Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.06.2018 13:53

Jako, że z małżonką dostaliśmy w prezencie tablety zainteresowała nas możliwość nawigowania przy pomocy GM offline. Niestety nie udało mi się nigdzie uzyskać info czy na tablet można ściągnąć więcej niż jedną trasę (jedną mi się udało) bez konieczności pobierania obszarów. Próbowałem korzystać z instrukcji Google ale mam inne informacje/symbole, które wyświetlane na tablecie, a inne są w instrukcji :( Może ktoś ma większa wiedzę ?
zuli007
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuli007 » 03.06.2018 15:34

bluesman napisał(a):Jako, że z małżonką dostaliśmy w prezencie tablety zainteresowała nas możliwość nawigowania przy pomocy GM offline. Niestety nie udało mi się nigdzie uzyskać info czy na tablet można ściągnąć więcej niż jedną trasę (jedną mi się udało) bez konieczności pobierania obszarów. Próbowałem korzystać z instrukcji Google ale mam inne informacje/symbole, które wyświetlane na tablecie, a inne są w instrukcji :( Może ktoś ma większa wiedzę ?

Może nie jest to na temat ale być może łatwiej będzie zrobić na którymś z telefonów hotspota i jechać online? Koszty Internetu w UE są niskie a same mapy jeśli są w widoku nawigacji (nie zdjęć) ciągną bardzo mało danych.
Dodatkowo uzyskujemy info o korkach i możliwościach ich minięcia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2018 17:25

bluesman napisał(a): Niestety nie udało mi się nigdzie uzyskać info czy na tablet można ściągnąć więcej niż jedną trasę (jedną mi się udało) bez konieczności pobierania obszarów.

Ustawioną trasę musisz zapisać.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.06.2018 17:55

zuli007 napisał(a):
bluesman napisał(a): zainteresowała nas możliwość nawigowania przy pomocy GM offline. ?

Może nie jest to na temat ale być może łatwiej będzie zrobić na którymś z telefonów hotspota i jechać online? Koszty Internetu w UE są niskie a same mapy jeśli są w widoku nawigacji (nie zdjęć) ciągną bardzo mało danych.
Dodatkowo uzyskujemy info o korkach i możliwościach ich minięcia.

No nie jest :)

szaki17 napisał(a):Ustawioną trasę musisz zapisać.

Genialne :mrgreen: Skoro mi się jedną udało znaczy zapisałem :)
Ostatnio edytowano 03.06.2018 17:59 przez bluesman, łącznie edytowano 2 razy
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 03.06.2018 17:57

a może ktoś wie, czy da się w automapie ustawić żeby prowadziło głównymi drogami, ustawiam zawsze trasę optymalną i prowadzi mnie jakimiś pobocznymi drogami, mimo że wiem że główna jest prosta i lepsza
próbowałam ustawień na szybką i jeszcze większymi dziurami prowadzi
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2018 18:00

jolcix- Ustaw "bezpieczna". Wtedy prowadzi głównymi drogami.
TU masz opisane różnice w wyznaczaniu tras.
Ostatnio edytowano 03.06.2018 18:04 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 03.06.2018 18:01

jolcix napisał(a):a może ktoś wie, czy da się w automapie ustawić żeby prowadziło głównymi drogami, ustawiam zawsze trasę optymalną i prowadzi mnie jakimiś pobocznymi drogami, mimo że wiem że główna jest prosta i lepsza

Spróbuj ustawić trasę łatwą.

A nalepiej wyznaczyć sobie punkty przelotowe na głównych drogach, którymi chcesz jechać.
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 03.06.2018 18:02

szaki17 napisał(a):jolcix- Ustaw "bezpieczna". Wtedy prowadzi głównymi drogami.

dziękuję, spróbuję
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 03.06.2018 18:03

malinero napisał(a):
jolcix napisał(a):a może ktoś wie, czy da się w automapie ustawić żeby prowadziło głównymi drogami, ustawiam zawsze trasę optymalną i prowadzi mnie jakimiś pobocznymi drogami, mimo że wiem że główna jest prosta i lepsza

Spróbuj ustawić trasę łatwą.

A nalepiej wyznaczyć sobie punkty przelotowe na głównych drogach, którymi chcesz jechać.

dziękuję, o tym gdzieś już czytałam

ale ma to sens jak się jedzie daleko, w okolicach 100 km, nie chce mi się bawić :)

ale spróbuję z łatwą
i bezpieczną, jak podpowiada szaki17
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2018 18:06

Różnica w wyznaczaniu tras opisana jest tutaj.
Nie ustawiajcie "łatwa", bo wtedy dopiero są cuda z wyznaczeniem trasy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2018 18:10

bluesman napisał(a):
szaki17 napisał(a):Ustawioną trasę musisz zapisać.

Genialne :mrgreen: Skoro mi się jedną udało znaczy zapisałem :)

Skoro zapisałeś jedną to zapisz kolejne, genialne :mrgreen:
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 03.06.2018 18:11

szaki17 napisał(a):Różnica w wyznaczaniu tras opisana jest tutaj.
Nie ustawiajcie "łatwa", bo wtedy dopiero są cuda z wyznaczeniem trasy.

Człowiek się uczy całe życie :)

Jeszcze kiedy używałem AM, zawsze ustawiałem na łatwą, kiedy chciałem jechać głównym drogami i....prowadziła głównymi (zazwyczaj) ;)

Ale to już przeszłość, teraz jeśli offline, to tylko iGO :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2018 18:16

malinero napisał(a):Ale to już przeszłość, teraz jeśli offline, to tylko iGO :)

Też obecnie używam IGO, wcześniej AM. Ale jak zaczęła wywalać trasę i bez końca gadać "nowa będzie lepsza", to przesiadłem się na IGO. Teraz wiem że na 100% dojadę bez problemów z nawigacją.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 03.06.2018 19:13

szaki17 napisał(a):
malinero napisał(a):Ale to już przeszłość, teraz jeśli offline, to tylko iGO :)

Też obecnie używam IGO, wcześniej AM. Ale jak zaczęła wywalać trasę i bez końca gadać "nowa będzie lepsza", to przesiadłem się na IGO. Teraz wiem że na 100% dojadę bez problemów z nawigacją.

Zaletą iGO jest możliwość podmiany plików map, poi, itd, nie muszę reinstalować całego programu na nowszą wersję, do tej pory jeżdżę na wersji sprzed 8 lat :)

iGo ma chyba najlepsze mapy środkowej Europy, zwłasza wersje od lokalnych providerów.

No i fajna jest opcja mapa podglądowej okolicy.
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 03.06.2018 19:15

Igo rozumiem że jest płatne jako aplikacja na androida?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone