Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka tak naprawde jest Chorwacja,czy nadal rządzi tam mafia?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 16.03.2007 21:18

No bo ja wiem czy takie mnóstwo:/ Przynajmniej nie u mnie.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 16.03.2007 22:55

.......renta wojena ??? nedajci boze ze bysz musial kiedy kolwiek dostawac rente wojena.....
...a z drugej stroni popaczcie na waszich kombatantow...sa od uczesniskow powstania warszawkiego...do tych co jak dzieci machali za zolniezamy AK czy za Ruskimy i potem poprzez znajomosci dostaly ulgi kombatanckie.....chistoria sie wszendzie powtarza....
Mafija....przecierz mafija jest we Wloszech...i co sie ma do tych drogich samochodow...czy wszistke droge samochody w Polsce naleza do mafii...?
w chorwacji nie wystarczy miec restauracje w przibrzeznej miescince ze by zarobic na dobry samochud...
Jedini rzeczewisty problem nas chorwatow jest taky ze globalnie (w granicach CRO) nie podwiszamy standardu turistycznego a cene rosna....i tak bendziemy mialy turistow ale to nie jest to....brzidko pachnie...
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 16.03.2007 23:23

Chorwacke wladze wspolnie z ruznymy agencjamy 8) 8) 8) z obu panst a szledzanc trendy w polce postanowyli w tym roku do chorwacji nie wpuszczac nie zlustrowanich...turistow, chentny turista powinien miec ze soba przinajmniej wniosek o lustracije....
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 17.03.2007 16:39

CO??? Brzmi nieprawdopodobnie 8)
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 17.03.2007 18:30

Leon napisał(a):.......renta wojena ??? nedajci boze ze bysz musial kiedy kolwiek dostawac rente wojena.....
...a z drugej stroni popaczcie na waszich kombatantow...sa od uczesniskow powstania warszawkiego...do tych co jak dzieci machali za zolniezamy AK czy za Ruskimy i potem poprzez znajomosci dostaly ulgi kombatanckie.....chistoria sie wszendzie powtarza....
Mafija....przecierz mafija jest we Wloszech...i co sie ma do tych drogich samochodow...czy wszistke droge samochody w Polsce naleza do mafii...?
w chorwacji nie wystarczy miec restauracje w przibrzeznej miescince ze by zarobic na dobry samochud...
Jedini rzeczewisty problem nas chorwatow jest taky ze globalnie (w granicach CRO) nie podwiszamy standardu turistycznego a cene rosna....i tak bendziemy mialy turistow ale to nie jest to....brzidko pachnie...

Coś w tym jest Leonie... Ogólnie obserwując trochę z boku można zauważyć że dość mało inwestuje się w infrastrukturę. Spowodowane to jest to chyba małymi srodkami którymi dysponują gminy. Plaze są małe, prywatne - każdy dba o swoje.. Gdyby tak spróbować połączyć się w kilku to byłyby miejsca do spacerowania i inne fajne rzeczy. Ale z drugiej strony Polacy lubią się mądrować, dawać dobre rady a u siebie mają co mają :D . Wiem ze w Cro tego nie lubią- dlatego oprostite jezeli kogoś uraziłem. W lipcu jedziemy do Splitu potem się zobaczy gdzie - mogliśmy jechać do Włoch za tanie pieniądze ale Hrvatska rządzi. Wieczory przy rakiji - wtedy wychodzi wspólna słowiańska dusza - wspaniali ludzie. Szukaliśmy adresu w Nemirze to super kobietka zaprowadziła nas bocznymi scieżkami pod sam dom znajomych.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 18.03.2007 00:46

Ale zapytalam kiedys gospodarza czemu inne europejskie stacje paliw lub tez hipermarkety nie moga wejsc na rynek chorwacki. Odpowiedział mi tak jak tobie że lepiej ze pytac bo mafia i korupcja są w cro na szeroką skalę

a moze sa na tyle madrzy, ze nie pozwalaja zarabiac innym i sami chca zgarniac profity? u nas mysle sie od dup...strony i teraz mamy 9999 marketow w samych centrach miast. stacji benzynowych wszelakich firm bez liku. ceny wszedzie takie same /czyt. wysokie/
edit: mafia mafia a ile watkow sie tutaj przewinelo o tym jak to czesc z nas gesto i czesto zapomniala wl alarm w samochodzie lub wogole nie zamknela samochodu. i co? nic. nie ukradli.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.03.2007 13:31

No o tych stacjach beznynowych to ja też mam swoje zdanie a i pewnie wszyscy, którzy byli na Hvarze autkiem mogli by swoje dorzucić.
Otóż wyobraźcie sobie wyspę, jedną z większych w Dalmacji, na której znajdują się tylko 2 stacje benzynowe, w tym jedna, która od niepamiętnych juz czasów ogłaszana jest przez HAK (Hrvatski Autoklub) za najgorszą w całej HR (zdobywała i tytuł i najgorszej w całej byłej Jugosławii). Trzy nędzne dystrybutory a stacja położona prawie na drodze, dodam jedynej dojazdowej do miasteczka Jelsa. Wystarczy, że zjawiaja się trzy auta w kolejce i już problem, bo zaczynają blokować drogę (jedyną prowadzącą do miasta!). Wspomnę, że są momenty, kiedy przyjeżdza cysterna z paliwem i stacja oczywiscie jest wtedy zamknięta, czasem nawet na 2, 3 h. A druga stacja oddalona o 25 km. I to super stacja 2 dystrybutory...
Turyści zjeżdzający z promu w St.Gradzie (jedyny port na wyspie, gdzie jest załadunek i rozładunek aut) nie rozumieją, że tuż przy porcie nie ma stacji benzynowej. Najbliższa to ta w Jelsie (najgorsza w całej HR) -10 km od portu.
Beznadziejna Ina już od kilku lat blokuje budowę prywatnej stacji benz. w St.Gradzie. To mozna zrozumieć, bo to w końcu szkodziłoby ich interesom. Ale czemu on sami nie zbudują czegoś przyzwoitego??????? Bo co ich to obchodzi! Wiedzą, że bez względu na to, że ich stacje są beznadzieje, wszyscy będą z nich korzystać, bo to jedyne tutaj...
I to właśnie mnie wkurza!!!!! Taka niestety jest Hr polityka względem sektora prywatnego i obcego kapitału. Obcych nie wpuścimy, ale sami też budować nie będziemy. Fajnie? Mnie się nie podoba.
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 18.03.2007 15:10

No to faktycznie nieciekawie :? W Polsce ze stacjami tez nie jest najlepiej. Na odcinku autostrady A4 Wrocław - Katowice nie ma ani jednej stacji. Chyba, że teraz wybudowali. W Chorwacji jak budują autostradę, to przynajmniej całą infrastrukturę także. W Polsce buduje się tylko i wyłącznie drogę. O reszcie się zapomina?
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Jaka tak naprawde jest Chorwacja,czy nadal rządzi tam mafia? - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone