Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka tak naprawde jest Chorwacja,czy nadal rządzi tam mafia?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
halkatla100
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) halkatla100 » 15.03.2007 22:58

siedze tak sobie na forum,czytam i dziwie się, że nikt nie pisze na wazne tematy związane z Chorwacją. Ciągle tylko o tym morzu itp. A tak naprawdę niczego konkretnego znalezc nie można. Jest przecież całe mnóstwo ciekawych spraw do omawiania choćby po to, by Polacy mieli jakieś pojęcie o tym kraju,o jego polityce, o zachowaniach ludzi, o ich poglądach, o tym, jak ich wojna zmieniła, o tym,ze niemal cały rejon slawonii żyje z rent powojennych,choć część z nich nawet nie brała w tej wojnie czynnego udziału, a tylko podstępem-mając swiadków-znajomych udało im sie zdobyć świadczenia.Nikt nie wspomina o mafii, która panuje w Osijeku,Vukovarze itd.
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 15.03.2007 23:12

wiesz, my znamy inną chorwację, morze, lato, urlop, życzliwych ludzi. Mi też kiedyś przeleciał taki temat, jak byłem w baska voda, i dom obok mojego apartmanu stały najnowsze ferrari i nowy mesiu amg sklasy, zapytalem kto to gospodarzy, a oni - lepiej bym nie pytal. z drugiej strony, gdy mialem awarie mojego skutera, to ten czlowiek mi pomagal, nie chcac nic za to, pomimo to, ze sie zbrudzil olejami bardziej ode mnie.
pozdrav
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 15.03.2007 23:28

Adam masz rację...nasz pobyt jest zbyt krótki by ujrzec lub też dowiedziec sie czegos wiecej.
Ale zapytalam kiedys gospodarza czemu inne europejskie stacje paliw lub tez hipermarkety nie moga wejsc na rynek chorwacki. Odpowiedział mi tak jak tobie że lepiej ze pytac bo mafia i korupcja są w cro na szeroką skalę.
Moze dopowiedzą coś cromaniacy z forum ale znad adriatyku?
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 15.03.2007 23:28

Nie mafia tam rządzi tylko my. :twisted: :wink:
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 15.03.2007 23:57

chesjowisz napisał(a):Nie mafia tam rządzi tylko my. :twisted: :wink:

turysci rządzą?? :P
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 16.03.2007 07:55

Andrzej rządzi :lol: :lol: :wink: .
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.03.2007 08:04

Ale tamat. Popiszcie jeszcze trochę o mafii a zmienię swoje upodobania co do regionu turystyczno-wczasowego. Co jak co ale do mafiozów, kretynów wszelkiej maści mam od urodzenia uczulenie. Wielkie uczulenie.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 16.03.2007 08:11

wszyscy mafiozi już dawno siedzą, a na wolności rządzą Cronomaniacy :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 16.03.2007 14:06

W Chorwacji faktycznie widać dosyć sporo luksusowych domów czy samochodów. Najdziwniejsze jest to, że niektóre z nich znajdują się na głębokiej prowincji. To faktycznie pachnie mafijnie...
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 16.03.2007 15:53

Torcida1 napisał(a):W Chorwacji faktycznie widać dosyć sporo luksusowych domów czy samochodów. Najdziwniejsze jest to, że niektóre z nich znajdują się na głębokiej prowincji. To faktycznie pachnie mafijnie...

Wg. mnie w Chorwacji, to jeszcze tak to nie rzuca się w oczy.Tzn.są bardzo luksusowe domy i samochody,i są takie "biedniejsze".Ale jest też coś pośrodku-takie typowe,"drobnomieszczańskie"-samochody sredniej klasy,domy takie sobie średnie.
A będąc w Bułgarii(tylko 1 raz w Sozopolu-moze gdzies indziej jest inaczej),to widziałam albo wypasione bryki albo rzęchy łączone na drut coby się nie rozleciały.Nie widziałam samochodów takich "pośrodku".To mi się w oczy bardzo rzuciło.W domach nie widziałam takiej różnicy
banko
Croentuzjasta
Re: Jaka tak naprawde jest Chorwacja,czy nadal rządzi tam ma

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 16.03.2007 16:24

[qu
Ostatnio edytowano 23.05.2007 08:36 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.03.2007 16:51

Jedno jest pewne, że turyści mają trochę inny obraz Chorwacji, niż jej mieszkańcy. Pewnie jeszcze inaczej postrzegam ją ja - obcokrajowiec mieszkający tu na stałe. Ale to całkiem naturalne.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 16.03.2007 20:01

Torcida1 napisał(a):W Chorwacji faktycznie widać dosyć sporo luksusowych domów czy samochodów. Najdziwniejsze jest to, że niektóre z nich znajdują się na głębokiej prowincji. To faktycznie pachnie mafijnie...

Wszyscy narzekacie, że w Chorwacji drożej z roku na rok - no to teraz wiecie, gdzie Chorwaci lokują kasę, którą na Was zbijają:D
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 16.03.2007 20:04

Plumek napisał(a):

Wszyscy narzekacie, że w Chorwacji drożej z roku na rok - no to teraz wiecie, gdzie Chorwaci lokują kasę, którą na Was zbijają:D
Pewnie po części tak jest. Jednak nie sądzę by tak było w 100% przypadków. To może być co najwyżej 60%.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 16.03.2007 20:41

Torcida1 napisał(a):
Plumek napisał(a):

Pewnie po części tak jest. Jednak nie sądzę by tak było w 100% przypadków. To może być co najwyżej 60%.

Na polskich drogach też widać mnówsto luksusowych samochodów. I co? Mam siezastanawiac? Mafia, nie mafia? A domy? Mamy boom budowlany i wiecznie brakuje mieszkań, a ziemia drożeje z dnia na dzień :D
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone