Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mruczycho
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mruczycho » 02.06.2010 08:03

W IGO istnieje mozliwość posługiwania się mapami wszyskich dostawców map.Mając zmieniacz map jest to proste,TU
jest opis instalacji,działa.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 13.06.2010 15:17

Wczoraj wróciłem z CRO i jestem rozczarowany najnowszymi mapami Teleatlasu do Igo8. Porażka. Było nie było, ale węgierski program mógłby chociaż Węgry mieć porządnie zaznaczone. Nowe przejście graniczne w Letenye w nawigacji od roku już wypada w szczerym polu i nie pomaga aktualizacja mapy. Ponadto całkiem sporo głównych dróg zarówno w CRO jak i na Węgrzech (przebudowy 86-tki) nikt nie raczył nanieść, a o drobiazgach typu Hvar, to nawet nie wspominam, bo ręce opadają. Oj, chyba (z prawdziwym żalem) pożegnam się z Igo na rzecz kogoś rzetelniejszego...
Sceptycy powiedzą: to zmień mapy na EMapę, czy inne.... ale przecież to IGo autoryzuje mapki, prawda?
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 13.06.2010 21:07

A mój wyjazd za półtora tygodnia i dzisiaj wysiadła mi navi: Goclever 5066 :( Ciekawe czy coś do wyjazdu zaradzą :( Mam wątpliwości...
misiorwroc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiorwroc » 14.06.2010 13:03

Ja uzbroiłem się w Automapę 6.5 na Europę oraz Garmina z City Navigatorem 2011.10. Do tego w Garminie jest jeszcze Adria Route, więc myślę że na Pag jakoś dotrę ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.06.2010 16:17

misiorwroc napisał(a):Ja uzbroiłem się w Automapę 6.5 na Europę oraz Garmina z City Navigatorem 2011.10. Do tego w Garminie jest jeszcze Adria Route, więc myślę że na Pag jakoś dotrę ;)

Ja też mam AM 6.5. Aktualizację 6.5 udostępnili dzień przed końcem mojej subskrypcji :wink: Za 2 tygodnie bedę testował w Cro :?: :wink: Sam jestem ciekaw
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 14.06.2010 18:03

Generalnie czasami popatrzmy na znaki i nie wie :) rzmy do końca nawigacji, ona też nie jest doskonała i często nie nadąża za zmianami
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 14.06.2010 18:32

smer napisał(a):Wczoraj wróciłem z CRO i jestem rozczarowany najnowszymi mapami Teleatlasu do Igo8. Porażka. Było nie było, ale węgierski program mógłby chociaż Węgry mieć porządnie zaznaczone. Nowe przejście graniczne w Letenye w nawigacji od roku już wypada w szczerym polu i nie pomaga aktualizacja mapy. Ponadto całkiem sporo głównych dróg zarówno w CRO jak i na Węgrzech (przebudowy 86-tki) nikt nie raczył nanieść, a o drobiazgach typu Hvar, to nawet nie wspominam, bo ręce opadają. Oj, chyba (z prawdziwym żalem) pożegnam się z Igo na rzecz kogoś rzetelniejszego...
Sceptycy powiedzą: to zmień mapy na EMapę, czy inne.... ale przecież to IGo autoryzuje mapki, prawda?

TELEATLAS :? 8) :roll: ... niewiem ile można pisać IGO 8 + Lokalni dostawcy map (i mamy święty spokój) :arrow: NAVIGO

Teleatlas ..hmmm to juz lepiej AM 6.5 :lol: na jedno wyjdzie (co do wersji 6.5 sie nie wypowiadam -ocena co do poprzednich wersji).

Teleatlas ...na węgrzech też tak sobie 8) tam bodajże też coś bylo. TM bodajże.

Co do autoryzacji ;) możesz sobie wybrać: TA, TM,EM, lokalnych jakiś tam dostawców :) TO JEST FAJNE W IGO że możesz go fajnie spersonalizować i mieć dokładne i świeże mapki itp

PS. najlepszą opcję polecaną to brać: IGO 8 +awaryjnie: AM ...przezorny ubezpieczony.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 15.06.2010 04:44

Dla jasności zaznaczam: żaden problem z w tym, że mapka głupieje, w sumie droga jest oznakowana, a navi tylko jako pomoc. Niemniej śmieszne to jest, że mapka sprzed 3 m-cy nie ma wbitych dróg sprzed roku ;)
jarku007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarku007 » 15.06.2010 11:23

Moja rada dla GPS-owców
    Zabierzcie w trasę zapasowy bezpiecznik do ładowarki :!: :!: :!:
    Nie łatwo go kupić "od ręki" a może nam zaoszczędzić trochę stresu w razie "W"
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 14.06.2012 11:58

Witam!
Wybieram się do Serbii. Jaka mapa będzie najlepsza, a Słowację, Węgry oraz Serbię? Wystarczy Automapa, czy polecacie coś innego?
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 14.06.2012 12:05

Bartek_TG napisał(a):Witam!
Wybieram się do Serbii. Jaka mapa będzie najlepsza, a Słowację, Węgry oraz Serbię? Wystarczy Automapa, czy polecacie coś innego?

Każda która dowiezie Cię do celu :D
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 14.06.2012 12:07

Oczywiście to był żart, z mojej strony polecę Ci Automapę.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 14.06.2012 13:24

Potwierdzam

Automapa w zupełności wystarcza.
Nie zapomnij zaktualizować bazy POI.
hoborg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoborg » 14.06.2012 13:33

Idzik napisał(a):
smer napisał(a):Wczoraj wróciłem z CRO i jestem rozczarowany najnowszymi mapami Teleatlasu do Igo8. Porażka. Było nie było, ale węgierski program mógłby chociaż Węgry mieć porządnie zaznaczone. Nowe przejście graniczne w Letenye w nawigacji od roku już wypada w szczerym polu i nie pomaga aktualizacja mapy. Ponadto całkiem sporo głównych dróg zarówno w CRO jak i na Węgrzech (przebudowy 86-tki) nikt nie raczył nanieść, a o drobiazgach typu Hvar, to nawet nie wspominam, bo ręce opadają. Oj, chyba (z prawdziwym żalem) pożegnam się z Igo na rzecz kogoś rzetelniejszego...

TELEATLAS :? 8) :roll: ... niewiem ile można pisać IGO 8 + Lokalni dostawcy map (i mamy święty spokój) :arrow: NAVIGO

Teleatlas ..hmmm to juz lepiej AM 6.5 :lol: na jedno wyjdzie (co do wersji 6.5 sie nie wypowiadam -ocena co do poprzednich wersji).

Teleatlas ...na węgrzech też tak sobie 8) tam bodajże też coś bylo. TM bodajże.

Co do autoryzacji ;) możesz sobie wybrać: TA, TM,EM, lokalnych jakiś tam dostawców :) TO JEST FAJNE W IGO że możesz go fajnie spersonalizować i mieć dokładne i świeże mapki itp
.

Jedynie trzeba uważać na mapy NAVTEQ, ponieważ chca być tacy aktualni, że udostępniają mapy z trasami w budowie (nie są one zablokowane!!!). Niektórzy lubią mieć mapy zbyt aktualne niż nieaktualne.

Co do lokalnych dostawców: Chorwacja i BiH (!!) były bardzo dobrze opracowane. Zawsze używałem TeleAtlas + lokalni.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 14.06.2012 19:50

misiorwroc napisał(a):J...Do tego w Garminie jest jeszcze Adria Route, więc myślę że na Pag jakoś dotrę ;)
Witam, mam Adria TOPO 2.20, pojawiła się już 2,40 -znacie może roczniki tych wydań? Jeśli chodzi o Adria Route to chyba 3.0 jest najnowsza -który to rok?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone