w Pokiveniku też za dużo nie ma gdzie chodzić, ale za to można iść na dłuższe spacery, co zmienia postać rzeczy.
W każdym bądź razie Jelsa nie taka straszna, zaskoczyła nas ta starówka, choć niewielka, jak wrócimy kiedyś to pewnie na posiłek, ale magnesu jednak nie kupiłem :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.02.2022 09:14

te kiero napisał(a):Problemem małych mieścin jest to, że nie ma gdzie spacerować, tzn mi by się tam nie nudziło, ale Pani J po 2, 3 razie w to samo nie chce już chodzić.

Doskonale Twoją Panią rozumiem, bo mam tak samo :oczko_usmiech: . Jelsa szybko odpadła przy wyborze miejscówki na Hvarze, ale patrząc na to co pokazujesz przyznaję, że jakiś kawałeczek starego miasta tam jest.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.02.2022 10:28

Całkowicie rozumiem Panią J i Marzenę.... Nie ma co czarować, żadne z miasteczek nie jest na tyle duże, żeby było można po nim przez kilka godzin spacerować czy kilka dni i coś nowego odkrywać. I dotyczy to większości takich miasteczek bez względu na to czy to Chorwacja, Grecja czy inny kraj.
Inna sprawa już z większymi miastami, gdzie jest odpowiednio większa przestrzeń, są przystanie, porty, parki, zabytki, muzea itp....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.02.2022 14:38

marze_na napisał(a):Doskonale Twoją Panią rozumiem, bo mam tak samo :oczko_usmiech: . Jelsa szybko odpadła przy wyborze miejscówki na Hvarze, ale patrząc na to co pokazujesz przyznaję, że jakiś kawałeczek starego miasta tam jest.

piekara114 napisał(a):Całkowicie rozumiem Panią J i Marzenę.... Nie ma co czarować, żadne z miasteczek nie jest na tyle duże, żeby było można po nim przez kilka godzin spacerować czy kilka dni i coś nowego odkrywać. I dotyczy to większości takich miasteczek bez względu na to czy to Chorwacja, Grecja czy inny kraj.
Inna sprawa już z większymi miastami, gdzie jest odpowiednio większa przestrzeń, są przystanie, porty, parki, zabytki, muzea itp....

Ja tam mogę spacerować bez końca, bo większość życia jestem przy biurku :wink: nie nudzi mi się, bo nie mam tego na co dzień.
Lubię samotne poranki w ciszy i spokoju, ale i wieczorne spacery. W dzień też może być, ale najlepiej o poranku, z reszta praktykuje to co najmniej kilku chłopów z Cro.pli :oczko_usmiech:

Chyba jedynie w Breli była na tyle długa promenada, że przejście jej całej od Vruji do BV, zajęło nam z 8 dni.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 15.02.2022 16:39

Te plaże wyglądają tak kusząco, że będę musiała dokonać trudnego wyboru 8) , zwłaszcza że nie mogę się nastawiać na dużo plaż (rodzina tego nie wytrzyma). Muszę jeszcze sporo doczytać, żeby się nie pogubić. No i sandały sportowe muszę kupić, bo na Cliffbase chciałabym chociaż spojrzeć, bardzo mi się podoba.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 15.02.2022 18:17

Rejony S.N. bardzo miło wspominam. Widokowo jest przepięknie, jednak miejsc do plażowania, niestety, mało :(
W sezonie Lučišća i Skala nie wystarczają na pokrycie tamtejszego zapotrzebowania.
Dla niesamowitych klifów z Cliffbasą z jednej i widokową drogą z drugiej strony, warto tam zagościć.
Może, przy okazji, uda się trafić luźniejszy dzień, to plażowanie na jednej z plaż, zwłaszcza Lučišćy, będzie wielkim bonusem.

te kiero napisał(a):Ja tam mogę spacerować bez końca, bo większość życia jestem przy biurku :wink: nie nudzi mi się, bo nie mam tego na co dzień.
Lubię samotne poranki w ciszy i spokoju, ale i wieczorne spacery. W dzień też może być, ale najlepiej o poranku, z reszta praktykuje to co najmniej kilku chłopów z Cro.pli :oczko_usmiech:

Chyba jedynie w Breli była na tyle długa promenada, że przejście jej całej od Vruji do BV, zajęło nam z 8 dni.

Nic na siłę :wink: Dla moich dziewczyn wszystkie miasteczka w Cro wyglądają tak samo,
ale lubią po nich spacerować ... wieczorami :wink: U mnie pora dnia nie gra roli,
a poranki mam na wyłączność :oczko_usmiech:

P.S.
Piękne zdjęcia z Jelsy :D :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.02.2022 20:23

pomorzanka zachodnia napisał(a):Te plaże wyglądają tak kusząco, że będę musiała dokonać trudnego wyboru 8) , zwłaszcza że nie mogę się nastawiać na dużo plaż (rodzina tego nie wytrzyma). Muszę jeszcze sporo doczytać, żeby się nie pogubić. No i sandały sportowe muszę kupić, bo na Cliffbase chciałabym chociaż spojrzeć, bardzo mi się podoba.

Wybór naprawdę nie jest prosty, tym bardziej jeśli ma się do dyspozycji tydzień lub ciut ponad;
klapki i japonki odpadają mz w drodze na Cliffbase; @Habanero pokazał w swojej relacji bardzo dokładnie przegląd dojścia tam.

Habanero napisał(a):Rejony S.N. bardzo miło wspominam. Widokowo jest przepięknie, jednak miejsc do plażowania, niestety, mało :(
W sezonie Lučišća i Skala nie wystarczają na pokrycie tamtejszego zapotrzebowania.

Chętnie sprawdzę to live następnym razem :D
Habanero napisał(a):a poranki mam na wyłączność :oczko_usmiech:

Niebawem właśnie ostatni poranny spacer w Pokriveniku.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.02.2022 20:26

Tymczasem na powrocie robimy zakupy i naszej gospodyni w Zastražiscu, która na parterze ma pokoik z dobrodziejstwami natury i daje popróbować :D
Oto jej reklama po polsku.

IMG_20210903_152918_Easy-Resize.com.jpg

Późne popołudnie i wieczór to laba, długie moczenie w Jadranie, pakowanie i zdrowe smakołyki z widokiem :smo:

IMG_20210903_180717_Easy-Resize.com.jpg
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 15.02.2022 21:13

te kiero napisał(a):Ja tam mogę spacerować bez końca, bo większość życia jestem przy biurku :wink: nie nudzi mi się, bo nie mam tego na co dzień.

Podpisuję się. Dla mnie Jelsa ma w sobie jakiś urok. Fajne miasteczko :)

pozdrawiam, Michał
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.02.2022 03:49

majkik75 napisał(a):

Podpisuję się. Dla mnie Jelsa ma w sobie jakiś urok. Fajne miasteczko :)

pozdrawiam, Michał

Miłośnicy Jelsy powinni być zatem zadowoleni :D

Mea culpa, jednak nie ma to jak przekonać się osobiście :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.02.2022 11:17

Teoretycznie w relacji Hvar za nami; kolejny ostatni odcinek będzie z Sucuraju; było przesuper ale zdecydowanie za krótko, jednak to nie koniec naszego urlopu.

Co jeszcze zobaczymy w relacji:
- Sucuraj
- zakupy na straganach Opuzen
- Omis
- Split
- Izvor Cetine
- Strbacki Buk (od HR)
- Rastoke
- Kranjska Gora
- Ljubljana

Qrde czyli jeszcze sporo tego będzie :roll: :oczko_usmiech:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 16.02.2022 15:23

No to czekamy :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Jaka tam Chorwacja...nie ma to jak w Gdyni! Hvar i po drodze - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone