Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaką rybkę kupić?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aro_40
Croentuzjasta
Posty: 300
Dołączył(a): 07.08.2009
Jaką rybkę kupić?

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 11.07.2010 20:36

Wybieramy się w tym roku do Trogiru i zamierzamy przynajmniej raz kupić na targu rybcię w celu jej usmażenia samemu, a w dalszej konsekwencji tego czynu oczywiście konsumpcji.
Moje pytanko brzmi, jaką rybcię wybrać, aby nie miała za dużo ości i dała się skonsumować (przez dzieci zwłaszcza) ???
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.07.2010 20:39

Z tańszych to makrela a z droższych to orada. Albo zubatac...
who
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 419
Dołączył(a): 23.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 11.07.2010 21:03

Polecam doradę. Najlepiej samodzielnie "ugrillować". Do brzucha ryby koniecznie masło, pietruszka i ze dwie anchovies. W trakcie grilowania spryskiwać oliwą z atomizera albo silikonowym pędzlem. Oprószyć prowansalskimi. Do tego własnoręcznie ukręcona gremolata. Zimne białe wino (Posip!!!) Maaaasaaakraaa!!!!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 11.07.2010 21:41

Moja rekomendancja to lubin (Dicentrarchus labrax czyli pl Labraks)
P.S. Orada (pl dorada) występuje także (właściwie nawet częściej) pod nazwą komarča (Sparus aurata).. Zubatac najczęściej jest dość duży (i po kilka kilo jeden egzemplarz.... tak 3-4 kg jak nic, a nie rzadko i dwa razy tyle)....
Jako "pędzelek" do smarowania podczas pieczenia najlepiej posłuży gałązka rozmarynu (warto też takową wsadzić do wnętrza rybki zanim wrzuci się ją na grill); potem przygotować "sos" (oliwa, posiekany czosnek, vegeta i świeże zioła), którym skrapia się obficie rybę na talerzu plus naturalnie wycisnąć i nieco soku z cytryny...
Pozdrawiam
who
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 419
Dołączył(a): 23.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 11.07.2010 21:54

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...Jako "pędzelek" do smarowania podczas pieczenia najlepiej posłuży gałązka rozmarynu (warto też takową wsadzić do wnętrza rybki zanim wrzuci się ją na grill)...


- gałązki rozmarynu rzucam w trakcie grilowania na węgiel :-)
wikusia
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 190
Dołączył(a): 28.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 12.07.2010 12:05

Mniam, smakowity wątek :D Już odpisałam sobie "tytuły" rybek i czekam na dalsze pyszności.
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2010 12:12

Tak naprawdę to większość rybek które widzimy w morzu można smacznie zjeść. Mój przyjaciel Bobo jak robi nam rybną kolacje to na talerzu nie ma takich delikatesów jak labin czy orada. Jest fratar, ovcica, smaczny pauk i škrpina. Bardzo dobry ugor. Jadłem także kovaca ale to już wyższa szkoła jazdy :)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.07.2010 22:39

Kupowałem w lipcu 3 kg żywego Labina w farmie za Poljicą koło Trogiru. Kg kosztował 70 kun. Ryba smaczna dużo lepsza niż makrela, która na małym targu w Marinie kosztowała 39 kun. Proponuję jednak droższego Labina.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.07.2010 22:54

Ja przeważnie zajadam to co samodzielnie złapię ma wędkę :D
Belony czyli iglice i inne małe rybki usmażone tradycyjnie na patelni do karlovacko lub ožujsko smakują nie najgorzej :D mam nadzieję, że od 16 lipca coś na patelnie wrzucę :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.07.2010 06:21

darek1 napisał(a):Kupowałem w lipcu 3 kg żywego Labina w farmie za Poljicą koło Trogiru. Kg kosztował 70 kun. Ryba smaczna dużo lepsza niż makrela, która na małym targu w Marinie kosztowała 39 kun. Proponuję jednak droższego Labina.


Lubin - ryba
Labin - miejscowość
Absolutna zgoda: lubin znaczie smaczniejszy niż skuša (makrela)

Pozdrawiam
aro_40
Croentuzjasta
Posty: 300
Dołączył(a): 07.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 14.07.2010 07:13

no cóż, ja raczej kijka w CRO nie pomoczę, choć chciałaby dusza do raju... niestety, konieczność opieki nad dziećmi bierze górę :)
ale na targ na pewno się wybiorę i coś na patelnię wrzucę - dzięki za wszystkie wypowiedzi :)
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 14.07.2010 08:07

Ryby złowione w morzu, są o wiele smaczniejsze niż z hodowly(cena 8O )
Przed grilovanjem, najlepiej rybki trzymać w mieszance oliwy z oliwek i przyprawy (cc 1 godz.)
Myślę, że nie należy smarować olejem rybe podczas smażenia.
Z grilla, najbardziej smaczne są sardynki :wink:


Obrazek


Obrazek
Cosmo
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 270
Dołączył(a): 08.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 16.07.2010 14:13

Ja tez uważam, że najlepsza grillowana rybka w Cro to Sardela. Natomiast smażone na patelni Dorada i Ugor palce lizać. Polecam również malutkie rybki Gavuni z głębokiego oleju mniaaaaaam.
Bahama
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1045
Dołączył(a): 29.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 16.07.2010 15:08

Ostatnio będą w Krku żona postanowiła zjesć rybkę. Zamówiła sobie porcję bella riba czy jakoś tak. Przynieśli jej smaczne rybki wielkości szprotek :) Co to za przysmak ?
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2010 15:15

Raczej bijela riba :) Może sardela?
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone