Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 10.07.2017 09:03

mapex2608 napisał(a):Wybrałem się na wycieczkę. Kravica, Medjugorie, Mostar, Błagaj. Dopóki był zasięg z nadajników chorwackich, dopóty korzystałem z Waze. Kiedy telefon przełączył się na Bośniackie nie miałem netu. Co prawda wcześniej pobrałem mapy tego terenu z Google Maps, jednak to co wytyczał GM doprowadzało mnie do szewskiej pasji. Na pokładzie miałem jeszcze OsmAnd. Nawigacja off line. Dopiero dzięki niej dotarłem bez problemu do kolejnych etapów. Po raz ostatni wybrałem się bez papierowej mapy. Amen.

to czemu nie kupiłeś od razu na miejscu mapy? Mój pierwszy wypad do Chorwacji wyglądał tak że jak tylko przekroczyłem granicę od razu kupiłem chorwacką mapę, pomimo że nie musiałem jej nigdy użyć, ale jeździ ze mną cały czas.

Moi rodzice maluchem z przyczepką jechali do Turcji tylko mając mapy. Społeczeństwo głupieje mając GPS.
Proponuję wydać 300zł na byle jakiego GPS i olać komórki, aniżeli potem narzekać.
robberto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robberto » 10.07.2017 10:40

rocker napisał(a):Proponuję wydać 300zł na byle jakiego GPS i olać komórki, aniżeli potem narzekać.

Używane Lumie 640 (z LTE) kosztują od 100-150 zł. Można je zaktualizować do Windows 10 (o ile jeszcze nie są) a aplikacja "Mapy" z najnowszego Windowsa jest de facto jedynie nakładką na mapy Here, nie raz tutaj (i nie tylko) chwalone.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 10.07.2017 11:13

PWojtek napisał(a):A googlemaps jak się sprawdza w porównaniu do automapy?
Sprawdzał ktoś może?

Ostatnie doświadczenia użytkownika micha09 z Węgier i komentarze - TUTAJ
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.07.2017 13:00

robberto napisał(a):
rocker napisał(a):Proponuję wydać 300zł na byle jakiego GPS i olać komórki, aniżeli potem narzekać.

Używane Lumie 640 (z LTE) kosztują od 100-150 zł. Można je zaktualizować do Windows 10 (o ile jeszcze nie są) a aplikacja "Mapy" z najnowszego Windowsa jest de facto jedynie nakładką na mapy Here, nie raz tutaj (i nie tylko) chwalone.

Tu się mylisz. Mapy pod W10 od niedawna korzystają z map Bing a te są o wiele gorsze od Here. Jeśli masz smartfon na Windows Phone 8.1 to nie warto go aktualizować do Windows 10, chociażby z powodu znacznie gorszej nawigacji. Ja, jak już wcześniej pisałem, od lat wspomagam się właśnie Here i nigdy nie miałem problemów. Znajomy podczas pobytu w Chorwacji używał do nawigacji IPhona i ta nieraz zaprowadziła go w pole. Nie pamiętam niestety jaka to była aplikacja.
Jednak generalnie podczas podróży do Chorwacji nie używałem żadnej nawigacji a jedynie uważnie patrzyłem na znaki i drogowskazy. Zawsze trafiłem do celu jak po sznurku.
robberto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robberto » 10.07.2017 13:19

greenrs napisał(a):Tu się mylisz. Mapy pod W10 od niedawna korzystają z map Bing a te są o wiele gorsze od Here.

Hm, tyle że dostawcą map dla usługi Bing jest nadal... Here.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 10.07.2017 14:07

robberto napisał(a):
greenrs napisał(a):Tu się mylisz. Mapy pod W10 od niedawna korzystają z map Bing a te są o wiele gorsze od Here.

do maja tego roku używałem Lumii 730 z Win8.1 i mapami z aktualizacją chyba już do HereWeGo. nie sprawdzałem ich za granicami Polski, ale "u nas" nie miałem z nimi problemów. Aczkolwiek jakoś nie do końca ufam urządzeniom do wszystkiego - komórka jest do dzownienia, a nawigacja samochodowa na szybie powinna wisieć + mapa w schowku. Pomimo 30lat na karku jestem jednak zwolennikiem starszych rozwiązań.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.07.2017 14:16

rocker napisał(a):
robberto napisał(a):

do maja tego roku używałem Lumii 730 z Win8.1 i mapami z aktualizacją chyba już do HereWeGo. nie sprawdzałem ich za granicami Polski, ale "u nas" nie miałem z nimi problemów. Aczkolwiek jakoś nie do końca ufam urządzeniom do wszystkiego - komórka jest do dzownienia, a nawigacja samochodowa na szybie powinna wisieć + mapa w schowku. Pomimo 30lat na karku jestem jednak zwolennikiem starszych rozwiązań.

Ja też jednak na spacer w obcym mieście nie biorę gps-a do nawigowania czy na wycieczkę rowerową ciężkiego aparatu foto. No niestety takie czasy i nie zamierzać przed nimi uciekać
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.07.2017 15:09

robberto napisał(a):

Jednak różnice są znaczące. Sam sprawdzałem.
robberto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robberto » 10.07.2017 18:30

^^
Online też ?
Posprawdzałem swoją Lumię, mapy offline umożliwiają sprawdzenie "dostawców" i faktycznie jest Bing a wśród dostawców nie widzę Here, natomiast nawigacja online wydaje się posługiwać mapami Here.

No cóż, w drodze będę miał dwie Lumie bo akurat takie mamy z żoną, jedna zaktualizowana a druga na starym Windowsie 8.1 więc sam się przekonam.
lexx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexx » 11.07.2017 07:11

Prawda niezmienna jest taka i nic tego nie odwróci. Elektroniczne mapy i navi to świetna sprawa. Jeździłem samochodem z mapami i atlasami papierowymi bo nie było navi. Potem z laptopem i GPS'em na USB (AM, IGO, i inne już nie pamiętam)bo pierwsze navi były cenowo poza zasięgiem. Potem kupiłem pierwszą navi jakiś chiński wynalazek i tydzień się z nim mordowałem żeby wyłączyć wbudowany pulpit producenta i odblokować pulpit explorera WCE by uruchomić AM. Co gorsza ona po 10 latach nadal działa i to w sumie ok. Teraz mam navi z Biedronki za 100zł i AM. Uruchamiałem znajomym rożne softy na różnych navi, od Garmina przez Blaupunkty, Mio, Navroad, nawet w Suzuki GrandVitara fabryczna navi jest na WCE i działa tam bez problemu np AM aż do chinoli:) na których działa wszystko:). To tylko sprzęt i opinie o oprogramowaniu często niestety są subiektywne.
Ale jaki morał z mojego wywodu:D : ZAWSZE ATLAS PAPIEROWY W SCHOWKU(w miarę aktualny).
Dziekuję:)
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 11.07.2017 07:21

Używa ktoś nowych produktów Garmina , bo moje wysłużone nuvi 765t widzę ,że dochodzi do kresu swoich dni.
Ekran się rozkalibrowuje ,odbornik się grzeje.
Może coś doradzicie
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 11.07.2017 10:47

Bodek1 napisał(a):Używa ktoś nowych produktów Garmina , bo moje wysłużone nuvi 765t widzę ,że dochodzi do kresu swoich dni.
Może coś doradzicie

Hej ja używałem do samego końca Nuvi 750 (mikrostyki na kablu ładującym się poluzowały, niestety nie ma możliwości kupna nowego), po tym wydarzeniu od razu bez zastanowienia się kupiłem Nuvi 2455LM (od 08.2014), i sprawuje się rewelacyjnie. Bateria trzyma nawet długo w trybie pieszym, aktualizacje darmowe oraz komunikaty o korkach i ich objazdy działają perfekcyjnie, nawet w Polsce.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 12.07.2017 06:11

Andrzej3777 napisał(a):20 lat temu jechałem do Chorwacji Polonezem oczywiscie bez klimatyzacji bez nawigacji mozna mozna ale po co teraz?Chyba źe niektórzy wolą prać w e Frani niź w automacie.

Nie sprecyzowałem wypowiedzi :-) Chodzi o to, że w takiej podróży trzeba mieć mapę papierową na wszelki wypadek bo ona się nigdy nie zepsuje i nie rozładuje i zawsze ma zasięg :-) Oczywiście, że elektronika pomaga, szkoda, że trochę odmóżdża ;-)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 12.07.2017 11:14

Farstone napisał(a):
Andrzej3777 napisał(a):20 lat temu jechałem do Chorwacji Polonezem oczywiscie bez klimatyzacji bez nawigacji mozna mozna ale po co teraz?Chyba źe niektórzy wolą prać w e Frani niź w automacie.

Nie sprecyzowałem wypowiedzi :-) Chodzi o to, że w takiej podróży trzeba mieć mapę papierową na wszelki wypadek bo ona się nigdy nie zepsuje i nie rozładuje i zawsze ma zasięg :-) Oczywiście, że elektronika pomaga, szkoda, że trochę odmóżdża ;-)

Eee tam. Nie zepsuje. Raz mi się kawa wylała. :)

Ale ogólnie racja.
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 12.07.2017 20:52

rocker napisał(a):
Bodek1 napisał(a):Używa ktoś nowych produktów Garmina , bo moje wysłużone nuvi 765t widzę ,że dochodzi do kresu swoich dni.
Może coś doradzicie

Hej ja używałem do samego końca Nuvi 750 (mikrostyki na kablu ładującym się poluzowały, niestety nie ma możliwości kupna nowego), po tym wydarzeniu od razu bez zastanowienia się kupiłem Nuvi 2455LM (od 08.2014), i sprawuje się rewelacyjnie. Bateria trzyma nawet długo w trybie pieszym, aktualizacje darmowe oraz komunikaty o korkach i ich objazdy działają perfekcyjnie, nawet w Polsce.

Witam, komunikaty o korkach pobiera przez TMC ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone