Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2018 18:09

Jak ściągniesz "mapę" swojej trasy.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 10.06.2018 19:29

endryu napisał(a):Przejrzałem neta w zakresie opinii o prądożerności modułu gps w telefonie przy działającej nawigacji (waze, gm) i tak u siebie widzę niedobór prądu przy załączonym zasilaczu samochodowym-ładowarce (bateria uprzednio w pełni naładowana) szczególnie w gorące dni. Bateria mocno się grzeje. Znacznie lepiej jest gdy telefon założony jest na uchwyt na kratce wentylacyjnej przy włączonej klimie. Bilans wtedy jest na plus.

Taki właśnie mam patent, nawigacja w telefonie na kratce nawiewu, od razu chłodzenie... Z resztą ja nie mam non stop włączonej nawigacji, tylko w newralgicznych miejscach, jak jest proste 200 - 300 km drogi czy autostrady to niepotrzebna nawigacja.
grodek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grodek » 10.06.2018 20:53

endryu napisał(a):A jak wyrabia się beteria-zasilanie w telefonie szczególnie gdy pracują dwie nawigacje?

endryu napisał(a):Znacznie lepiej jest gdy telefon założony jest na uchwyt na kratce wentylacyjnej przy włączonej klimie. Bilans wtedy jest na plus.

Sam sobie odpowiedziałeś ;) Ja bym jeszcze dokupił lepszą ładowarkę i kabelek USB (szybsze ładowanie). Ja kupiłem coś takiego i dało radę:

72ba48d344c09efe32d2e148d6f7.jpg
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 11.06.2018 05:48

grodek napisał(a):Dzisiaj nawigując na mapach Google odkryłem że można utworzyć małe okienko z mapką i umieścić je gdzie nam najbardziej pasuje. Stało się to po aktualizacji , i teraz nie wiem bo przed wyjazdem zrobiłem aktualizację Androida jak i aplikacji Google Map. Zrobiłem próbę i stwierdzam że rozwiązanie rewelacyjne , a dla niektórych z Was rozwiązujący problem.

Dzięki kolego za info, sprawdzę u siebie jak to działa bo faktycznie mogłoby rozwiązać problem.

madziaimaciek napisał(a):Posiadam w swoim telefonie Android auto, to pozwala polaczyc mi sie z moim autem I na ekranie widze navigacje. Nawigacja ta obslugiwana jest przez google map(tak mi sie wydaje)

Mam Android auto w służbowym mondziaku i na prawdę super sprawa, tak navi jest z Google maps i śpisuje się rewelacyjnie. Niestety w prywatnym wozie musze korzystać z telefonu :wink:

W tamtym roku też jechałem z telefonem na kratce nawiewu, ładowarka utrzymywała cały czas 100% naładowania baterii i dodatkowo otrzymywał chłodzenie z klimy. Jeżeli bateria nie chce się ładować albo ledwo utrzymuje obecny poziom to może wystarczy wymienić sam kabelek, zwłaszcza jeżeli wcześniej wszystko było ok. Kilka kabli już przerobiłem i w 99% one były odpowiedzialne za problemy z ładowaniem telefonu.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 11.06.2018 12:13

Farstone napisał(a):
endryu napisał(a):Przejrzałem neta w zakresie opinii o prądożerności modułu gps w telefonie przy działającej nawigacji (waze, gm) i tak u siebie widzę niedobór prądu przy załączonym zasilaczu samochodowym-ładowarce (bateria uprzednio w pełni naładowana) szczególnie w gorące dni. Bateria mocno się grzeje. Znacznie lepiej jest gdy telefon założony jest na uchwyt na kratce wentylacyjnej przy włączonej klimie. Bilans wtedy jest na plus.

Taki właśnie mam patent, nawigacja w telefonie na kratce nawiewu, od razu chłodzenie... Z resztą ja nie mam non stop włączonej nawigacji, tylko w newralgicznych miejscach, jak jest proste 200 - 300 km drogi czy autostrady to niepotrzebna nawigacja.

Ale przydatny jest trafic (korek, wypadek, itd.) aby zawczasu ominąć zator.
grodek napisał(a):
endryu napisał(a):A jak wyrabia się beteria-zasilanie w telefonie szczególnie gdy pracują dwie nawigacje?

endryu napisał(a):Znacznie lepiej jest gdy telefon założony jest na uchwyt na kratce wentylacyjnej przy włączonej klimie. Bilans wtedy jest na plus.

Sam sobie odpowiedziałeś ;) Ja bym jeszcze dokupił lepszą ładowarkę i kabelek USB (szybsze ładowanie). Ja kupiłem coś takiego i dało radę:

72ba48d344c09efe32d2e148d6f7.jpg

Sprawdzony kabelek i ładowarka o odpowiednim prądzie to podstawa. Używam Aukey.
semp99
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) semp99 » 11.06.2018 18:48

grodek napisał(a):Dzisiaj nawigując na mapach Google odkryłem że można utworzyć małe okienko z mapką i umieścić je gdzie nam najbardziej pasuje.

Witaj. Mógłbyś opisać, jak wykonać tę operację. Ja też się bawię, ale nie umiem znaleźć rozwiązania :)
Tayla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tayla » 11.06.2018 19:16

semp99 napisał(a):
grodek napisał(a):Dzisiaj nawigując na mapach Google odkryłem że można utworzyć małe okienko z mapką i umieścić je gdzie nam najbardziej pasuje.

Witaj. Mógłbyś opisać, jak wykonać tę operację. Ja też się bawię, ale nie umiem znaleźć rozwiązania :)

PiP działa tylko na systemie Android OREO :(
grodek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grodek » 11.06.2018 19:54

Czyli tryb Picture in Picture (PiP) działa od Androida 8.0 wzwyż :roll: tak więc wszystko się już wyjaśniło.
bronks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronks » 11.06.2018 20:49

Na Andro 7.0 działa również, jednak wygoda dyskusyjna
Załączniki:
Screenshot_20180611-214447.png
Tayla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tayla » 11.06.2018 20:58

bronks napisał(a):Na Andro 7.0 działa również, jednak wygoda dyskusyjna

hmmm.... jakaś podpowiedz jak to zrobiłeś?
S7 wersja 7.0 nie obsługuje albo ja nie potrafię tego ogarnąć
bronks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronks » 11.06.2018 21:55

W trybie kart przytrzymujesz kartę którą chcesz mieć w PIPie, przeciągasz na prostokąt który się pojawił i puszczasz.
U mnie też SGS7.
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 12.06.2018 18:33

bronks napisał(a):W trybie kart przytrzymujesz kartę którą chcesz mieć w PIPie, przeciągasz na prostokąt który się pojawił i puszczasz.
U mnie też SGS7.

Potwierdzam, w SGS7 działa PIP :)
semp99
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) semp99 » 12.06.2018 18:44

bronks napisał(a):W trybie kart przytrzymujesz kartę którą chcesz mieć w PIPie, przeciągasz na prostokąt który się pojawił i puszczasz.
U mnie też SGS7.

Panowie mam telefon z Androidem 7, ale szczypie go i nic ..... Powiedzcie jak uruchomić ten tryb kart :oops:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 12.06.2018 19:05

Zapytam . Mam w telefonie Android 5.0.2 - czy można go jakoś uaktualnić na nowszą wersję ?
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 12.06.2018 19:12

@woka
wszystko zależy jaki masz model telefon. Musisz wejść w ustawienia, aktualizacja. Jak Ci nie wynajduje nowszej wersji androida to poptakach...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone