Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaką przyczepę kupić?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek_Do
Croentuzjasta
Jaką przyczepę kupić?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 10.01.2010 10:09

Witam
Zastanawoam się nad zakupem przeczepy do15 000zł.
Moja rodzimka to 2+1.
Nie ma doświadczenia z kampingami, na co zwrócic uwagę przy wyborze, jakiego prodycenta, jaka optymalna wielkość dla takiej rodzinki.
Co powinno znaleść zię w wypsażeniu obowiązkowym itp, itd.
Czy w kwocie do 15 000zł jest szansa znalezienia odpowiedniego modelu?
josefoe
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) josefoe » 10.01.2010 11:31

Za takie pieniądze to kupisz sobie przyczepę w super stanie i przyzwoicie wyposażoną. Musisz jedynie zwrócić uwagę na:
- czym będziesz ciągnął przyczepę i w zależności od możliwości samochodu wybierasz lżejszą bądź cięższą, dla trzech osób wystarczy w zupełności przyczepa 4 - 5 m dł
-w tej cenie możesz kaprysić z wyposażeniem ale np. uważam, że natrysk nie jest niezbędny, lepiej zwrócić uwagę na stan przedsionka
-kiedy się zdecydujesz, musisz koniecznie sprawdzić wszystkie kąty przyczepy podnosząc wykładzinę - jeżeli znajdziesz zawilgocenia to daj sobie spokój i szukaj następnej, podobnie sprawdź, czy podłoga nie trzeszczy, czy meble są dobrze przymocowane do ścian, czy zewnetrzne uszczelki nie są "popaprane" zwykłym silikonem - może to świadczyć, że kiedyś w przeszłości miała przecieki, podobnie postąp z oknami i szyberdachami - uczulam na zawilgocenia!
-najprościej kupić przyczepę w autokomisach - do wyboru, do koloru ale masz troche czasu do sezonu i zastanów sie, czy nie lepiej sprowadzić najlepiej z Holandii - cena dużo niższa za lepsza klasę, spróbowac tez można na Allegro - są ich setki.
Owocnych poszukiwań!
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 10.01.2010 11:34

wejdz sobie na stronę www.karawaning.pl tam masz dużo informacji
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2010 20:18

Uważam, iż najwięcej części zapasowych jest do przyczep niemieckich i Adrii, dlatego warto rozejrzeć się za takimi egzemplarzami.
Przy zakupie używanej przyczepy trzymaj się kilku
ZASAD, a zakup przyczepy używanej nie będzie przykrą niespodzianką.

Pozdrawiam.

smoki3
Chojraki123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chojraki123 » 15.04.2010 17:34

Zobacz coś takiego.... http://www.sylvansport.com/
Niestety nie ma używanych ale jest wielofunkcyjna ...
Raschey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raschey » 17.04.2010 22:15

Tak jak wszyscy piszą za 15 000 zł kupisz coś ekstra.
Też zastanawiałem się ostatnio ile trzeba by dać za przyczepę tylko raczej skromniej niż Ty.
Chciałbym coś z prysznicem, co się nie rozpada i jak "najmłodszy" rocznik i stan też ok.
6200 zł za 93r. u siebie na wiosce znalazłem:
http://moto.allegro.pl/item1003220810_6 ... _lodz.html

Niestety wszystko kosztuje. Na nartach by człowiek pojeździł, samolotem latać też by się chciał nauczyć, nurkowanie też fajna rzecz, jak nurkować to z własnego sprzętu i we własnym sprzęcie najlepiej, jakiś camper albo kamping też większa mobilność (no i quad na pakę i rowery) jak się chce Wenecję i Dubrownik zobaczyć za jednym razem. Tylko skąd na to wszystko wziąć ...

Tak się zastanawiam jak wygląda sprawa przemieszczania się z przyczepą po chorwackich serpentynach. Wiadomo że camperem lepiej tylko cena x 5 i użycie 2 tyg. rocznie trochę nie bardzo. Pytam bo za czasów podstawówki byłem "camperem" VW T3 z rodzicami w Garmisch Partenkirchen i za bardzo nie wyobrażam sobie jazdy po takich serpentynach Mondeo MK3 kombi z przyczepą 5-6m. Nie chodzi tu o moc auta tylko o to jak jest 180 stopni nawrót czy bym się z taką przyczepą zmieścił. Pytam tu oczywiście o Chorwację bo jak patrzyłem na relacje niektórych userów to tam potrafi na niektórych drogach (zwykłych) być naprawdę wąsko.

Może ktoś wie gdzie koło Łodzi są jakieś place z dużym wyborem przyczep ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2010 10:39

Raschey napisał(a):
Może ktoś wie gdzie koło Łodzi są jakieś place z dużym wyborem przyczep ?

Jest kilka dużych w okolicach Puław, sporo w okolicach "Wielkich Jezior"
i Koszalina.
Ja osobiście zakupiłem w firmie. Osoba godna polecenia, jednego dnia pojechaliśmy kupić przyczepę, zagwarantowali bardzo wygodny i bezpłatny nocleg, następnego spokojnie wróciłem.

Więcej firm poszukaj sobie na Allegro. Bardzo dużo stron do wyboru. Jednak do kupna proponuję jechać osobiście.

Pozdrawiam.

smoki3
croforum
Autostopowicz
Przyczepy

Nieprzeczytany postnapisał(a) croforum » 01.06.2011 13:48

Ogłoszenia i firmy sprzedające kempingi są na przyczepki samochodowe
art66x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) art66x » 01.06.2011 20:57

Witaj Jacku ! Moja przygoda z przyczepami campingowymi trwa juz ok 25 lat .w tym czasie posiadałem kilka rodzai przyczep zaczynając od polskiego Toi-Toja czyli niewiadówki do Knausa 7 metrowego.średnio w przyczepie spędzam czas weekendowy od maja do września.Przy doborze przyczepy zwróciłbym uwagę do czego będzie ci potrzebna - jak często będziesz używał.Na początek poleciłbym wypożyczyć przyczepkę aby sprawdzić czy taka forma wypoczynku Ci odpowiada.Jeśli zamierzasz spędzić urlop z przyczepa w tzw.objazdówce czyli często zmieniasz campy polecam przyczepę 4-4.5m dmc Max 1200 kg w połączeniu z silnikiem min 100 kucy.Pamiętaj również ze suma masy przyczepy i samochodu nie możne przekroczyć 3,5 T gdyż będziesz musiał posiadać kat E do B aby nie narazić się na mandaty.Co do natrysku w przyczepce to jest to dyskusyjny temat ,osobiście niewiele razy używałem z tego powodu ze jestem dużym facetem a natrysk w cycepce na daje komfortu ,poza tym jeśli nie trafisz na pole z kanalizacje musisz pamiętać o tym ze wodę do przyczepki musisz dostarczyć oraz wynieść zużytą-niedopuszczalne jest tzw.wylewanie pod przyczepkę..
art66x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) art66x » 01.06.2011 21:04

Co do manewrowania przyczepka wszystkiego można się nauczyć :lol: nie taki diabeł straszny :lol: .Na polu zawsze znajda się pomocni campingowicze którzy pomogą ustawić przyczepkę.Serpentyny tez nie takie straszne pod warunkiem ze nie będziesz się rozglądał podczas powożenia 8O

Powrót do Kempingi

Jaką przyczepę kupić?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone