Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2018 09:10

Yanosik jako program do nawigowania jest raczej kiepski, są lepsze, też bezpłatne.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.05.2018 09:19

szaki17 napisał(a):Yanosik jako program do nawigowania jest raczej kiepski ...

nawet bardzo ...

W temacie nawi to jak auta mi nie zmienią to podobnie jak rok temu firmowa nawigacja VW a do tego GM w fonie z trafikiem

Rok temu ten zestaw spisał się świetnie
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 07.05.2018 09:54

Dla mnie osobiście Yanosik również jest słaby do nawigowania, dlatego ja go używam jedynie w tle jako informowanie o problemach, kontrolach itd., dlatego dopytałem bo każdy może różnie używać
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 15.05.2018 10:45

Witam, mam pytanko bede jechał we wrześniu do Chorwacji trasę mam ogarnięta tylko pytanie mam. Bo w aucie mam wbudowana nawigację tom tom auto z 2011 r i niestety nie mogę do końca jej ufać bo ułożyłem trasę ale nie mogę podglądu całej mapy zrobic :/ wiec wyjdzie mi jechac na Google maps w iPhone :/ pytanie tylko o transfer danych mam 20 g netu w Polsce po Europie 4,5 giga wystarczy to zeby objechać ?
zielak3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielak3 » 15.05.2018 10:49

Spokojnie jeszcze dwa kursy możesz wykonać
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 15.05.2018 11:56

Jeżeli wgrasz sobie w google maps całą trasę offline (na spokojnie w domu przez Wi-Fi - przejrzyj sekcję mapy offline w ustawieniach Google Maps na telefonie) to transfer danych w Chorwacji i w drodze do niej nie zabierze ci więcej niż 0,5 GB. W tamtym roku na Istrię jechałem właśnie ze starym iPhonem 4S i Google Maps i zjadło jakieś 175 MB w jedną stronę przy włączonym trafficu. Całą trasę podzieliłem na 3 mapy offline, pobrałem je w domu przed podróżą na telefon i tyle. W ten sposób telefon zaciąga tylko aktualne dane o ruchu drogowym, korkach itp, a nie ciągnie już samego rysunku mapy i sieci dróg, co też bardzo pomaga w płynnym działaniu samego programu na telefonie.
Wg mnie google maps podparte jeszcze jakąś tradycyjną offline-wą nawigacją z aktualnymi mapami to sprawdzony i sprawujący się doskonale zestaw. Z Janosików i innych tego typu wynalazków nie korzystam, bo jeżdżę przepisowo.
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 15.05.2018 12:14

Hercklekot napisał(a):Jeżeli wgrasz sobie w google maps całą trasę offline (na spokojnie w domu przez Wi-Fi - przejrzyj sekcję mapy offline w ustawieniach Google Maps na telefonie) to transfer danych w Chorwacji i w drodze do niej nie zabierze ci więcej niż 0,5 GB. W tamtym roku na Istrię jechałem właśnie ze starym iPhonem 4S i Google Maps i zjadło jakieś 175 MB w jedną stronę przy włączonym trafficu. Całą trasę podzieliłem na 3 mapy offline, pobrałem je w domu przed podróżą na telefon i tyle. W ten sposób telefon zaciąga tylko aktualne dane o ruchu drogowym, korkach itp, a nie ciągnie już samego rysunku mapy i sieci dróg, co też bardzo pomaga w płynnym działaniu samego programu na telefonie.
Wg mnie google maps podparte jeszcze jakąś tradycyjną offline-wą nawigacją z aktualnymi mapami to sprawdzony i sprawujący się doskonale zestaw. Z Janosików i innych tego typu wynalazków nie korzystam, bo jeżdżę przepisowo.

Ale jadąc na Google maps normalnie z transferem danych 4,5 giga powinno i tak starczyć ?
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 15.05.2018 13:02

Mnie w tamtym roku 1,5 giga wystarczyło na GM (co prawda mapa ściągnięta na tel) i www na miejscu przez 7 dni (ale w ap było wifi). W tym roku mam 2 gb w UE, więc na luzie do tematu podchodzę. Reasumując mając 4,5 gb nie masz się co martwić. Ciekawy jestem, jak sobie ten Janosik poradzi na trasie w tym roku.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.05.2018 14:26

radzio327 napisał(a):Ale jadąc na Google maps normalnie z transferem danych 4,5 giga powinno i tak starczyć ?

mi na tak długiej trasie, podczas całego 2-tygodniowego wyjazdu starcza kilkaset
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 15.05.2018 14:32

Ja na weekend majowy byłem w Wilnie i powiem że na Litwie sprawowal się bardzo dobrze, kilka razy uratował mnie przed pomiarem prędkości i radiowozem...ja osobiście nie przepadam za google maps, w starym aucie- astrze miałem wbudowana navigation cd70 i co roku wrucalem nowa płytkę i było ok. Obecnie korzytastalem z Yanosika i google i niestety miałem większe obiekcje...
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 15.05.2018 19:51

radzio327 napisał(a):Witam, mam pytanko bede jechał we wrześniu do Chorwacji trasę mam ogarnięta tylko pytanie mam. Bo w aucie mam wbudowana nawigację tom tom auto z 2011 r i niestety nie mogę do końca jej ufać bo ułożyłem trasę ale nie mogę podglądu całej mapy zrobic :/ wiec wyjdzie mi jechac na Google maps w iPhone :/ pytanie tylko o transfer danych mam 20 g netu w Polsce po Europie 4,5 giga wystarczy to zeby objechać ?

Ja na początku maja przejechałem po Polsce około 800 km na GM + Yanosik - cały czas online. PObrało 88 MB GM, Yanosik 13 MB.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 15.05.2018 20:07

Były na forum informacje od userów, że GM na całej trasie pobierało około 200MB zaledwie. Nie ma strachu.
grodek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grodek » 29.05.2018 19:36

Po teście Yanosika na trasie Rybnik-Omiš stwierdzam że jest on bezużyteczny. W Zagrzebiu owszem pokazuje fotoradary , ale są one pokryte rdzą. Na całej trasie też coś tam głosiło , ale nie miało to odzwierciedlenia z Waze który jest aktualizowany codziennie. Jechałem na Google , Waze , Yanosiku i fabrycznej navi z 2009r. ;)

20180529_202012.jpg
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 29.05.2018 19:40

Czyli jako informator na drodze o fotoradarach, suszarkach to zdecydowanie Waze i sprawdził się i informował o problemach?
Google Maps miałeś może problemy z zasięgiem na trasie że gubił??
grodek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grodek » 29.05.2018 23:10

Waze informował o fotoradarach i robotach. Jedną suszarkę pominął na totalnym pustkowiu (aż się zdziwiłem że w takim miejscu będzie kontrola) , na pograniczu z Bośnią (tam gdzie zaminowane góry). Ja puszczałem przed siebie tubylców lub wyprzedzaczy i cisłem za nimi ;) Google nie gubił sygnału , a cały czas jechałem landami przez wiochy. Warto przed wyjazdem pobrać nie trasy offline a obszary , trochę więcej zajmuje miejsca a przy remontach dróg , kolizjach ... będzie miał większe pole manewru by wyprowadzić na właściwy tor.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone